Δύο ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του ιού του Δυτικού Νείλου.



Πρόκειται για άτομα από τη Δυτική Αττική που προσεβλήθησαν από τον ιό και μετά από νοσηλεία κατέληξαν.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ ήδη έχουν καταγραφεί 55 κρούσματα ανά την Ελλάδα, με τέσσερα άτομα να χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος χθες Τετάρτη ζήτησε αύξηση των κονδυλίων για την καταπολέμηση των κουνουπιών. 

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας έχει εκδώσει αναλυτικές οδηγίες για τους τρόπους προστασίας των πολιτών από τον ιό του Δυτικού Νείλου, καθώς κρούσματα καταγράφονται πλέον σε όλο και περισσότερες περιοχές της χώρες. Σύμφωνα με αυτές τις οδηγίες:

Μέτρα πρόληψης του ιού του Δυτικού Νείλου
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών.

Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου, όπως π.χ. εγκεφαλίτιδα, αφορούν συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τη χρήση εγκεκριμένων δραστικών εντομοαπωθητικών ουσιών σώματος και περιβάλλοντος, σίτων, κουνουπιέρων, κλιματιστικών, ανεμιστήρων κ.λπ.

Επιπρόσθετα, συστήνεται η λήψη μέτρων για τη μείωση των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών, που περιλαμβάνουν αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε μπαλκόνια, αυλές και χωράφια, απομάκρυνση των στάσιμων νερών με αναποδογύρισμα ή κάλυψη όλων των δοχείων/περιεκτών που συγκρατούν νερό (π.χ. κάλυψη με σίτα των αγωγών εξαερισμού των βόθρων) ή με τακτικό άδειασμα του νερού (τουλάχιστον κάθε επτά ημέρες).