Βροχή οι εκδηλώσεις της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή την έλευση, στη Θεσσαλονίκη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, βροχή και οι δηλώσεις στελεχών κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.


Το χορό άνοιξε ο γραμματέας της Π.Ε της Ν.Δ, Λευτέρης Αυγενάκης. Διαβεβαίωσε ότι η Νέα Δημοκρατία, ως κυβέρνηση ή αντιπολίτευση, δεν θα ψηφίσει στη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Αυγενάκης βρέθηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Γραμματεία Σχέσεων Κόμματος - Κοινωνίας με θέμα τη Συμφωνία με την πΓΔΜ και σημείωσε: Η κυβέρνηση προκαλεί για να δημιουργήσει σύγχυση μεταξύ εθνικισμού και πατριωτισμού. Η ζημιά έχει γίνει αλλά δεν είναι ανεπανόρθωτη. Μπορούμε να δουλέψουμε. Η συμφωνία αυτή, οπότε κι αν φτάσει στη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία δεν θα την ψηφίσει". 

Ακολούθησε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης.

Σε εκδήλωση στον δήμο Νεάπολης Συκεών όπου ήταν ομιλητής, επανέλαβε ότι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας «δεν πρόκειται να ψηφίσουμε την κύρωση της συμφωνίας αυτής, ούτε ως Αντιπολίτευση, ούτε ως Κυβέρνηση» και υπογράμμισε πως αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην κύρωσή της «τα Σκόπια θα οριστικοποιήσουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και η Ελλάδα θα χάσει το πιο σημαντικό διαπραγματευτικό όπλο της». 

Διευκρίνισε δε ότι «οι Έλληνες θέλουμε την ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και συνεργασίας και την ένταξη όλων των γειτονικών κρατών στους ευρωατλαντικούς θεσμούς», αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος των δικαίων μας. Κατήγγειλε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, υπογραμμίζοντας ότι «μπροστά στις προκλήσεις των γειτόνων μας, γίνεται ντελιβεράς των συμφερόντων τους» και τόνισε: 

«Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε να περιφρονήσει ακόμη και τις στοιχειώδεις αρχές της Δημοκρατίας. Αγνόησε τη Βουλή και προχώρησε μόνος. Κι ενώ καταθέσαμε πρόταση δυσπιστίας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ δεν θέλησαν να σταματήσουν το έγκλημα. Εκείνη τη μέρα, ο ίδιος ο κ. Καμένος έδωσε στον κ. Κοτζιά την πένα για την υπογραφή της συμφωνίας. Μην κλαίγονται, λοιπόν, και μην μεμψιμοιρούν. Το αίτημα του πατροκτόνου για επιείκεια, επειδή έμεινε ορφανός, είναι τόσο γελοίο, όσο και προκλητικό». 

Αναφέρθηκε, ακόμη, στην «απόφαση του Βουκουρεστίου, που πέτυχε ο Κώστας Καραμανλής», γεγονός που «αντέστρεψε τη φορά των πιέσεων» προς τα Σκόπια και εστίασε στις πέντε μαύρες τρύπες της συμφωνίας.