"Έκλεισε το πρόγραμμα. Και αυτό συνέβη γιατί αυτή η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για μέτρα περισσότερα από 5 δισ. για μετά τη θητεία της. Το πρόγραμμα έκλεισε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πια βαδίζουμε σε ένα δρόμο χωρίς δεσμεύσεις. Και
κυρίως δεν σημαίνει πως αυτή η κυβέρνηση έχει το μείγμα της πολιτικής που εγγυάται ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει χωρίς αναταράξεις".

Αυτό τόνισε σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1» η ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη.

Υποστήριξε ότι "η Ελλάδα σήμερα χρειάζεται ένα σταθερό περιβάλλον, ώστε να μπορούν οι ξένοι, αλλά και οι εγχώριοι επενδυτές, από το μικρό μαγαζάτορα μέχρι το μεγάλο επενδυτή, να επεκταθούν. Και άρα να φτιάξουν δουλειές για τα νέα παιδιά. Χρειάζεται η Ελλάδα ασφάλεια. Και ασφάλεια δεν έχει. Χρειάζεται η Ελλάδα ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα. Και αυτήν την ώρα δεν το έχει, ενώ έχει το δυναμικό. Χρειάζεται η Ελλάδα να αναπτυχθεί τουριστικά, με αποτέλεσμα. Και όχι μόνο ως ελκυστικός προορισμός για φτηνό τουρισμό που τελικά δεν αποδίδει στην ελληνική οικονομία τα αναμενόμενα. Χρειάζεται η Ελλάδα να μπορεί να χρησιμοποιήσει το συγκριτικό της πλεονέκτημα στην ενέργεια, στα logistics, στις μεταφορές, στη νέα εποχή στην τεχνολογία".

Η κυβέρνηση προσπαθεί, πάλι, να εξαπατήσει


Για τις εξαγγελίες Τσίπρα από το Νεώριο Σύρου, υποστήριξε πως "η κυβέρνηση αυτό που κάνει είναι να γυρίζει στην παλιά κακή συνταγή. Στην παλιά κακή συνταγή που δείχνει μόνο παροχές. Παροχές για ένα τερατώδες Δημόσιο, προσλήψεις όσο παίρνει, χωρίς σχεδιασμό. Και κυρίως η κυβέρνηση προσπαθεί να εξαπατήσει, για άλλη μια φορά, ανθρώπους πληγωμένους, ανθρώπους πιεσμένους, όπως είναι οι συνταξιούχοι. Με τη συμφωνία για τη μείωση του αφορολογήτου αφαιρείται μια σύνταξη. Η μείωση του αφορολογήτου σημαίνει ότι παίρνει από το συνταξιούχο μια σύνταξη από τις 12 που σήμερα παίρνει. Οι βουλευτές αυτής της κυβέρνηση, από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ψήφισαν δύο φορές τη μείωση των συντάξεων".

Σε παρέμβαση του δημοσιογράφου ότι "δεν είναι κακό να αναβληθεί η μείωση των συντάξεων", απάντησε: "Τώρα σε αυτήν την περίπτωση αυτό που κάνουν, είναι ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κοροϊδέψει τον κόσμο. Γιατί; Συμφώνησαν με τους πιστωτές να μειώσουν τις συντάξεις. Συμφώνησαν, μάλιστα, να μειώσουν τις συντάξεις ως ένα μέτρο αχρείαστο και ως ένα μέτρο που αποδεικνύει ότι η αξιοπιστία τους είναι πάρα, πάρα πολύ περιορισμένη. Μετά ήρθαν και είπαν ότι θα επιχειρήσουν να μη μειώσουν τις συντάξεις. Όμως είναι αυτοί οι ίδιοι που το έκαναν. Αυτοί οι ίδιοι που το ψήφισαν δύο φορές. Και εμείς τους δώσαμε την ευκαιρία, αφού υποστηρίζουν ότι βγήκαν από τα μνημόνια να καταργήσουν αυτή τη μείωση".

Θύμισε ότι η Νέα Δημοκρατία πρότεινε "να καταργηθεί η μείωση των συντάξεων που ψήφισε αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δύο φορές, που συμφώνησε αυτή η κυβέρνηση με τους πιστωτές. Και είναι αυτά τα μέτρα 5,1 δισ. ευρώ που δεσμεύουν την επόμενη κυβέρνηση. Είναι αυτό το μνημόνιο χωρίς λεφτά στο οποίο έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ".

Μικρή σημασία έχει ο ανασχηματισμός


Ειδικά για την αύξηση στον κατώτατο μισθό, είπε πως ήδη ο κ. Μητσοτάκης, στην ομιλία του στον ΣΕΒ "είχε πει ότι «μπορούμε και πρέπει να ανοίξουμε τη συζήτηση για τη λελογισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού. Τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχετε εσείς, οι κοινωνικοί εταίροι. Και ναι, μπορούμε να πετύχουμε μια win-win συμφωνία μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.» Είναι ένας νόμος τον οποίο ψηφίσαμε εμείς και η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό είναι μια συζήτηση η οποία μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους, εφόσον προχωρά αυτός ο νόμος, που θέλω να σας πω ότι ψηφίστηκε από τον κ. Βρούτση, για να θυμηθούμε και πως έγινε".

Υπογράμμισε, ακόμη, ότι μόνο το 39,1% του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έχει περάσει στην αγορά, ότι το ΕΣΠΑ και το σχέδιο Γιούνκερ μπορεί να δημιουργήσει υποδομές και πως "όταν κρατάς τα λεφτά στην άκρη για να τα επιστρέψεις ως ένα επίδομα, τότε στην πραγματικότητα αυτό που κάνεις είναι να υπονομεύεις το μέλλον της χώρας. Και να μην επιτρέπεις να δημιουργηθούν βιώσιμες δουλειές. 500.000 νέοι άνθρωποι είναι στο εξωτερικό, τους συναντώ πολύ συχνά και στο Βέλγιο και είναι από όλες τις ειδικότητες".

Τέλος, για τον επικείμενο ανασχηματισμό υποστήριξε πως "πάρα πολύ μικρή σημασία έχει ποιοι θα καθίσουν στις καρέκλες του επόμενου υπουργικού συμβουλίου μιας απόλυτα απονομιμοποιημένης κυβέρνησης. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση από τους πολίτες. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση στο εσωτερικό της, όταν για μείζονα θέματα, όπως η υπόθεση του ονόματος των Σκοπίων, ερίζουν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι. Όπως είδατε το αποτέλεσμα που παράγει η συμφωνία είναι ότι μόλις χθες ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία» αφήνοντας πίσω του το Βόρεια για να καταλάβουμε ακριβώς και πως εξελίσσεται όλη αυτή η υπόθεση".