Τα... καλύτερα για την ΠΚΜ από τον Αλέξη ΧαρίτσηΓια τον  αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση η Κεντρική Μακεδονία πρέπει να παίξει τον σημαντικό ρόλο που της αναλογεί στον αναπτυξιακό, παραγωγικό και επιχειρηματικό τομέα ως αντίστοιχο κέντρο, όχι μόνο για τα Βαλκάνια, αλλά και για την ευρύτερη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Μια περιοχή με το ιστορικό βάθος της Κεντρικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης, με ισχυρή παραγωγική βάση και σημαντικό ρόλο στο εμπόριο, στην ευρύτερη περιοχή, δεν μπορεί να καταδικαστεί στην εσωστρέφεια και στη συρρίκνωση. Πρέπει να παίξει το σημαντικό ρόλο, που της αναλογεί στον αναπτυξιακό, παραγωγικό και επιχειρηματικό τομέα ως αντίστοιχο κέντρο, όχι μόνο για τα Βαλκάνια, αλλά και για την ευρύτερη Νοτιοανατολική Ευρώπη», τόνισε ο κ. Χαρίτσης.

Παράλληλα, απέδωσε τα εύσημα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για την επιτυχία της στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. «Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Ελλάδα είναι πρώτη στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν είναι μόνο πρώτη στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Ελλάδα, αλλά και μία από τις πρώτες περιφέρειες στην Ευρώπη, γεγονός που συμβάλλει στη συνολική εθνική προσπάθεια που κάνουμε για την έξοδο από την κρίση. Η Ελλάδα είναι πρώτη στην απορρόφηση των κονδυλίων του προγράμματος Γιούνκερ και σ’ αυτό μερίδιο έχει και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», είπε ο κ. Χαρίτσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης χαρακτήρισε βασική ασθένεια του παραγωγικού συστήματος το άναρχο πεδίο στις βιομηχανικές συγκεντρώσεις και στις ορθά χωροθετημένες βιομηχανικές μονάδες. «Έχει εκπονηθεί μια μελέτη, είναι έτοιμη και θα εφαρμοστεί πρώτα στα Οινόφυτα και ακολούθως στο Καλοχώρι», εξήγησε.

Παραδέχτηκε, πάντως, ότι όλα είναι στον... προγραμματισμό: «Στόχος μας και για την Κεντρική Μακεδονία είναι η δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, αξιοποιώντας τις τοπικές υποδομές. Το προηγούμενο διάστημα είχε υποτιμηθεί το κομμάτι των θεσμικών παρεμβάσεων. Πρέπει να στοχεύσουμε στην κατεύθυνση αυτή για να βελτιωθεί το οικονομικό περιβάλλον. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, στον πρωτογενή τομέα, την ισχυρή παραγωγική βάση, τη βιομηχανία, τη μεταποίηση, την καινοτομία και τον πολιτισμό – τουρισμό», δήλωσε ο κ. Χαρίτσης.

Τέλος, μίλησε για το νέο Αναπτυξιακό Νόμο, σημειώνοντας πως στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατατέθηκαν πολλαπλάσιες αιτήσεις σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. «Στόχος μας είναι να τρέξουν οι Περιφέρειες τα δικά τους προγράμματα, έχοντας τη δυνατότητα επιλογής Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης», είπε.

Τα καλύτερα είπε ο Απ. Τζιτζικώστας για το υπουργείο


Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σημείωσε την πολύ καλή συνεργασία της περιφέρειας με το υπουργείο.

«Ένα Δημόσιο ευχαριστώ εξ ονόματος των πολιτών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Δε θα είχαμε καταγράψει αυτές τις επιτυχίες αν δεν είχαμε αυτή τη συνεργασία με το υπουργείο. Όσον αφορά την περίπτωση του Καλοχωρίου που θα εφαρμοστεί η μελέτη των Οινοφύτων έχουμε ήδη έτοιμο action plan για το Καλοχώρι. Να ευχαριστήσω για την άριστη συνεργασία σε επίπεδο ευρωπαϊκών προγραμμάτων, για τη στήριξη μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και την άμεση ανταπόκριση στα ζητήματα φυσικών καταστροφών», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Σχόλια