Καθένας με τον… πόνο του. Αυτό το συμπέρασμα έβγαζε όποιος παρακολούθησε την εκδήλωση του Συλλόγου Αποφοίτων του ΑΠΘ στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης για το νέο εκπαιδευτικό χάρτη…



Μπορεί να συμφώνησαν πως ο σχεδιασμός του νέου χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης δεν μπορεί να γίνεται ερήμην των ίδιων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, μπορεί να είπαν όλοι ότι θέλουν ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, αλλά αυτό ήταν όλο. Από εκεί κι έπειτα, άρχισαν οι διαφορές.


Το υπουργείο έχει προτείνει συγχώνευση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ), το οποίο προσφέρει ξενόγλωσσα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών και με το ΑΤΕΙ-Θ και τα ΤΕΙ Σερρών και Καβάλας.


Διαφωνία πρώτη: Το ΑΠΘ θέλει το ΔΙΠΑΕ για… λογαριασμό του! Ο πρύτανης του ΑΠΘ Π. Μήτκας υποστήριξε πως μία σύμπραξη του ΑΠΘ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο, ως «όχημα» για την ανάπτυξη των ξενόγλωσσων προγραμμάτων θα μπορούσε να υλοποιηθεί «πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο άμεσα και πολύ ευρύτερα από ό,τι θα μπορούσε να γίνει μέσα από μία σύμπραξη του ΔΙΠΑΕ με τα ΤΕΙ». Με απλά λόγια: Ας συνενωθεί, αλλά με… εμάς! Επιχείρημα;  «Έχουμε ήδη 10 μη ελληνόφωνα προγράμματα, τα οποία παρακολουθούν εκατοντάδες ξένοι φοιτητές και ενδεχομένως ο αριθμός αλλοδαπών φοιτητών να είναι μεγαλύτερος από όσους παρακολουθούν τα προγράμματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου, το οποίο σαν στόχευση εξαρχής είχε τους φοιτητές εκτός Ελλάδας, γι' αυτό και όλα τα προγράμματά του είναι στα αγγλικά»!


Διαφωνία δεύτερη: Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης θέλει… να καταβάλουν οι σπουδαστές τέλος εγγραφής! «Πετροβολήθηκα γι' αυτήν την αντίληψη, αλλά εξακολουθώ να την έχω» είπε. Επιχείρημα; Με τα χρήματα αυτά τα πανεπιστήμια θα αποκτήσουν… οικονομική αυτοτέλεια (όταν, όπως είπε στην ίδια εκδήλωση, ο πρύτανης του ΑΠΘ, το έλλειμμα του ιδρύματος είναι στα 4.000.000 ευρώ, για να αποκτήσει αυτοτέλεια το Αριστοτέλειο θα πρέπει να χρεώσει… με μερικές χιλιάδες ευρώ τον κάθε φοιτητή)! Για την συνένωση είπε γενικότητες όπως «με βάση τα προγράμματα των σπουδών και το αντικείμενο των σπουδών, θα πρέπει να προσελκύονται φοιτητές από όλον τον κόσμο»…


Διαφωνία τρίτη: Ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, Νίκος Μουσιόπουλος, ο οποίος ήταν, παλιότερα, μέλος της διοικούσας επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου, υποστήριξε πως «είναι προτιμότερη μία συνεργασία του ΑΠΘ με το ΔΙΠΑΕ», με μοντέλο μια ομοσπονδιοποίηση, με το ΔΙΠΕ να διατηρεί χαρακτήρα μεταπτυχιακού ιδρύματος. Επιχείρημα; Η προοπτική συνένωσης του ΔΙΠΑΕ με τα ΤΕΙ ως φήμη και μόνον «έχει μηδενίσει το ενδιαφέρον για φοιτητές το επόμενο έτος».



Διαφωνία τέταρτη: Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Πάρις Μπίλλιας για την εξίσωση ΤΕΙ – ΑΕΙ είπε: «Η τεχνική εκπαίδευση πρέπει να έχει πυραμίδα, ήτοι τεχνικό προσωπικό, μεσαία στελέχη και επιστήμονες μηχανικούς». Επιχείρημα; «Αντί να δούμε πώς θα διορθώσουμε το πρόβλημα με την αφαίμαξη του επιστημονικού δυναμικού, δημιουργούμε κι άλλους αποφοίτους, τους οποίους δεν θα μπορούμε να απορροφήσουμε κι αυτό μόνον έξυπνο δεν είναι , δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στην εκπαίδευση, που συνολικά υποβαθμίζεται, υποβαθμίζονται και τα όντως αξιόλογα πανεπιστήμια».


Εδώ είχαμε μία συμφωνία, του προέδρου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Κυριάκου Λουφάκη: «Τι πάμε να κάνουμε με την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, να παράξουμε κι άλλους ανέργους;» διερωτήθηκε. Επιχείρημα: «Υπάρχει τρομακτικό έλλειμμα στο τεχνικό προσωπικό».


Διαφωνία πέμπτη: Του κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, καθ. Θεόδωρου Δαρδαβέση, για τις αλλαγές: «Έχουμε έναν σχεδιασμό για συνενώσεις χωρίς καμία μελέτη», είπε. Επιχείρημα; Πως για την ίδρυση ενός εργαστηρίου σε ΑΕΙ απαιτείται… μελέτη. Για τη συνένωση, όχι;


Όσο για τα οικονομικά προβλήματα του ΑΠΘ, ο πρύτανης του πανεπιστημίου είπε πως

το Αριστοτέλειο μπαίνει στο 2018 «με χρέος περίπου 4 εκατ. από την προηγούμενη χρονιά, με αδυναμία να το καλύψει από τα ταμειακά του υπόλοιπα, από το αποθεματικό του», πως το αποθεματικό εξαντλήθηκε και πως «η κυβέρνηση δεν καλύπτει το κόστος της καθαριότητας, της φύλαξης, το ενεργειακό κόστος -ρεύμα και φυσικό αέριο- τα ενοίκια που πληρώνουμε για κάποια κτίρια και τη συντήρηση των κτιρίων».


Οι προτάσεις που καταγράφηκαν θα συμπεριληφθούν σε ένα κείμενο, το οποίο θα τεθεί -με τη μορφή ψηφίσματος- υπόψη όλων των φορέων της Θεσσαλονίκης και ακολούθως θα επιδοθεί στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.


Στην εκδήλωση δεν παραβρέθηκε εκπρόσωπος του Διεθνούς Πανεπιστημίου, αλλά ούτε και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.