Ντυμένοι με τις στολές τους, οι δύο έλληνες στρατιωτικοί έφτασαν στις 3.40 τα ξημερώματα στο αεροδρόμιο Μακεδονία, κατέβηκαν από το πρωθυπουργικό αεροσκάφος και έτρεξαν συγκινημένοι στους γονείς τους που πέρασαν τον δικό τους «γολγοθά» τις προηγούμενες 167 ημέρες.


Στους δημοσιογράφους μίλησε ο Άγγελος Μητρετώδης μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα.



Ο ανθυπολοχαγός θέλησε να ευχαριστήσει όλους εκείνους που στάθηκαν δίπλα σε εκείνον όσο και στον Δημήτρη Κούκλατζη το διάστημα της κράτησής τους στις φυλακές της Αδριανούπολης. «Θέλουμε να πούμε ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους που μας στήριξαν», είπε χαρακτηριστικά


Ανακουφισμένος και συγκινημένος εμφανίστηκε ο πατέρας του Άγγελου Μητρετώδη λίγες ώρες μετά την απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών.

Ο πατέρας του Μητρετώδη μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ευχαρίστησε όλον τον κόσμο για τον ενδιαφέρον και τη στήριξη που έδωσε στα παιδιά.

«Από την αρχή εισπράξαμε μηνύματα συμπαράστασης . Τα παιδιά έδειξαν αξιοπρέπεια και υψηλό φρόνημα» δήλωσε.

Ο πατέρας του Άγγελου Μητρετώδη δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει ακόμη, την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, την Εκκλησία και όλους όσους βοήθησαν – όπως είπε – για την απελευθέρωση των δύο παιδιών.

«Είχα μία κρυφή ελπίδα ότι η παναγία η Ελευθερώτρια θα κάνει το θαύμα της» ανέφερε συγκινημένος προσθέτοντας ότι οι γονείς των δύο παιδιών ταλαιπωρήθηκαν το τελευταίο διάστημα γιατί υπήρχε αβεβαιότητα για το τι θα γίνει, και όλα ήταν στο σκοτάδι.


«Παρακαλούσαμε την Παναγία να μας βοηθήσει όλο αυτό το διάστημα. Οι δύο στρατιωτικοί είναι λεβέντες, είμαστε περήφανοι γι΄ αυτούς» ήταν τα πρώτα λόγια του θείου του Δημήτρη Κούκλατζη μετά την άφιξη των δύο στρατιωτικών στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο θείος του Κούκλατζη υποστήριξε ότι τα παιδιά εκπροσώπησαν αξιοπρεπώς την πατρίδα και με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίζουν να προσφέρουν.

«Είμαστε όλοι συγκινημένοι. Έμαθα για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών από τηλεφώνημα δημοσιογράφου» είπε για να προσθέσει.

«Η σκέψη μας δεν είναι μόνο στην ευτυχή στιγμή που ζούμε αλλά και στους ανθρώπους που δοκιμάζονται στο Μάτι, στους γονείς που έχασαν τα παιδιά τους  και δεν έχουν τη δυνατότητα να τα αγκαλιάσουν» δήλωσε εμφανώς συγκινημένος.



 Οι δύο στρατιωτικοί μετά την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών της απελευθέρωσής τους, χθες αργά το βράδυ, οδηγήθηκαν σε νοσοκομείο στην Ανδριανούπολη, όπου υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις. Χωρίς χειροπέδες αλλά με πολλούς αστυνομικούς της Στρατοχωροφυλακής οι δύο Ελληνες ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες.

Ακολούθως υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο του Τσορλού, όπου λίγα λεπτά μετά τη μιάμιση τα ξημερώματα του Δεκαπενταύγουστου είχε προσγειωθεί το ελληνικό κυβερνητικό αεροσκάφος για να τους φέρει πίσω στην Ελλάδα μετά από 167 μέρες εγκλεισμού στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.


Λίγο μετά τις 2.30 ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέβασε φωτογραφία μέσα από το αεροπλάνο γράφοντας: «Επιτέλους ελεύθεροι, στο δρόμο για την πατρίδα!» Το αεροσκάφος μπήκε στον ελληνικό εναέριο χώρο πριν από τις 3 με κατεύθυνση το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.


Πάντως, όπως μεταδίδει το in.gr, τις τελευταίες ώρες οργιάζουν οι πληροφορίες που μιλούν για παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα. Λέγεται ότι λίγες ημέρες πριν, ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έδωσαν προς την Άγκυρα μία λίστα με περίπου 15 ονόματα κρατούμενων σε τουρκικές φυλακές μεταξύ των οποίων ήταν και αυτά των Κούκλατζη – Μητρετώδη.




Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα, μετά και το έβδομο αίτημα αποφυλάκισης των δικηγόρων των ελλήνων στρατιωτικών, το κλίμα φαινόταν καλύτερο και είχαν ενταθεί οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, Ελλάδας και Τουρκίας σε ανώτατο επίπεδο.

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι τα προηγούμενα 24ωρα είχαν πάρει φωτιά τα τηλέφωνα σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, κινήσεις οι οποίες – σε συνδυασμό με τις αμερικανικές πιέσεις λόγω και του πάστορα Μπράνσον που συνεχίζει να κρατείται σε τουρκικές φυλακές – φαίνεται πως απέδωσαν καρπούς.

Αναλυτές ερμηνεύουν την απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών, ως μία κίνηση καλής θέλησης απέναντι στην Ελλάδα. Πολλοί είναι δε αυτοί που πιστεύουν ότι οι Κούκλατζης και Μητρετώδης είναι μάλλον οι πρώτοι από αρκετούς ξένους κρατούμενους Αμερικανούς, Γερμανούς, κτλ που πρόκειται να απελευθερωθούν.