«Νερό ρυπασμένο δεν έφθασε στις βρύσες των Θεσσαλονικέων». Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, καθ. Γιάννης Κρεστενίτης.

Ο κ. Κρεστενίτης, μίλησε στον Σκάι με αφορμή το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, σύμφωνα με το οποίο αγωγός του Ελληνικού Στρατού ρυπαίνει με πετρέλαιο το νερό της Θεσσαλονίκης. Το θέμα φέρνει στο φως  δικογραφία η οποία διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών στο Στρατοδικείο της Θεσσαλονίκης, φαίνεται πως υπονοεί κάτι τέτοιο.

Στη δικογραφία αναφέρεται ως «πιθανή αιτία της ρύπανσης, αγωγός του Ελληνικού Στρατού». Την υπόθεση έχει αναλάβει στρατιωτικός αντιεισαγγελέας και η έρευνα βρίσκεται στο στάδιο ποινικής αξιολόγησης με πιθανή τη διεξαγωγή νέας έρευνας.

Πάντα σύμφωνα με τη δικογραφία, υπάρχει το ενδεχόμενο ο αγωγός να ρυπαίνει τα νερά της λίμνης Πολυφύτου, η οποία αποτελεί μέρος του ρου του Αλιάκμονα που υδροδοτεί κατά 60% τη Θεσσαλονίκη. 

Η ρύπανση εντοπίστηκε τον Φεβρουάριο και ήταν ορατή με γυμνό μάτι στην επιφάνεια της δεξαμενής του εργοστασίου επεξεργασίας νερού στη Σίνδο Θεσσαλονίκης. Σήμανε συναγερμός, ελήφθησαν δείγματα και, πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ΕΥΑΘ αναγκάστηκε να μειώσει την παροχή νερού από τον Αλιάκμονα και να αυξήσει την παροχή από τις πηγές Αραβησσού. Επίσης, αύξησε τα ειδικά φίλτρα, ενώ πραγματοποιεί συχνότερα αναλύσεις ποιότητας νερού.

Όσον αφορά τις λοιπές ενέργειές της, η ΕΥΑΘ είχε ζητήσει, από τον Ιανουάριο, την επέμβαση εισαγγελέα. Κατέθεσε αναφορά στην εισαγγελία Πρωτοδικών, στην οποία αναφέρεται  πριν αυτό καταλήξει στις βρύσες των νοικοκυριών και των καταστημάτων της Θεσσαλονίκης. Ομως δεν έχουμε σαφή εικόνα για το πόσο εκτεταμένη ήταν η μολυνση και πόσο πετρέλαιο ήπιαν οι Θεσσαλονικείς.

Όταν είχε διαπιστωθεί το πρόβλημα τον περασμένο Γενάρη και η ΕΥΑΘ  ζήτησε επέμβαση εισαγγελέα, σύμφωνα με την τότε αναφορά της «προς το παρόν το νερό πληροί όλες τις προϋποθέσεις υγιεινής, πλην όμως, σε περίπτωση συνέχισης του φαινομένου, υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθούν προβλήματα».  

Κρεστενίτης: Παραπλανητικό το δημοσίευμα

Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Α.Ε. χαρακτήρισε το δημοσίευμα «παραπλανητικό». Πρόσθεσε ότι, ακόμη και την εποχή που εντοπίστηκε το πρόβλημα «με αυξημένη συγκέντρωση υδρογονανθράκων, το νερό της Θεσσαλονίκης τηρούσε τις διεθνείς προδιαγραφές». Επισήμανε πως η ρύπανση εντοπίστηκε «πριν τη διαδρομή του νερού προς το διυλιστήριο και τον καθαρισμό του» και πως η ΕΥΑΘ αμέσως μείωσε τη ροή του ύδατος από τον Αλιάκμονα προς τους καταναλωτές, αυξάνοντας τη ροή του νερού της Αραβησσού, για να μην υπάρχει έλλειψη. 

Πρόσθεσε ότι έμαθε για την εμπλοκή του στρατού από το δημοσίευμα κι υποστήριξε ότι δεν έχει πόρισμα στα χέρια του. Άφησε, πάντως, άφωνους τους δημοσιογράφους όταν παραδέχτηκε πως η ΕΥΑΘ «δεν έχει στην ευθύνη της το νερό του ποταμού»!

Η ανακοίνωση της ΕΥΑΘ

Για το θέμα, η ΕΥΑΘ Α. Ε. ανακοίνωσε τα εξής:

«Απολύτως ασφαλές προς πόση είναι το νερό που φτάνει στις βρύσες των Θεσσαλονικέων, διαβεβαιώνει η ΕΥΑΘ Α.Ε. σε συνέχεια σημερινού παραπλανητικού για την ποιότητα του νερού πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος, το οποίο αφορά στην πορεία της εισαγγελικής έρευνας για την εμφάνιση υδρογονανθράκων στο νερό του Αλιάκμονα τον περασμένο Ιανουάριο.
Η διοίκηση της ΕΥΑΘ διαβεβαιώνει τους καταναλωτές της τα εξής:

- Ουδέποτε, ούτε βεβαίως και κατά τη διάρκεια της εμφάνισης υδρογονανθράκων στις αρχές Ιανουαρίου στο νερό του Αλιάκμονα, δόθηκε στο δίκτυο του Πολεοδομικού νερό που να μην πληροί απολύτως τις σχετικές προδιαγραφές της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Το πρόβλημα εντοπίστηκε πριν από την είσοδο του νερού στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης (ΕΕΝΘ), στη δεξαμενή Δ2, και λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε στην «έξοδο» του νερού από την ΕΕΝΘ προς το δίκτυο ύδρευσης της πόλης να διατηρεί τα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Μέτρα, όμως, είχε λάβει η ΕΥΑΘ και πριν από την εγκατάσταση, εγκαθιστώντας πλωτά και μόνιμα φράγματα και αυξάνοντας την παροχή στη συνδετήρια διώρυγα του Αλιάκμονα. Το νερό που «έβγαινε» από την εγκατάσταση και έφτανε στο δίκτυο της πόλης ήταν σε κάθε περίπτωση απολύτως ασφαλές!

- Δεν έχει σημειωθεί έκτοτε άλλο περιστατικό εμφάνισης υδρογονανθράκων. Παρ’ όλα αυτά, η ΕΥΑΘ συνεχίζει με την ίδια ένταση και συχνότητα αυτοψίες και ελέγχους, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, ακόμη και πέραν αυτών που προβλέπει η νομοθεσία, ώστε να είναι απολύτως βέβαιο ότι το νερό ικανοποιεί όλες τις εκ του νόμου απαιτούμενες παραμέτρους.

- Η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε με πρωτοβουλία της ίδιας της ΕΥΑΘ, ώστε να διαπιστωθεί η πηγή της ρύπανσης. Στελέχη της εταιρείας συνεισέφεραν σε αυτήν από την πρώτη ώρα με καταθέσεις και τεχνογνωσία και υπήρξε συνεργασία με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τη ΔΕΗ και τον Γενικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων Πεδιάδων Θεσσαλονίκης - Λαγκαδά. Με ενδιαφέρον αναμένει και η ίδια η ΕΥΑΘ την κατάληξη της εισαγγελικής έρευνας για τη διακρίβωση της πηγής της ρύπανσης του Ιανουαρίου του 2018».