Σε αποχή από τις εργασίες καθαριότητας τις Κυριακές προχωρούν από τις 18 Νοεμβρίου, οι εργαζόμενοι του Δήμου Θεσσαλονίκης, ύστερα από σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου τους (ΣΕΔΘ).


Συγκεκριμένα, στην συνεδρίαση του δ.σ. του ΣΕΔΘ στις 8 Νοεμβρίου, η ΔΑΣ κατέθεσε ξανά την πρότασή της για κινητοποιήσεις για τη μη απόδοση των Μέσων Ατομικής Προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους, τις συνθήκες εργασίας και υγιεινής-ασφάλειας και τη μη πληρωμή νυχτερινών και εξαιρέσιμων από τον Μάη στους εργαζόμενους της καθαριότητας. 

Το ΔΣ του Σωματείου αποφάσισε παράλληλα να πραγματοποιηθούν περιοδείες στα εργοτάξια από τα μέλη του δ.σ. του σωματείου, με πρόταση προς τους συναδέλφους για αποχή 2 ημερών από εργασία την Δευτέρα 26- Τρίτη 27 Νοέμβρη ή Δευτέρα 3-Τρίτη 4 Δεκέμβρη. 

«Χρειάζεται να δοθεί αγωνιστική απάντηση στην αντεργατική πολιτική της διοίκησης Μπουτάρη που ακολουθεί πιστά την πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταπατώντας δικαιώματα των εργαζομένων», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

«Η διοίκηση Μπουτάρη θεωρεί κόστος που πρέπει να μειώσει την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, δείχνοντας αδιαφορία και για τα συχνά εργατικά ατυχήματα. Παρακρατεί για μεγάλο χρονικό διάστημα μέρος του μισθού εργαζομένων. Εντατικοποιεί την εργασία σε όλες τις υπηρεσίες. Η εντατικοποίηση της εργασίας είναι παράγοντας της αύξησης των εργατικών ατυχημάτων και της φθοράς της υγείας των εργαζομένων. Απαξιώνει και διαλύει με σχέδιο υπηρεσίες του δήμου», τονίζει.

Όπως υπογράμμισε ο υπεύθυνος εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για την καθαριότητα, Λάζαρος Ζαχαριάδης, ο δήμος προσπάθησε να καλύψει τις ανάγκες μέσω της κινητικότητας, αλλά οι διαδικασίες είναι αργές κι ότι ήδη υπάρχει δικαστική απόφαση για τη μετατροπή 172 συμβάσεων ορισμένου χρόνου, σε συμβάσεις αορίστου. "Αν χάναμε και τους 172, οι ανάγκες μας σε ανθρώπους θα ήταν πάνω από 400. Θα είχε καταρρεύσει, δηλαδή, το σύστημα. Και σήμερα λειτουργούμε κανονικά", είπε, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για την απόφασή της να μην μονιμοποιήσει συμβασιούχους.

Πρόσθεσε πως οι πραγματικές ανάγκες της διεύθυνσης καθαριότητας είναι πολλαπλάσιες. Παραδέχτηκε ότι η διοίκηση αναγκάστηκε "να αφήσει τη σάρωση οδών στην άκρη, για να μην υπάρχουν προβλήματα στην αποκομιδή απορριμμάτων και ανακύκλωσης".

Για το θέμα των μέσων ατομικής προστασίας που έθεσαν οι εργαζόμενοι, απάντησε ότι "έχει πάνω από 1,5 χρόνο που ταλαιπωρείται ο δήμος με έναν διαγωνισμό για προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας. Ακόμη δεν έχει τελεσφορήσει. Μπορεί να βρεθεί λύση σε αυτές τις διαδικασίες; Θα πρέπει να υπάρχει καταλυτική ημερομηνία στους διαγωνισμούς και δεν προβλέπεται από το νόμο. Είναι άλλο πράγμα η διαφάνεια κι άλλο να μην ξέρουμε πότε θα ολοκληρωθεί μια διαδικασία. Από πλευράς του δήμου γίνονται ενέργειες", τόνισε.