Ψήφισμα για την κατάσταση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, εξέδωσε, πριν από λίγο, το Δημοτικό Συμβούλιο του κεντρικού δήμου.


Με το ψήφισμα αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής που με τις παρεμβάσεις της σε αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς θα εντείνει τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος, όπως είχε προτείνει ο δημοτικός σύμβουλος Μάκης Κυριζίδης.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς οι σύμβουλοι της Δημοτικής Παράταξης "Εντάξει", υπό τον Σταύρο Καλαφάτη, ζήτησαν να υπάρξει διάβημα προς τον πρωθυπουργό, τα αρμόδια υπουργεία και τις αρχές, κάτι που δεν έγινε δεκτό. Επίσης απείχαν οι δύο σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ).

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:

"Το Πανεπιστήμιο είναι χώρος ελεύθερης και ανοικτής προσέλευσης πολιτών, διακίνησης ιδεών, ανάπτυξης γνώσης.
Η εμπορία ναρκωτικών και η εν γένει εγκληματικότητα που παρατηρείται στους χώρους του ΑΠΘ είναι φαινόμενα που επηρεάζουν την ασφάλεια των πολιτών, φοιτητών, καθηγητών και επισκεπτών, οι οποίοι κινούνται στον χώρο του Πανεπιστήμιου.
Η ανομία στο χώρο του ΑΠΘ είναι φαινόμενο απότοκο κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών και οι έως τώρα μέθοδοι αντιμετώπισής του κρίνονται, εκ του αποτελέσματος, ανεπαρκείς.
Πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα που θα ενισχύσουν την ασφάλεια εντός του πανεπιστημιακού χώρου (επιτήρηση, βελτίωση φωτισμού κλπ), χωρίς να καταλύεται η ουσιαστική έννοια του πανεπιστημιακού ασύλου, με ταυτόχρονη κινητοποίηση της φοιτητικής κοινότητας.
Αποφασίζει να συγκροτηθεί Επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, που με τις παρεμβάσεις της σε αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς θα εντείνει τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του θέματος, αποφασίζει την πραγματοποίηση μιας, συμβολικού χαρακτήρα, συνεδρίασης στο χώρο του Πανεπιστημίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πανεπιστημιακής κοινότητας".

Η διαφωνία Καλαφάτη

Ο επικεφαλής των "Εντάξει", βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης, διαφώνησε με μέρη του ψηφίσματος, αλλά και με την τακτική που ακολουθήθηκε, ζητώντας ομόφωνη έκδοση διαβήματος.

Όπως τόνισε «αυτή θα ήταν μια σθεναρή στάση από πλευράς Δήμου, γιατί όλα τα άλλα – όπως ψηφίσματα ή συμβολικές συνεδριάσεις - είναι ασπιρίνες για έναν τέτοιου είδους καρκίνο». 

Υπογράμμισε τη ληστρική επίθεση που δέχτηκε καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο μηχάνημα ATM του ιδρύματος και πρόσθεσε:

«Συμβολικού χαρακτήρα δράσεις, από πλευράς του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν μπορεί να συμβάλουν αποτελεσματικά στην επίλυση ενός τόσο σοβαρού προβλήματος. Κι ούτε είναι δυνατόν να μετατίθενται οι ευθύνες, άμεσα ή έμμεσα, στο Φοιτητικό Κίνημα, σαν να υποκινούνται οι φοιτητές μας σε πράξεις αυτοδικίας. Το διάβημά μας θα πρέπει να διατυπώνει ρητά την κοινή διαπίστωση ότι το πανεπιστημιακό άσυλο δεν μπορεί να λειτουργεί με τη σημερινή του μορφή».

Η πρότασή του πήρε επτά ψήφους, όλους των συμβούλων της συγκεκριμένης παράταξης (απουσίαζε ο Δ. Ράπτης).