Καλά κρατούν οι διαρροές που αφορούν τις συντάξεις και το κόψιμό τους. Βραδιάτικα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων δημοσιεύει διαρροή, αυτήν τη φορά από "παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών" υπέρ των κυβερνητικών θέσεων.


Σύμφωνα με αυτούς τους "παράγοντες", το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας θα είναι βιώσιμο για τις επόμενες δεκαετίες και η ακύρωση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων (προσωπικής διαφοράς) δεν επηρεάζει την βιωσιμότητά του.  Προσθέτουν ότι  η ελληνική πλευρά κατέθεσε στους θεσμούς στοιχεία και πίνακες, σύμφωνα με τα οποία εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ τα επιχειρήματα ήταν τα γνωστά:

Η περικοπή των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο, αλλά δημοσιονομικό.
Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων και παράλληλα να υλοποιηθεί ένα μεγάλο κομμάτι των αντιμέτρων.
Η μη περικοπή των συντάξεων (προσωπικής διαφοράς) δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος για τις επόμενες δεκαετίες.

Όσον αφορά τα στοιχεία που στήριξαν αυτά τα επιχειρήματα, ήταν πίνακες σύμφωνα με τους οποίους εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα.

Σήμερα ολοκληρώθηκαν οι ολιγοήμερες συζητήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας. Ένα από τα θέματα των συζητήσεων ήταν και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν από κοινού συμφωνηθεί να υλοποιηθούν και έχουν καταγραφεί ως πρώτης προτεραιότητας. 

Πάντα σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη συνάντηση  επιβεβαιώθηκε η σύγκλιση -με ελάχιστες αποκλίσεις- ως προς το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων τα οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, συζητήθηκε η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων, συμφωνήθηκε η διαδικασία μέσω της οποίας θα επιτευχθεί σύγκλιση ως προς τον δημοσιονομικό χώρο του 2019, ενώ η ελληνική πλευρά ενημέρωσε για τη διαδικασία εφαρμογής της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, θα ακολουθήσει η έκδοση της τριμηνιαίας έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας τον Νοέμβριο, ενώ όλα θα κριθούν στο Eurogroup του ίδιου μήνα.