Ενα ασυνήθιστο και τεράστιο ρεκόρ «τρέχει» από το βράδυ της Δευτέρας ο ΠΑΟΚ, μετά τη νίκη του επί του Παναθηναϊκού και που έφθασε αισίως στα 8 σερί νικηφόρα παιχνίδια από το ξεκίνημα του φετινού πρωταθλήματος. Αν μάλιστα σε αυτά τα "8 στα 8" τριών πόντων απόδοσης παιχνίδια προσθέσει κανείς και τα αντίστοιχα 5 της τελευταίας σεζόν 2017-18, τότε έχουμε να κάνουμε με 13 σερί νίκες του ΠΑΟΚ στην Ελλάδα σε κάθε γήπεδο που αγωνίζεται, για τον θεσμό του ελληνικού πρωταθλήματος.
Ηδη με την δυναμική που έχει αποκτήσει ο φετινός ΠΑΟΚ, σε συνέχεια της περυσινής λαμπρής πορείας του, καθίσταται αυτόματα το πρώτο και αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον τίτλο του πρωταθλητή, που τόσο άδικα και απροσδόκητα έχασε στην προηγούμενη σεζόν με δυο μηδενισμούς σε παιχνίδια ντέρμπι στην Τούμπα, όπου το ένα δεν έγινε, με την μετέπειτα πρωταθλήτρια ΑΕΚ και το άλλο δεν τέλειωσε με τον προηγούμενο πρωταθλητή Ολυμπιακό.
Ο ΠΑΟΚ με αυτό τον φρενήρη δρόμο που πήρε από το ξεκίνημα της σεζόν όχι μόνο έπιασε την κορυφή της βαθμολογίας αλλά διέγραψε πολύ εύκολα την μεταφερόμενη ποινή αφαίρεσης των δυο βαθμών που κουβαλούσε από την περασμένη μαρτυρική στην κατάληξη της σεζόν.
Ως που θα πάει ο ΠΑΟΚ φέτος είναι απροσδιόριστο να προβλεφθεί καθώς μόλις κλείσαμε το τέταρτο της περιόδου. Ομως έχοντας ξεμπερδέψει νικηφόρα με όλους τους ανταγωνιστές του, μέσα κι έξω από την Θεσσαλονίκη, εντός κι εκτός έδρας, φανερώνει μια πληρότητα που δεν είχε ποτέ εδώ και πολλά χρόνια η "ασπρόμαυρη" ομάδα, σε έμψυχο υλικό, σε οικονομική ευρωστία και σε επιλογές αγωνιστικού χαρακτήρα.
Βασικοί άξονες της λαμπρής αυτής πορείας, ως τώρα του "Δικέφαλου της Θεσσαλονίκης" είναι η οικονομική στήριξη και παροιμιώδης γαλαντομία του ισχυρού ανδρός και προέδρου της ομάδας Ιβάν Σαββίδη, που δεν φείδεται εδώ και μερικά χρόνια δαπανών, για να κάνει τον ΠΑΟΚ πρωταγωνιστή στην Ελλάδα και υπολογίσιμο στην Ευρώπη, αλλά και πλούσια στελέχωση της ομάδας με το καλύτερο δυνατό δυναμικό. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου, άνθρωπος της υπομονής και του ορθολογικού σχεδιασμού, δημιούργησε σύνολο αρμονικό με άριστα αποτελέσματα και σημαντικές προοπτικές για την συνέχεια. Ο Ρουμάνος τεχνικός, έχοντας πλούσιες βάσεις από τον φημισμένο πατέρα του προπονητή της Εθνικής Τουρκίας σήμερα, Μιρτσέα Λουτσέκου, μετά τις πρώτες εμπειρίες του από το ελληνικό πρωτάθλημα κατά την τριετή παραμονή του στον πάγκο της Ξάνθης, ήρθε στον ΠΑΟΚ στο ξεκίνημα της προηγούμενης σεζόν για να αντικαταστήσει τον Σέρβο τεχνικό κ. Στανόγιεβιτς και στόχο την επανόρθωση της πορείας της ομάδας, που δεν ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο. Και το κατάφερε αν και πέρασε κι αυτός δύσκολα μετά την τραυματική εμπειρία του αποκλεισμού της ομάδας από την άσημη σουηδική Εστερσουντ, στο πλαίσιο του Europa League.
