Τα άκουσε χοντρά ο Ευρωπαίος Επίτροπος Χαν από τον Νότη Μαριά για τα Σκόπια με αφορμή τη συζήτηση για την Έκθεση του 2018 για το μόρφωμα.
Πραγματοποιώντας ένα τριπλό μπαράζ ομιλιών το διήμερο 28 και 29 Νοεμβρίου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ κατήγγειλε ότι τα Σκόπια συνεχίζουν την αλυτρωτική τους πολιτική κατά της Ελλάδας ακόμη και μέσα από το νέο τους σύνταγμα.

Στην πρώτη παρέμβασή του την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής επισήμανε: «Ο Zάεφ και η παρέα του συνεχίζουν τις αλυτρωτικές τους προκλήσεις. Μάλιστα, στο νέο Σύνταγμα των Σκοπίων, στο άρθρο 36, συνεχίζονται οι αλυτρωτικές αναφορές σε δήθεν Μακεδονία και δήθεν μακεδονικό λαό. Επιπλέον, στο προοίμιο του νέου Συντάγματος των Σκοπίων γίνεται αναφορά στη διακήρυξη της πρώτης συνεδρίασης της ASNOM -της γνωστής αντιφασιστικής συνέλευσης- του 1944, όπου, κύριε Χαν, αναφέρεται ρητά το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του δήθεν μακεδονικού έθνους και του δήθεν μακεδονικού λαού και απαιτείται η κατάργηση των συνόρων που δήθεν χωρίζουν, όπως λέει η ASNOM, αδερφό από αδερφό και Μακεδόνα από Μακεδόνα.»
Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Επομένως, με το νέο Σύνταγμά τους, τα Σκόπια καπηλεύονται το όνομα της Μακεδονίας μας και της ιστορίας μας και εκφράζουν ακόμη πιο επιθετικά τον αλυτρωτισμό τους σε βάρος της Ελλάδας, παραβιάζοντας κατάφωρα και την κατάπτυστη ακόμη συμφωνία των Πρεσπών. Γι’ αυτό τα Σκόπια δεν μπορούν να έχουν καμία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διακηρύσσω, για άλλη μια φορά, ότι είμαι αντίθετος σε οποιαδήποτε μελλοντική ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Στην δεύτερη παρέμβασή του την ίδια ημέρα ο Νότης Μαριάς τα έχωσε χοντρά στον παρευρισκόμενο Ευρωπαίο Επίτροπο Χαν λέγοντας: «Επανέρχομαι στο ζήτημα των Σκοπίων, γιατί δεν πήρα καμιά απόφαση, ούτε από τον κύριο Χαν ούτε από τους συναδέλφους, καμία απάντηση στα επιχειρήματα τα οποία έθεσα. Επεσήμανα, κύριε Χαν, το άρθρο 36 του νέου Συντάγματος των Σκοπίων, μιλάει περί δήθεν Μακεδονίας και δήθεν μακεδονικού λαού. Είναι αυτό σύμφωνο με τις Πρέσπες;»
Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Δεύτερον, σας είπα ότι στο προοίμιο αναφέρονται στην ASNOM. Διαβάστε, λοιπόν, στα αγγλικά τι λέει η ASNOM, η απόφαση του 1944 που μιλάει για δήθεν αυτοδιάθεση μακεδονικού έθνους, για δήθεν αυτοδιάθεση μακεδονικού λαού, για κατάργηση των συνόρων, για ενοποίηση των Μακεδόνων με τους Μακεδόνες. Αυτά δεν είναι αλυτρωτικές ρήσεις; Αυτά υπάρχουν στο νέο Σύνταγμα των Σκοπίων. Βεβαίως υπάρχουν και να μου απαντήσετε! Είναι δεδομένα και καλό θα είναι να διαβάσετε! Δεν διαβάζετε ούτε εσείς ο ίδιος τις αλυτρωτικές λογικές των Σκοπίων! Αν θέλετε απαντήστε, λοιπόν, στα θέματα αυτά! Εγώ σας αναμένω ή σας καλώ και σε δημόσιο διάλογο, διότι έτσι είναι τα πράγματα, κύριε Χαν! Να διαβάζετε καλύτερα!»
Ακολούθησε και τρίτη παρέμβαση του Νότη Μαριά την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου στην οποία παρατήρησε: «Τα Σκόπια συνεχίζουν να καπηλεύονται το όνομα της Μακεδονίας μας και της ιστορίας μας. Ταυτόχρονα, ακόμη και με το νέο Σύνταγμα το οποίο υιοθέτησαν, συνεχίζουν την αλυτρωτική τους πολιτική. Διότι, στο άρθρο 36 συνεχίζουν να αναφέρονται σε δήθεν Μακεδονία και σε δήθεν Μακεδονικό λαό. Ταυτόχρονα, στο προοίμιο του Συντάγματος, αναφέρονται  στην απόφαση της ASNOM του 1944, όπου εκεί ρητά αναφέρεται ότι υπάρχει το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του δήθεν Μακεδονικού έθνους. Αυτοδιάθεση του δήθεν Μακεδονικού λαού .»
Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Επομένως, παραβιάζεται ακόμη και αυτή η κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών από την πλευρά των Σκοπιανών. Άρα η Συμφωνία των Πρεσπών είναι νεκρή και δεν δικαιούται καν η Ελληνική Κυβέρνηση να τη φέρει και να την καταθέσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Είμαι λοιπόν αντίθετος με οποιαδήποτε μελλοντική ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και φυσικά καταψήφισα τη συγκεκριμένη έκθεση».