Η συνεργασία του Δήμου με την Google Ελλάδας στον τομέα του τουρισμού ανακοινώθηκε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, με αφορμή το πρόγραμμα «Ψηφιακές δεξιότητες για την ανάπτυξη του τουρισμού στον Δήμο Θεσσαλονίκης».


Η συνεργασία αφορά σε πρόγραμμα εξάμηνης διάρκειας (Σεπτέμβριος 2018-Μάρτιος 2019), που συμπεριλαμβάνει τη δωρεάν εκπαίδευση μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων πάνω στις ψηφιακές δεξιότητες μέσω της πρωτοβουλίας της “Grow Greek Tourism Online”, προκειμένου να ενισχυθεί η διαδικτυακή τους παρουσία και να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες. Το πρόγραμμα Grow Greek Tourism Online για την Θεσσαλονίκη εντάσσεται στις δράσεις της “Εθνικής Συμμαχίας για Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση”, την οποία εποπτεύει το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης με την Google, εξέφρασε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Geoffrey R. Pyatt, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στο πλαίσιο της εκδήλωσης: «Χαίρομαι που η Θεσσαλονίκη επιλέχθηκε από την Google για να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα Grow Greek Tourism Online.  Είμαι μεγάλος θαυμαστής της πόλης με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και τη μεγάλη οικονομική δυνατότητα ως περιφερειακός κόμβος.  Και μπορώ να σας πω από τις πολλές επισκέψεις μου στην πόλη, ότι με την κατάλληλη ώθηση η τουριστική περίοδος στην Θεσσαλονίκη μπορεί να επεκταθεί και να συμπεριλάβει όλο το έτος!  Χαίρομαι πολύ που η Google βοηθά σε αυτή την προσπάθεια.  Ένα καλό παράδειγμα για το πως οι αμερικανικές εταιρείες και η αμερικανική τεχνολογία βοηθούν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση και αναφερόμενος στην αυξητική τουριστική κίνηση που σημειώνεται στη Θεσσαλονίκη επισήμανε: «Η Θεσσαλονίκη διαθέτει δύο εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, την ιστορία της και τα πανεπιστήμια της, ενώ στη διαδρομή προστέθηκε σε αυτά και η γαστρονομία της. Αναδείξαμε το εβραϊκό και το οθωμανικό παρελθόν της πόλης με αποτέλεσμα το 2010 να καταγραφεί άφιξη 5.000 Τούρκων επισκεπτών, ενώ το 2017 έκλεισε με την καταγραφή 100.000 επισκεπτών στο σπίτι του Κεμάλ. Αντίστοιχα, στο πρώτο εξάμηνο του 2018, οι Ισραηλινοί επισκέπτες καταγράφηκαν περί τους 80.000 και αυτό είναι μόνο η αρχή».

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι υπήρξε ο πρώτος αρμόδιος αντιδήμαρχος με το αντίστοιχο αντικείμενο στον Δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς αυτό αποδεικνύει την προτεραιότητα που τέθηκε εξαρχής από την παρούσα διοίκηση. 

Ο Γενικός Διευθυντής της Google για Ελλάδα, Βουλγαρία, Κύπρο και Μάλτα, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, τόνισε: «Οι αναζητήσεις των χρηστών του διαδικτύου για την Θεσσαλονίκη αυξάνονται συνεχώς, αποδεικνύοντας τη δυναμική θέση που διατηρεί η πόλη στον ελληνικό τουριστικό χάρτη».

 Παράλληλα, όπως διευκρίνισε ο κ.  Ζαριφόπουλος στο πλαίσιο παρουσίασης του προγράμματος, η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια ειδικών εισηγητών της Google, των Online Advisors, οι οποίοι έχουν λάβει ειδική και εκτενή εκπαίδευση πάνω σε διαδικτυακά εργαλεία για τον τουρισμό. Ήδη, τέσσερεις Online Advisors, οι οποίοι κατάγονται από την Θεσσαλονίκη, έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή και κατά το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιούν δωρεάν εξατομικευμένες συναντήσεις, αλλά και ομαδικά σεμινάρια για τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις του ευρύτερου τουριστικού κλάδου. 

