Όπως όλα τα καλά, έτσι και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου τελειώνει σήμερα Κυριακή, αφήνοντάς μας να περιμένουμε το επόμενο (το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, για την ακρίβεια, σε λίγους μήνες).
Το 59ο ΦΚΘ, που έδωσε, όπως πάντα, έναν διαφορετικό παλμό στην καθημερινότητα της πόλης, ολοκληρώνεται σήμερα με την τελετή λήξης, δηλαδή την απονομή των βραβείων και την προβολή της βραβευμένης στις Κάννες ταινίας Girl («Κορίτσι») στο Ολύμπιον στις 19.00.

Η πειθαρχία του μπαλέτου ως μεταφορά για το ειδικό βάρος όλων των σωμάτων Στην ταινία Girl του 27χρονου Βέλγου Λουκάς Ντοντ η πανέμορφη έφηβη Λάρα προπονείται σκληρά για να γίνει μπαλαρίνα. Η πραγματική της μάχη όμως είναι ότι γεννήθηκε αγόρι και περιμένει να εγχειριστεί για να γίνει κορίτσι. Προπονείται μέχρι τελικής πτώσης, καμουφλάρει τα γεννητικά της όργανα με μονωτική ταινία κρύβοντας το σώμα που δεν επιθυμεί, και νιώθει τις εφηβικές της ορμόνες να εκρήγνυνται και να την εξωθούν στα άκρα. Το τέλειο υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον από τη μία πλευρά, το συγκεκαλυμμένο bulling που της ασκείται από τις αντίζηλες χορεύτριες από την άλλη, δημιουργούν έναν κλοιό που θα σπάσει σε μια στιγμή. Το ευαίσθητο θέμα της αλλαγής φύλου σε εφηβική ηλικία, αποκτά μέσα από το «Κορίτσι» μια νέα δική του διάσταση. Εμπνευσμένο από μια αληθινή ιστορία, το φιλμ είναι μια ιστορία δύναμης, επιμονής, διεκδίκησης και μεταμόρφωσης. Σαν μια αλλόκοτη Λίμνη των κύκνων, όπου το κορίτσι αυτή τη φορά παγιδευμένο σε άλλο σώμα, θέλει να μεταμορφωθεί σε κύκνο, να φορέσει τις πουέντ και να χορέψει.