Το κινηματογραφικό ταξίδι στις αίθουσες του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου συνεχίζεται και σήμερα, με πλήθος εξαιρετικών ταινιών για τους σινεφίλ. Ταινίες που υπογράφουν βαριά ονόματα του σινεμά αλλά και πειραματισμοί νεότερων καλλιτεχνών πάνω στην τέχνη της εικόνας.

Ξεκινάμε τη σημερινή μας περιήγηση απ' την αίθουσα «Τζον Κασσαβέτης» όπου στις 17.45 θα προβληθεί η νέα ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου, γυρισμένη στην Ικαρία και με τίτλο από έναν στίχο του Άκη Πάνου: «Σ' αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει». Δύο ανυποψίαστοι ξενομερίτες, ένας Γάλλος ευρωβουλευτής και μία νεαρή οικονομολόγος, φτάνουν με καΐκι στο ειδυλλιακό Αρμενάκι, ένα αχαρτογράφητο νησάκι κάπου στο Αιγαίο, και έρχονται σε επαφή με τον αλλόκοτο τρόπο ζωής και τις ανατρεπτικές ηθικές αξίες των κατοίκων του. Τα λεφτά είναι ντεμοντέ και… no banks, nο streets, no cars, no rooms to let. Θα γνωριστούν με τον αλλοπρόσαλλο δάσκαλο και την πληθωρική χήρα του νησιού και θα παραδοθούν στη δίνη του έρωτα και σ’ αυτόν το γοητευτικό τόπο, που μπορεί να αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων. 


 Στις 18.00 στη «Φρίντα Λιάππα», μια παντελώς διαφορετική κινηματογραφική εμπειρία με την προβολή της ταινίας «Τροπικός ιός» του Σαντιάγο Καϊσέδο: Μια έφηβη που μεγαλώνει ανάμεσα σε δύο χώρες, κοντά στον ιερέα πατέρα της, στη μητέρα της που έχει κάποιο «κληρονομικό χάρισμα» και στις ατίθασες αδελφές της, παλεύει από νωρίς για την ανεξαρτησία της – μαθαίνοντας τη δύναμη του φεμινιστικού βλέμματος να διαλύει τα στερεότυπα και να υπερνικά μικρές και μεγάλες κρίσεις. Μια αριστοτεχνική μεταφορά ενός από τα πιο δημοφιλή graphic novels της Λατινικής Αμερικής (για την οποία η κομίστρια Πάολα Γκαβίρια ζωγράφισε περίπου 5.000 σχέδια), που μας μαθαίνει να βλέπουμε όλα τα απίθανα χρώματα που κρύβονται σ’ αυτό τον συναρπαστικό, σύνθετο, ασπρόμαυρο κόσμο. 

Στις 19.30 στην «Τώνια Μαρκετάκη», ροκ απ' τη Ρωσία με την ταινία «Καλοκαίρι» του Κίριλ Σερεμπρένικοφ: Τα μέλη μιας ροκ μπάντας της underground σκηνής της Ρωσίας της δεκαετίας του ’80 πειραματίζονται με ένα ερωτικό τρίγωνο και τα όρια της λογοκρισίας στη Σοβιετική Ρωσία. Παγιδευμένοι ανάμεσα στο πάθος για τη μουσική, αποζητώντας τη ρομαντική επιθυμία και την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, πασχίζουν να προχωρήσουν πέρα από τις ταπεινές συναυλίες τους και να γίνουν διάσημοι. Αντλώντας έμπνευση από τα νεανικά χρόνια δύο πραγματικών ροκ σταρ, η ταινία φτιάχνει μια νέα επιδραστική μυθολογία, όχι ως ένδειξη νοσταλγίας για τα χρόνια πριν από την Περεστρόικα, αλλά ως απάντηση στην καταστολή της δημιουργικότητας στη Ρωσία του σήμερα. 


Τέλος, το βαρύ χαρτί της ημέρας, στις 20.30, στο Ολύμπιον, η ταινία που σκηνοθετεί ο Ρομέν Γαβράς, γιος του Κώστα Γαβρά, μια απολαυστική γκαγκστερική ταινία με τίτλο «Ο κόσμος σου ανήκει» –ή ίσως παρωδία του είδους– από τον μεγαλύτερο εικονοκλάστη του νέου γαλλικού σινεμά ο οποίος μας κλείνει το μάτι θυμίζοντας ήδη με τον τίτλο της ταινίας την πιο σημαντική σκηνή του Σημαδεμένου του Ντε Πάλμα: Η τελευταία μπίζνα ενός εμπόρου ναρκωτικών, που ονειρεύεται να αποσυρθεί από τον υπόκοσμο, πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο όταν εμπλέκονται σ’ αυτήν οι πιο κοντινοί του άνθρωποι: η αγαπημένη του, ο φυλακόβιος πρώην πεθερός του και η απαιτητική του μητέρα.