Οι χειρισμοί της Ελλάδας το 2015 κόστισαν έως και 200 δισ. ευρώ, σημείωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ  σε άρθρο του στην «Καθημερινή».


Πρόσθεσε πως, πλέον, η χώρα βρίσκεται σε «καλό δρόμο» ώστε να γίνει βιώσιμη και ανταγωνιστική η οικονομία της. «Καμπανάκι» για τήρηση των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων.

«Η Ελλάδα όχι μόνο διέκοψε αλλά και αντέστρεψε τις μεταρρυθμίσεις κατά το πρώτο μισό του 2015, επεισόδιο που κοστολογείται από 86 έως 200 δισεκατομμύρια ευρώ» σημείωσε, ενώ αναφερόμενος στην ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, εκτίμησε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε «καλό δρόμο» ώστε να γίνει βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία, αλλά με προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει να εκσυγχρονίζεται και να ανοίγει».

«Πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί» ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης είναι μεταρρυθμιστές και «διαβεβαίωσαν ότι υποστηρίζουν τους στόχους του προγράμματος ESM».

Στο άρθρο του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας έκανε σύντομη αναδρομή της οικονομικής κρίσης και θυμάται, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «την ανακούφισή του όταν οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφώνησαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ένα πακέτο βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης νωρίς το πρωί στις 13 Ιουλίου του 2015».

Επιπλέον, ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε και στην εποχή πριν τα Μνημόνια, περιγράφοντας επιγραμματικά την ανάπτυξη δομικών αδυναμιών στην ελληνική οικονομία, ενώ υπογράμμισε το εύρος και το μέγεθος της στήριξης που προσέφεραν οι εταίροι στην Ελλάδα, που συμπληρώθηκαν από την συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους στο Eurogroup του Ιουνίου.

«Νομίζω είναι δικαιολογημένο να πούμε ότι η Ευρώπη συμμετείχε στην μεγαλύτερη πράξη αλληλεγγύης που έχει δει ποτέ ο κόσμος» κατέληξε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Success story μόνο αν τηρηθούν συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη στο Έθνος της Κυριακής, ο Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρεται στην ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων.

«Πριν από λίγο καιρό κανείς δεν πίστευε ότι η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Κύπρος θα είναι success stories. Όταν αναφέρομαι σε αυτές τις τέσσερις χώρες, πάντα μιλάω για τέσσερις επιτυχίες. Θα μπορώ πλέον να συμπεριλάβω την Ελλάδα σε αυτήν την ομάδα, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις», ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ.

«Συνολικά, το πρόγραμμα έχει αποδόσει θετικά αποτελέσματα», σχολίασε. «Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει, η ανεργία εξακολουθεί να είναι υψηλή, αλλά σημαντικά χαμηλότερη απ’ ό,τι πριν από τρία χρόνια. Και πιστεύω ότι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας μπορεί να είναι καλό εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, όπως συμφωνήθηκε», ανέφερε. Όπως πρόσθεσε «υπάρχει σίγουρα πολύ περισσότερη εμπιστοσύνη απ’ ό,τι πριν από μερικά χρόνια».