Όχι βιασύνες λένε τώρα τα ΣκόπιαΤέτοια σημαντικά ζητήματα δεν πρέπει να είναι βιαστικά» δηλώνει τώρα το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων, με το πολυαναμενόμενο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού της χώρας Ζοραν Ζάεφ στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αναβάλλεται εκ νέου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαπραγμάτευση.


«Η ποιότητα του κειμένου της συμφωνίας και η ανάγκη επίτευξης βιώσιμης και κοινά αποδεκτής λύσης είναι πολύ πιο σημαντική από την ανάγκη οριστικοποίησης της διαδικασίας» τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας και θέτει ως νέο ορόσημο τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Με επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας τονίζει: «Το Υπουργείο Εξωτερικών σε αυτή την εξαιρετικά λεπτή στιγμή στη διαδικασία υπέρβασης της διαφωνίας ονόματος μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας, εκτιμά ότι το εγχώριο και διεθνές κοινό πρέπει να ενημερωθεί για τα εξής:

» Η καλή διάθεση αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών και επιτεύχθηκε καλό αποτέλεσμα. Σε αυτό το σημείο, όπως και σε οποιαδήποτε διαδικασία αυτού του είδους, είναι απαραίτητο η καλή θέληση να μεταφερθεί από τις ομάδες εργασίας σε ένα κείμενο μιας συνθήκης, το οποίο θα αντικατοπτρίζει με τον πιο κατάλληλο τρόπο  τις βασικές παραμέτρους της επιτευχθείσας πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.»

» Η Δημοκρατία της Μακεδονίας επιθυμεί και εργάζεται εντατικά για να συμβεί το συντομότερο δυνατό μέχρι την επικείμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και επισημαίνοντας ότι τέτοια σημαντικά ζητήματα δεν πρέπει να είναι βιαστικά.»

» Η ποιότητα του κειμένου της συμφωνίας και η ανάγκη επίτευξης βιώσιμης λύσης και κοινά αποδεκτής από αμφότερα τα μέρη είναι πολύ πιο σημαντική από την ανάγκη οριστικοποίησης της διαδικασίας σε οποιαδήποτε περίοδο».

Οι λέξεις που χρησιμοποιεί το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και το χρονοδιάγραμμα που θέτει μέχρι τη σύνοδο Κορυφής στο τέλος του μήνα, δίνουν την αίσθηση του «παγώματος» της διαδικασίας εκ νέου. «Τέτοια σημαντικά ζητήματα δεν πρέπει να είναι βιαστικά», αναφέρει δείχνοντας ότι ούτε σήμερα, αλλά ούτε και αύριο θα υπάρξει η τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ και βεβαίως η συμφωνία στις Πρέσπες μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Είναι φανερό ότι η σκοπιανή κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στο να περάσει τη συμφωνία στο εσωτερικό κι επίσης επιδιώκει να πιέσει την Αθήνα προκειμένου να πετύχει αλλαγές τις οποίες θα μπορούσε να χαρακτηρίσει «επιτυχία» εντός της χώρας. Καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν ότι η ΠΓΔΜ θέλει επαναδιαπραγμάτευση σε βασικά σημεία της συμφωνίας της Νέας Υόρκης, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται σε καμιά περίπτωση.

Σχόλια