Η 16η Οκτωβρίου είναι παγκοσμίως αφιερωμένη στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού επάνω στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προστατευθούμε από τους πόνους σε πλάτη και μέση


Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης 2018 είναι “Love Your Spine”, δηλαδή “Αγαπήστε την Σπονδυλική σας Στήλη” και εστιάζει στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να έχουμε λιγότερους πόνους που προκαλούνται γενικότερα από τη σπονδυλική μας στήλη Οι πόνοι και τα προβλήματα στην πλάτη είναι ο δεύτερος λόγος απουσίας από την εργασία.

Στην χώρα μας, ποσοστό που αγγίζει το 33% των Ελλήνων εργαζόμενων αναφέρει ότι αντιμετώπισε τον τελευταίο μήνα προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, εξαιτίας της εργασίας τους ένα ποσοστό που αποτελεί το υψηλότερο ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, ποσοστό που αγγίζει το 46% αναφέρει συχνούς κι έντονους μυϊκούς πόνους στον αυχένα, στους ώμους και στα άνω άκρα, ποσοστό που, επίσης, αποτελεί το υψηλότερο στην Ευρώπη..

Απροσεξία και άγνοια για καθημερινές κινήσεις.Με την πάροδο του χρόνου, οι συνήθειες σας από τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως το πώς κάθεστε στην καρέκλα του γραφείου, η θέση σας μπροστά στον Η/Υ, οι κινήσεις σας όταν μιλάτε στο τηλέφωνο, το πώς κρατάτε μια τσάντα στον ώμο, η θέση οδήγησης, η παρατεταμένη ορθοστασία και άλλα σχετικά, μπορεί σταδιακά να σας κάνουν να έχετε πολύ κακή στάση σώματος.

Η κακή στάση του σώματος μπορεί εύκολα να γίνει “δεύτερη φύση”, με αποτέλεσμα να προκαλεί και να επιδεινώνει επεισόδια στην πλάτη και στον αυχένα και να καταστρέφει σταδιακά τις δομές στην σπονδυλική στήλη. Ευτυχώς, οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν τη στάση του σώματος και την εργονομία της σπονδυλικής στήλης είναι στο χέρι του καθενός να τις αλλάξει και να τους ελέγχει για πάντα.