Κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters:

Αποφασισμένος να λύσει το Σκοπιανό ο ΤσίπραςΑποφασισμένος να λύσει το ονοματολογικό των Σκοπίων εμφανίζεται ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου στο Reuters.


«Ο Τσίπρας είναι αποφασισμένος να λύσει το Σκοπιανό» δηλώνει ο ίδιος στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, το οποίο συνδέει το θέμα με το ενδεχόμενο εκλογών στην Ελλάδα.

Μάλιστα, φιλοξενείται και δήλωση αξιωματούχου του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος εκτιμά πως «αν υπάρξει μια συμφωνία θα είναι μπόνους. Ο Τσίπρας θα πει «σας έβγαλα από το Μνημόνιο, έλυσα το ζήτημα των Σκοπίων». Με αυτό τον τρόπο ίσως να μπορέσει να καλύψει άλλες απώλειες».

Όπως σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου, εάν υπάρξει λύση στο γρίφο με τη «Μακεδονία» αυτό θα εξασφαλίσει στον Τσίπρα τους επαίνους της ΕΕ και των ΗΠΑ «που είναι ανυπόμονες με αυτό που αντιλαμβάνονται ως ισχυρογνωμοσύνη των Ελλήνων για την ονομασία (της ΠΓΔΜ), για την οποία πιστεύουν ότι λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για τα Βαλκάνια».

Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το Σκοπιανό αποτελεί ένα μεγάλο ρίσκο για τον Τσίπρα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βλέπει την λαϊκή υποστήριξη να υποχωρεί εν μέσω σκληρών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, ανεργίας και περικοπής των συντάξεων που έχουν αφήσει σε καθεστώς φτώχειας το 1/3 των Ελλήνων.

«Υπάρχει ακόμα μια λογική μηδενικού αποτελέσματος ανάμεσα στους Έλληνες για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων» παρατηρεί ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο, Κώστας Υφαντής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κινήσεις του Τσίπρα «είναι ένα στοίχημα που το πήρε όχι με στόχο να κλείσει ένα ανοιχτό διπλωματικό θέμα αλλά ως εργαλείο για να διχάσει, αρχικά, την αντιπολίτευση».

Σχόλια