Tώρα με ηρεμία και προγραμματισμό ο ξένος τεχνικός ανεβάζει διαρκώς την δημοφιλία του σε συνάρτηση με τις μετοχές του και το κασέ του.
Μεταξύ των εξαιρετικών επιτευγμάτων του φετινού ΠΑΟΚ είναι η αποτελεσματική του αμυντική λειτουργία, αυτή που τον καθιστά προς το παρόν σαν μια από τις κορυφαίες αμυντικές γραμμές στον ευρωπαϊκό χώρο, με δυο μόνο παθητικό στα ως τώρα 8 παιχνίδια πρωταθλήματος. Τα δύο γκολ που έχει δεχθεί ο ΠΑΟΚ, αποτελούν αυτή τη στιγμή την κορυφαία αμυντική επίδοση της Ευρώπης, με την Μάντσεστερ Σίτι, να ακολουθεί στην σχετική κατηγορία έχοντας δεχθεί τρία γκολ στο πρωτάθλημα της Premier League. Ομως το επίσης μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα επίτευγμα είναι πως ο ΠΑΟΚ αυτή την εβδομάδα παραμένει μια από τις τρεις (3) ευρωπαϊκές που έχουν μόνο νίκες στα εθνικά τους πρωταθλήματα, μαζί με τις Π.Σ.Ζ που έχει την Γαλλική λίγκα 11 νίκες σε 11 αγώνες και την Ολλανδική Αϊντχόβεν που έχει στο Ολλανδικό πρωτάθλημα 10 στα 10 νικηφόρα παιχνίδια.
Στόχος του ΠΑΟΚ είναι να διευρύνει κι άλλο αυτές τις επιδόσεις του και βασικά να καταφέρει να απλώσει το απόλυτο των επιτυχιών του σήμερα στο ντέρμπι κορυφής κατά του Ατρομήτου στο Περιστέρι, της δεύτερης αήττητης ομάδας του ελληνικού πρωταθλήματος ως τώρα και θετικής έκπληξης της περιόδου.
Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ Ραζβάν Λουτσέσκου μίλησε για τη διαχείριση των επόμενων αγώνων μετά τις νίκες στα ντέρμπι και είπε: «Τι να αλλάξουμε και πως; Αντιμετωπίζουμε μια ομάδα που είναι στη δεύτερη θέση. Έχουμε τον Παναιτωλικό, που ακολουθεί μετά το παιχνίδι του Γιουρόπα Λιγκ. Μετά έχει τη διακοπή και μετά ακολουθεί η Ξάνθη, η οποία τώρα, είναι στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας. Μπροστά μας, βρίσκονται πάντα ομάδες που βελτιώνονται συνεχώς. Κάθε παιχνίδι για εμάς, είναι δύσκολο. Ίσως αυτό μας βοηθάει να είμαστε πάντα συγκεντρωμένοι και να είμαστε προετοιμασμένοι και να παίρνουμε όλους τους βαθμού όπως έχουμε κάνει μέχρι τώρα».
Ο Λέο Μάτος από τους κομβικούς παίκτες του ΠΑΟΚ στην τελευταία διετία μίλησε για τον σημερινό αγώνα στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο αλλά και για την ομάδα του γενικά και τον εαυτό του. Μεταξύ άλλων είπε:
"Εχουν τελειώσει τα ντέρμπι αλλά δεν είναι μόνο τα ντέρμπι που μας απασχολούν, είναι και τα άλλα παιχνίδια που ακολουθούν και δίνουν κι αυτά από τρείς βαθμούς. Το παιχνίδι με τον Ατρόμητο θα είναι δύσκολο γιατί πρόκειται για μια καλά οργανωμένη ομάδα και θα πρέπει να παίξουμε εμείς το δικό μας παιχνίδι για να φτάσουμε στη νίκη. Δεν πρέπει να χαλαρώνουμε και μέσα από τα λάθη μας να διαχειριστούμε την κατάσταση μας. Θέλω να έχω χρόνο συμμετοχής σε όλα τα παιχνίδια και στόχος μου είναι να είμαι στην πρώτη θέση ή έστω στην δεύτερη με τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής στα παιχνίδια της ομάδας μου στην σεζόν που διανύουμε. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να διαχειριστώ τις δυνάμεις μου και αυτό το προσέχω πάρα πολύ" κατέληξε.
