«Μετά την έξαρση της παραβατικότητας στην πλατεία Αριστοτέλους, ακόμα και μέρα μεσημέρι, ένα ακόμα εμβληματικό τοπόσημο της Θεσσαλονίκης, ο Ι.Ναός της Αγίας Σοφίας, μετατρέπεται από μνημείο παγκόσμια κληρονομιάς της UNESCO, σε μνημείο ανασφάλειας των πολιτών της Θεσσαλονίκης.»

Αυτό επισημαίνει ο, Bουλευτής Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Πολιτισμού, αναδεικνύει το γεγονός ότι ο αύλειος και ο περιβάλλων χώρος του Ι.Ναού της Αγίας Σοφίας, στην “καρδιά” της Θεσσαλονίκης, έχει καταστεί πεδίο γενικευμένης ανομίας, σύμφωνα με τις καταγγελίες των εκκλησιαστικών αρχών.

Συγκεκριμένα καταγγέλονται φαινόμενα εμπορίας και χρήσης ναρκωτικών, ενώ, καθημερινά ο ναός και ο χώρος πέριξ αυτού υφίστανται σημαντικές φθορές και βανδαλισμούς. Επιπρόσθετα, η κακή χρήση του αύλειου χώρου τον μετατρέπει σε χώρο απορριμμάτων και εστία δυσοσμίας.

Ο κ. Καλαφάτης, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων, καταλήγει: «Η Αγία Σοφία αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και συρρέουν συνέχεια επισκέπτες προσκυνητές και τουρίστες για να το θαυμάσουν και να περιηγηθούν σε αυτό. Η εικόνα που αντικρίζουν δεν είναι αντάξια μιας χώρας που αντιμετωπίζει την πολιτιστική της κληρονομιά και τους μνημειώδεις τόπους ως κορυφαίο συγκροτητικό στοιχείο της εθνικής της ταυτότητας και βαριά βιομηχανία της ανάπτυξής της.»