Το χούι, ως γνωστόν, βγαίνει τελευταίο. Έτσι και σήμερα, ο Γιάννης Μπουτάρης, έφθασε με καθυστέρηση 40 λεπτών στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου για την πολυσυζητημένη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, για να δηλώσει ότι δεν θα διεκδικήσει, εκ νέου, τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης.


O –απερχόμενος- δήμαρχος επικαλέστηκε την κούραση, για να δικαιολογήσει την απόφασή του, την οποία, όπως είπε, είχε λάβει εδώ και… δυο χρόνια:

«Κουράστηκα. Είμαι 76 χρόνων. Ήρθε η ώρα να ανοίξουν οι πόρτες για να μπει νέος κόσμος. Ήρθε η ώρα να αλλάξουν τα πράγματα. Εγώ δεν φοβάμαι τις αλλαγές αλλά τις επιζητώ» είπε. Και πρόσθεσε: «Δύο χρόνια πριν είχα αποφασίσει να μην κατέβω. Αλλά είχα υποστεί πολλές πιέσεις να κατέβω. Ό,τι είχα να δώσω το έδωσα. Δεν μπορούσα άλλα τέσσερα χρόνια».

Χαρακτήρισε “καθαρά προσωπική” την απόφασή του να μην διεκδικήσει εκ νέου τη δημαρχία, προσθέτοντας στην παρουσία του και τα χρόνια που καθόταν στα έδρανα της μείζονος αντιπολίτευσης, επαναδιατύπωσε το περίφημο «ο δήμαρχος δεν είναι επάγγελμα αλλά είναι υπηρεσία» και υποστήριξε ότι οι δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια του τον φέρνουν στην πρώτη θέση με τριπλάσια αποδοχή από τον δεύτερο.



Τα επιτεύγματα και τα “χοντρά λάθη”


Ως επιτεύγματα της “Πρωτοβουλίας” ανέφερε την αύξηση των διανυκτερεύσεων τουριστών, το “συμμάζεμα” στα οικονομικά του δήμου, τη μείωση των δημοτικών τελών, τις δωρεές Νιάρχου, τη δημιουργία κοινωνικών δομών, ενώ παραδέχτηκε ότι υπήρχαν τομείς που δεν τα πήγε καλά: «Η καθαριότητα δεν είναι στην κατάσταση που την θέλαμε. Το αποτεφρωτήριο κόλλησε σε διάφορες διαδικασίες», είπε.

Παραδέχτηκε… χοντρά λάθη: « Κάναμε και λάθη. Χοντρά. Δεν τα κάναμε όλα τέλεια. Λάθη που μας στοίχισαν στη δημοφιλία μας», είπε βάζοντας σε αυτά τη στάση του στο Σκοπιανό. “Χοντρό λάθος ήταν η θέση μου για το Μακεδονικό. Δεν αλλάζω τη θέση μου, ήταν όμως, άκαιρη η τοποθέτησή μου”, είπε κάνοντας λόγο για παραπληροφόρηση.

«Οι απόψεις μου για Τούρκους, Εβραίους Μακεδονικό δεν έχουν αλλάξει. Θα αποδειχθεί στο τέλος ότι είχα δίκιο» ανέφερε σε άλλη αποστροφή του λόγου του.



Η επόμενη μέρα της “Πρωτοβουλίας”


Σε ερώτηση για το σε ποιον θα δώσει το δαχτυλίδι, απάντησε ότι… “το μόνο δαχτυλίδι που φοράω είναι η βέρα μου”, προσθέτοντας ότι «η Πρωτοβουλία όχι μόνο δεν θα διαλυθεί αλλά θα διευρυνθεί κιόλας. Και θα είναι ένα μάθημα στα κόμματα, να μην ορίζουν την Αυτοδιοίκηση».

Δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την απόφασή του με… sms κι εκείνος απάντησε ότι σέβεται την απόφασή του καθώς αυτή οφείλεται σε προσωπικούς λόγους.

Είπε πως «έχω ξεκινήσει κάποιες συζητήσεις με αυτούς που έχουν πει ότι θέλουν να γίνουν δήμαρχοι. Άσχετα με τις κομματικές στηρίξεις. Κάνω μια έκκληση. Τα κόμματα να μην ορίσουν κομματικούς υποψήφιους. Αφήστε τα γίδια ελεύθερα. Η Πρωτοβουλία θα κάνει προσκλήσεις και προς υποψήφιους δημάρχους. Από την κεντροαριστερά έως την κεντροδεξιά. Δεν μας ενδιαφέρουν τα άκρα. Δεν μας ενδιαφέρει αν υπάρχουν μέλη ή όχι. Όλη η κοινωνία είναι μέλη της Πρωτοβουλίας. Να δούμε ποιο είναι το καλό της πόλης. Τι καλό έκανε η Πρωτοβουλία. Τι κακό. Να τα σταθμίσει ο καθένας. Να ξεχάσουμε τα φαντάσματα του παρελθόντος» ανέφερε χαρακτηριστικά.



Τα παραλειπόμενα της συνέντευξης


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ανθρωπογρεωγραφία του κοινού, εκτός, βεβαίως, δημοσιογράφων. Στην συνέντευξη Τύπου παρέστη, εκτός Πρωτοβουλίας, η Ρία Καλφακάκου, επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ και μιας (εκ των ελαχίστων) που επέμεναν να στηρίξει το κυβερνών κόμμα τον Γιάννη Μπουτάρη για δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

Από τους αντιδημάρχους παρέστησαν όλοι με έναν από αυτούς, τον Αθ. Παππά, να προτιμά να κάτσει, αρχικά… μακριά από τους υπόλοιπους. Στη συνέχεια σηκώθηκε για την… οικογενειακή φωτογραφία και, τελικά, κάθισε κι αυτός μαζί με τους υπόλοιπους. Στην πλευρά των δημοσιογράφων κάθισε η αντιδήμαρχος Οικονομικών Άννα Αγγελίδου, δίπλα στην κ. Καλφακάκου.


Ιδιαίτερες συνομιλίες είχε ο Γιάννης Μπουτάρης, μπαίνοντας στην αίθουσα, με τον αντιδήμαρχο Τουρισμού Σπύρο Πέγκα. Στη συνέχεια τα είπε με τον Αθ. Παπά, τον Πέτρο Λεκάκη, αλλά και με την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα.

Στο πάνελ κάθισαν οι… θεσμικοί: Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κι ο Νίκος Φωτίου, αναπληρωτής δημάρχου.

Κι επειδή στην αρχή είπαμε ότι το χούι δεν κόβεται, ο Γιάννης Μπουτάρης ζήτησε, πριν τις συζητήσεις, μικρό διάλειμμα, επειδή είχε έντονη επιθυμία για ένα… τσιγάρο.



Μ.Β.