Η ομάδα της Θεσσαλονίκης έχει ακόμα δρόμο μπροστά της και μπορεί να έχει ξεπεράσει ένα πολύ δύσκολο και δύσβατο μέρος του προγράμματος όμως η συνέχεια όπως φαίνεται θα είναι ακόμα δυσκολότερη δεδομένου πως έχει και τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις εκεί που πριν δέκα μέρες γνώρισε μια ανέλπιστη και εκτός προγράμματος ήττα από την Βίντι Ουγγαρίας εντός έδρας. Αυτή η ήττα έκοψε πολύτιμο δρόμο στην κούρσα της πρόκρισης και πλέον ο ΠΑΟΚ έχασε το πλεονέκτημα που είχε κερδίσει με την εκτός έδρας νίκη του στο Μπορίσοφ της Λευκορωσίας πριν ένα μήνα στο πλαίσιο του Europa League.
Για την φετινή εικόνα της ομάδας της ομάδας τους και την πορεία της σε τρεις διαδοχικές διοργανώσεις μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βετεράνος ποδοσφαιριστής και πρόεδρος του Συλλόγου παλαιμάχων ποδοσφαιριστών ΠΑΟΚ Φιλώτας Πέλλιος και είπε: "Η ομάδα μας φέτος δείχνει δυνατότητες που δεν είχε σε άλλες περιόδους και το ζητούμενο είναι να συνεχίσει την πορεία που ως τώρα κάνει. Ο προπονητής έχει μπει στο πνεύμα της ομάδας και με την σωστή διαχείριση ξεπερνάει εμπόδια που αναπόφευκτα δημιουργούνται. Τα λάθη είναι μέρος της ποδοσφαιρικής πραγματικότητας και δεν γίνεται να τα αποφύγει κάθε ομάδα. Η δική μας έχει αποφύγει τα περισσότερα αλλά ήταν αναπόφευκτα μερικά που ελπίζω να μην στοιχίσουν όπως η χαλαρή αντιμετώπιση της Βίντι από την οποία χάσαμε στην έδρα μας και βάλαμε σε ρίσκο την πρόκριση. Ομως είμαι σίγουρος για την συνέχεια και κυρίως στο ελληνικό πρωτάθλημα και το Κύπελλο όπου κάνουμε μια πολύ ιδιαίτερη και πετυχημένη παρουσία".
Πέρα όμως από τα ρεκόρ που ως τώρα καταρρίπτει ο φετινός σίγουρος και ασταμάτητος ΠΑΟΚ, έχει καταγράψει κι ένα ακόμα, αρνητικό αυτή τη φορά, που μάλλον πέρασε απαρατήρητο. Είναι οι τρεις διαδοχικές ήττες που έχει στο δικό του γήπεδο, στην Τούμπα σε τρία συναπτά παιχνίδια Ευρωπαϊκών υποχρεώσεων κάτι που ποτέ δεν συνέβη τα προηγούμενα χρόνια. Αρχικά από την Μπενφίκα με 1-4 στα πλέϊ-οφ του Champions League και άλλες δυο ήττες στην φάση του 12ου Ομίλου του Europa League με την Τσέλσι (0-1) και την Βίντι (0-2). Ηττες που του στέρησαν την δυνατότητα να μπει στους ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης αρχικά, αλλά και του έκοψαν πολύτιμο δρόμο για την πρόκριση στην φάση των "32" του Europa League, που ωστόσο διατηρεί τις ελπίδες του πάντα ανοιχτές.