Η θεομηνία στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου του 2016, έπληξε ανεπανόρθωτα το Δήμο Θερμαϊκού, με εντονότερα πληγείσες τις περιοχές Αγίας Τριάδας, Ν. Μηχανιώνας και «Πάλιουρα» Επανομής. Δύο χρόνια σχεδόν αργότερα και ο Δήμος δεν έχει καταφέρει ακόμα να επουλώσει τις πληγές του, εξακολουθώντας να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.



Η σφοδρότητα των φαινομένων και η έκταση των καταστροφών ήταν τόσο μεγάλες, ώστε δεν επέτρεψαν την πλήρη αποκατάσταση όλων των προβλημάτων και των ζημιών που προέκυψαν.


Απολύτως εύλογα, η Διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προέβησαν, άμεσα και δίχως χρονοτριβές, σε αίτημα για ανανέωση της παραμονής του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για άλλους έξι (6) μήνες.


Η έγκριση, η οποία χορηγήθηκε από το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Γιάννη Καπάκη, παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι και τις 7 Δεκεμβρίου του 2018. Μια παράταση που έρχεται να συμβάλει καθοριστικά στη μάχη ενάντια στις τραγικές επιπτώσεις των άγριων καιρικών φαινομένων.


Έτσι, μετά την ολοκλήρωση έργων ζωτικής σημασίας, η ανάγκη των οποίων προέκυψε μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, όπως η αντιστήριξη των πρανών στην Επανομή στη θέση «Αγνάντι», στο Κέντρο Υγείας Ν. Μηχανιώνας και στην περιοχή ΠΙΚΠΑ της Αγίας Τριάδας, προχωρά η υλοποίηση και των υπολοίπων έργων που εκκρεμούν.


Ήδη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει προκηρύξει διαγωνισμό, προϋπολογισμού 1.100.000,00 ευρώ, για την αποκατάσταση βλαβών σε υφιστάμενα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στη Ν. Μηχανιώνα, αλλά και της περιοχής την οποία περιβάλλουν τα έργα. Παράλληλα, δημοπρατούνται άμεσα έργα ασφαλτοστρώσεων και επισκευής τμημάτων του οδικού δικτύου, προϋπολογισμού 1.000.000,00 ευρώ.


«Το έργο διαχείρισης των καταστροφών, που άφησε πίσω της η μανία της φύσης, απεδείχθη ιδιαίτερα δύσκολο και χρονοβόρο και παρά τις συνεχείς και τεράστιες προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων του Δήμου, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Πολιτείας, δεν επετεύχθη μέχρι σήμερα η πλήρης ολοκλήρωσή του. Με την αποδοχή του αιτήματός μας για παράταση, δίνεται η δυνατότητα να διεκδικήσουμε χρηματοδοτήσεις, για να ολοκληρώσουμε εκκρεμούντα έργα. Έργα, όπως της επέκτασης αντιστήριξης των πρανών, τόσο στα «Βράχια» της Ν. Μηχανιώνας, όσο και στις κατασκηνώσεις του Απόδημου Ελληνισμού, αλλά και της αποκατάστασης κατεστραμμένων τμημάτων οδοστρωμάτων στο παραλιακό μέτωπο της Ν. Μηχανιώνας και στην Επανομή, στη θέση «Πάλιουρα». Έργα, που διασφαλίζουν την ασφάλεια στην καθημερινή ζωή των πολιτών», τόνισε ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιάννης Μαυρομάτης.