Την έντονη διαμαρτυρία τους για το παρεμπόριο εκφράζουν η ομοσπονδία σωματείων επαγγελματιών παραγωγών πωλητών λαϊκών αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης, το σωματείο παραγωγών, επαγγελματιών, μικροπωλητών λαϊκών αγορών Θεσσαλονίκης «Η Ομόνοια» και το σωματείο μικροπωλητών και παραγωγών λαϊκών αγορών εκτός Θεσσαλονίκης « Μακεδονία».


Την προηγούμενη Πέμπτη 15 Νοεμβρίου στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με θέμα το παρεμπόριο.  Σε αυτήν μετείχαν ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομίας και ανάπτυξης Αστέριος Πιτσιόρλας και ο γενικός γραμματέας εμπορίου και προστασίας του καταναλωτή Δημήτρης Αυλωνίτης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ανάπτυξης και περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας και αγροτικής οικονομίας Γερακίνα Μπισμπινά, Επίσης ο εκτελεστικός υπεύθυνος του συντονιστικού κέντρου αντιμετώπισης παρεμπορίου Βασίλης Μαστρογιάννης, οι πρόεδροι του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Μασούτης, του βιοτεχνικού επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Καπνοπώλης, του επαγγελματικού επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης, του εμπορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης, των επιμελητηρίων Σερρών Χρήστος Μέγκλας, Ημαθίας Γιώργος Μπίκας και Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, εκπρόσωποι της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης Θεσσαλονίκης και του Α.Τ. Λευκού Πύργου και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου και της περιφέρειας.
Και όμως σε αυτή την σύσκεψη δε κλήθηκαν οι εκπρόσωποι των λαϊκών αγορών. Όπως υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους “δεν κλήθηκαν αυτοί που βιώνουν καθημερινά και σε τεράστιο βαθμό τις επιπτώσεις του παρεμπορίου. Αυτοί, που βλέπουν να τους κλέβουν το μεροκάματο οι κάθε λογής επιτήδειοι, λίγα μέτρα από το χώρο εργασίας τους. Μάλιστα συμβαίνει για πρώτη φορά να μην κληθούμε σε ανάλογη σύσκεψη.
Την ώρα, που σε κάθε λαϊκή αγορά, έχουμε ακόμη μία και σε κάποιες περιπτώσεις μεγαλύτερη από παράνομους πωλητές”.
‘Οπως επισημαίνουν, “την ώρα, που καθημερινά χάνονται ανυπολόγιστα έσοδα, όχι μόνο για τους πωλητές λαϊκών αγορών, αλλά για το ίδιο το κράτος, αφού οι συγκεκριμένοι δε διαθέτουν κανένα απολύτως παραστατικό, την ώρα, που επανειλημμένα οι συνδικαλιστές του χώρου έχουν καταθέσει τα τελευταία χρόνια σωρεία ερωτημάτων και αιτημάτων, για εκτεταμένους ελέγχους σε καθημερινό επίπεδο, την ώρα, που έχουμε προειδοποιήσει για καταστάσεις οι οποίες μπορεί να ξεφύγουν, καθώς έχουμε φτάσει σε οριακά επίπεδα, αυτή την ώρα κρίνουν κάποιοι, πως δεν έχουμε λόγο παρουσίας σε μία τέτοια κρίσιμη και σημαντική σύσκεψη”.
Καταγγέλλουν ακόμη ότι τις αναφορές τους “νωρίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης τα γνωρίζουν οι πολιτικοί προϊστάμενοι τους. Όμως μας αγνόησαν με χαρακτηριστικό τρόπο”.