Οι συναητήσεις θα επικεντρώνονται σε θέματα ψηφιακών δεξιοτήτων καθώς και στο πώς μπορούν οι επιχειρηματίες να εφαρμόσουν στην πράξη τις δεξιότητες αυτές, προκειμένου να δείξουν στον κόσμο και στους δυνητικούς ταξιδιώτες, τι έχουν να προσφέρουν η περιοχή και οι επιχειρήσεις της. Κάθε τοπική επιχείρηση, είτε συνδέεται άμεσα είτε έμμεσα με τον τουρισμό, μπορεί να εγγραφεί στα ομαδικά σεμινάρια ή να ζητήσει μία κατ’ ιδίαν συνάντηση, επικοινωνώντας με την ηλεκτρονική διεύθυνση g.co/greektourism/thessaloniki

 Για την αποτελεσματικότερη προώθηση της Θεσσαλονίκης σε ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο η Google σχεδίασε μια αποκλειστική ‘’ταξιδιωτική ιστορία’’, ονόματι  g.co/earth/thessaloniki, για την πόλη μέσα από το Google Earth,  η οποία παρουσιάζεται αυτές τις ημέρες στο περίπτερο της Google στην 83η ΔΕΘ. Πρόκειται για έναν διαδραστικό χάρτη της Θεσσαλονίκης που αναδεικνύει 27 από τα σημαντικότερα αξιοθέατα και ιστορικά μνημεία της πόλης, παρουσιάζοντάς την έτσι σε χρήστες όλου του κόσμου ως ένα τουριστικό προορισμό με ενδιαφέρον καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Δημαρχείου το πρώτο εκπαιδευτικό σεμινάριο για τις τοπικές επιχειρήσεις.

170.000 εν δυνάμει νέες θέσεις εργασίας

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Οxford Economics σχετικά με τον αντίκτυπο του διαδικτυακού περιεχομένου στον τουριστικό κλάδο, στην Ελλάδα μπορούν να δημιουργηθούν περισσότερες από 170.000 νέες θέσεις εργασίας, εάν το ψηφιακό περιεχόμενο για τον  ττουριστικό μας τομέα αναπτυχθεί και φτάσει στα επίπεδα άλλων χωρών. Μέχρι σήμερα, μέσα από την πρωτοβουλία Grow Greek Tourism Online, περισσότεροι από 100.000 Έλληνες, στελέχη μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων και μελλοντικοί επαγγελματίες του τουρισμού, έχουν εκπαιδευτεί δωρεάν σε ψηφιακές δεξιότητες και εργαλεία, σε περισσότερες από 80 πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Η ίδια μελέτη έδειξε επίσης ότι ένα 35% των τουριστικών αναζητήσεων αφορούν στον πολιτισμό, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τουριστικής ανάπτυξης. Η Google, μέσω της πλατφόρμας Google Arts & Culture ψηφιοποιεί δωρεάν και προβάλλει συλλογές από περισσότερα από 1.500 Μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων έντεκα ελληνικών, όπως το Μουσείο της Ακρόπολης, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και άλλων. Η πλατφόρμα παρουσιάζεται στους επισκέπτες της ΔΕΘ, στο περίπτερο της εταιρείας.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα Grow Greek Tourism Online

H πρωτοβουλία της Google ‘’Grow Greek Tourism Online’’, επίσημο μέλος της Εθνικής Συμμαχίας για Ψηφιακές Δεξιότητες και Θέσεις Εργασίας και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), συνεχίζει την προσπάθεια ενίσχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων των επαγγελματιών του τουρισμού, προκειμένου να αξιοποιήσουν το διαδίκτυο και να προσελκύσουν ακόμα περισσότερους πελάτες.

Κατά τη διάρκεια των τριών ετών εφαρμογής του προγράμματος Grow Greek Tourism Online, περισσότεροι από 100.000 επαγγελματίες αλλά και μελλοντικά στελέχη του τουρισμού εκπαιδεύτηκαν δωρεάν σε ψηφιακές δεξιότητες σε όλη τη χώρα, μέσα από τις εθνικές δράσεις, όπως:

Δωρεάν πλατφόρμα διαδικτυακής εκπαίδευσης g.co/greektourism  με μαθήματα και παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών, σε τομείς όπως η δημιουργία online παρουσίας μιας επιχείρησης, social media marketing κ.ά.
Ομαδικά σεμινάρια και προσωπικές συναντήσεις σε περισσότερες από 80 πόλεις της Ελλάδας, για τουριστικές επιχειρήσεις
Δωρεάν σεμινάρια σε πάνω από 40 Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε όλη τη χώρα, τα οποία συνεχίζονται και αυτή τη χρονιά.