Εκτεταμένα επεισόδια στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης
Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στη Μυτιλήνη, μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και κατοίκων- μεταξύ των οποίων ομάδες ακροδεξιών- που απαιτούν την απομάκρυνση προσφύγων και μεταναστών (κυρίως Αφγανών) που πραγματοποιούν κατάληψη στον χώρο της πλατείας Σαπφούς, διαμαρτυρόμενοι για τον εγκλωβισμό τους στο νησί.
 

Τα ξημερώματα (στις 5.30) η αστυνομία απομάκρυνε τους πρόσφυγες και μετανάστες από την πλατεία, επιβιβάζοντάς τους σε λεωφορεία που τους μετέφεραν στον καταυλισμό της Μόριας.

Με επιχείρηση που κράτησε περίπου 10 λεπτά, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αποσπούσαν έναν-έναν τους διαμαρτυρόμενους, τους οποίους οδηγούσαν στα λεωφορεία. Οι αλλοδαποί παρέμεναν αμυνόμενοι και αρνούμενοι να εγκαταλείψουν την πλατεία έως την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μεταξύ των συγκεντρωμένων υπήρχαν οργανωμένες ακροδεξιών. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων εκδηλώθηκαν συγκρούσεις σε όλο το μήκος της προκυμαίας, με φωτιές και χρήση χημικών από την αστυνομία, καθώς και φωτιές σε κάδους. Σε ενίσχυση των προσφύγων και των μεταναστών, είχαν σπεύσει πολίτες του αριστερού και του αντιεξουσιαστικού χώρου, καθώς και ομάδα αλληλέγγυων. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του lesvosnews.gr, στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης μεταφέρθηκαν αρκετοί τραυματίες.Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ, όλα άρχισαν περίπου στις 8 το βράδυ αμέσως μετά την καθιερωμένη από στρατιωτικό άγημα υποστολή της σημαίας σε παρακείμενο στην πλατείας Σαπφούς χώρο. Εκεί είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός πολιτών ως ένδειξη συμπαράστασης στους κρατούμενους στις τουρκικές φυλακές Έλληνες στρατιωτικούς.

Αμέσως μετά το τέλος της τελετής η μεγάλη πλειοψηφία των συγκεντρωμένων αποχώρησε και περίπου 200 άτομα κινήθηκαν προς την πλατεία προκειμένου να απαιτήσουν την εκκένωση της από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Ακολούθησαν εκτεταμένα επεισόδια, που στη 01.00 μεταφέρθηκαν από την προκυμαία της Μυτιλήνης μέχρι το ιστορικό Δημαρχείο της πόλης και στα γύρω στενά. 

Περίπου στις 03.00, απωθήθηκαν από τον χώρο της πλατείας αλληλέγγυοι στους αλλοδαπούς πολίτες και κάποιοι ντόπιοι. Στελέχη του Λιμενικού Σώματος καταδίωξαν ομάδα 15 ατόμων αγνώστου ταυτότητας, που κατευθυνόταν στο χώρο των επεισοδίων με ρόπαλα. 

Επίσης ο καταυλισμός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας είχε τεθεί σε επιφυλακή για την πιθανότητα αντιπερισπασμού.


Στις 05.20 το πρωί της Δευτέρας άρχισε η επιχείρηση της αστυνομίας για τη μεταφορά των αλλοδαπών στη Μόρια, η οποία διήρκεσε ως τις 05.30.

Στην πλατεία Σαπφούς έφτασε από την πρώτη στιγμή των γεγονότων και παρέμεινε εκεί όλη τη διάρκεια της νύχτας ο Εισαγγελέας υπηρεσίας Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

(από το huffingtonpost.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, lesvosnews.gr, ΣΚΑΙ)

Σχόλια