Την απόφασή του να μην μη διεκδικήσει «προς το παρόν» την προεδρία της καταλανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ο αυτονομιστής πρώην ηγέτης της Καταλονίας, τονίζοντας πως σκοπός του είναι να υπερασπιστεί τη «δημοκρατία» της περιφέρειας «παντού».


Όπως εξήγησε ο Κάρλες Πουτζντεμόν σε βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, η αποκήρυξη της υποψηφιότητας του για την προεδρία της κυβέρνησης της επαρχίας των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων ήταν «ο μόνος τρόπος για να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση» στην Καταλονία. Στο βίντεο, σε τοποθεσία που δεν αποκαλύπτεται, ο Πουτζντεμόν, ο οποίος πρωτοστάτησε στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της επαρχίας πέρυσι πριν καταφύγει πολιτικός εξόριστος στο Βέλγιο, μιλά με φόντο τις σημαίες της Καταλονίας και της Ε.Ε..


Η απόφασή του να μην επιστρέψει στην ισπανική επικράτεια και να μη διεκδικήσει νέα θητεία στην ηγεσία της κυβέρνησης της Καταλονίας ανοίγει τον δρόμο ώστε να αναλάβει κάποιος άλλος υποψήφιος. Ο Πουτζντεμόν ανέφερε πως το συντηρητικό αυτονομιστικό κόμμα του θα προτείνει για το αξίωμα τον Ζόρντι Σάντσες, ο οποίος βρίσκεται σήμερα σε φυλακή της Μαδρίτης κατηγορούμενος για στάση, εξέγερση και προδοσία. Η υποψηφιότητα Σάντσες θεωρείται επίσης δύσκολο να προχωρήσει λόγω των αποφάσεων της ισπανικής δικαιοσύνης.


Η απόφαση που ανακοίνωσε ο Πουτζντεμόν χαρακτηρίζεται πλήγμα για το στρατόπεδο των αυτονομιστών.