Με την ομιλία του περιφερειάρχη Κεντρική Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, ξεκίνησε το πρόγραμμα του 11ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση. Την Τετάρτη θα μιλήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.


Αρχικά, ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχές, τις οποίες επισήμανε και σε δηλώσεις του νωρίτερα.


Σύμφωνα με τον ίδιο τρεις είναι οι λόγοι για τους οποίους έχει σημασία για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το συνέδριο:


1. Θα ακουστεί καθαρά η φωνή, οι θέσεις και οι προτάσεις των φορέων ολόκληρης της Κεντρικής Μακεδονίας.
2. Θα συζητηθούν για όλα τα ζητήματα της ανάπτυξης.
3. Θα προωθηθούν τα μεγάλα ζητήματα για την ποιότητα ζωής των πολιτών και τις επιχειρήσεις της περιοχής.


«Από τη λίστα των προβλημάτων και των προτάσεων να περάσουμε σε λίστα λύσεων. Συμφωνούμε όλοι ότι ο διάλογος για το διάλογο έχει ενδιαφέρον μόνο στα φιλοσοφικά. Εδώ μιλάμε για λύσεις που θα αλλάξουν ζωές ανθρώπων. Θα δώσουν οξυγόνο στη χώρα και στις επιχειρήσεις», ανέφερε ο κ. Τζιτζικωστας


«Η πρώτη απάντηση που οφείλουμε να δώσουμε είναι τί είδους ανάπτυξη θέλουμε και τί ειμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε για να την πετύχουμε; Θέλουμε συγκυριακή και εύθραυστη ανάπτυξη; Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι η χώρα μας μπορεί να λειτουργήσει με αυτόματο πιλότο. Πώς θα διατηρηθεί και ενισχυθεί η όποια ανάπτυξη αν δεν διαμορφώσουμε σε κεντρικό επίπεδο ένα φιλικό και σταθερό περιβάλλον για επιχειρηματικότητα; Αν δεν προσελκύσουμε νέες επενδύσεις; Αν δεν απελευθερώσουμε επιχειρηματικότητα από τα εμπόδια που βάζει το ίδιο το κράτος;», διερωτήθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.


Παράλληλα ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στα εργα υποδομών, που γίνονται στην Κεντρική Μακεδονία, όπως ο δρόμος Θεσσαλονίκης- Κασσανδρείας και ο δρόμος Θεσσαλονίκης- Κιλικίς, θέλοντας να τονίσει το έργο, που γίνεται στην Περιφέρεια, η οποία είναι πρώτη στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.


«Θέλουμε και μπορούμε να γίνει η Κεντρική Μακεδονία ατμομηχανή ανάπτυξης για όλη τη χώρα. Εμείς μπορούμε. Λύστε μας τα χέρια», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.


Για τα οφέλη των αναπτυξιακών συνεδρίων μίλησε σε δηλώσεις του λίγο πριν την έναρξη του 11ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Κεντρική Μακεδονία, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Ο ίδιος τόνισε πως στόχος της διοίκησής του είναι η πόλη να γίνει «Μητρόπολη των Βαλκανίων».


«Καλό που γίνονται αυτά τα περιφερειακά συνέδρια, όπου θεωρητικά πρέπει να μαζεύονται τα συμπεράσματα και οι προτάσεις από αυτά τα συνέδρια. Και αναφερόμενος ειδικά στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη θέλω να πω ότι έχουμε εκπονήσει ήδη σαν δήμος ένα αναπτυξιακό συνέδριο το οποίο έχουμε βαφτίσει «Θεσσαλονίκη 2020-2030». Αυτό περιλαμβάνει πάρα πολλές δράσεις, που αφορούν ουσιαστικά σε αυτό, που νομίζουμε εμείς ότι είναι η δυνατότητα και τα μέσα με τα οποία μπορεί να αναπτυχθεί και οικονομικά αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο η πόλη. Αξιοποιώντας τους δύο μεγάλους θησαυρούς που έχει, την ιστορία της και τα πανεπιστήμιά της. Από εκεί και πέρα σαν αποτελέσματα αυτών των δύο μεγάλων κεφαλαίων είναι ο τουρισμός, είναι η επαγγελματική ανάπτυξη πολλών κλάδων και φυσικά ο στόχος είναι η Θεσσαλονίκη να γίνει η Μητρόπολη των Βαλκανίων», δήλωσε ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης.


Με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του Παναγιώτη Παπαδόπουλου, που άφησε την τελευταία του πνοή το περασμένο Σάββατο, ξεκίνησε πριν από λίγο το 11ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Κεντρική Μακεδονία.


Οι εργασίες του συνεδρίου «Κεντρική Μακεδονία: Πόλος Ανάπτυξης - Πύλη Συνεργασίας» ανοίγουν, με ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, και θα ακολουθήσουν 15 θεματικές ενότητες το τριήμερο, στις οποίες θα κάνουν παρεμβάσεις 28 υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης (Μ. Κόλλια-Τσαρουχά, Γ. Σταθάκης, Σ. Φάμελλος, Αλ. Χαρίτσης, Κ. Παπανάτσιου, Λ. Κονιόρδου, Ελ. Κουντουρά, Στ. Πιτσιόρλας, Γ. Αμανατίδης, Ν. Παππάς, Ολ. Γεροβασίλη, Π. Σκουρλέτης, Λ. Κυρίζογλου, Αν. Ξανθός, Π. Πολάκης, Κ. Γαβρόγλου, Κ. Φωτάκης, Δ. Μπαξεβανάκης, Μ. Τζούφη, Χρ. Σπίρτζης, Ευ. Τσακαλώτος, Ε. Αχτσιόγλου, Θ. Φωτίου, Ν. Ηλιόπουλος, Ευ. Αποστόλου, Γ. Τσιρώνης, Β. Κόκκαλης, Αλ. Φλαμπουράρης). Θα παρέμβουν επίσης ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης & πρόεδρος ΠΕΔ, Λάζαρος Κυρίζογλου, γενικοί γραμματείς υπουργείων, εκπρόσωποι φορέων κ.ά.


Είναι το 11ο κατά σειρά Περιφερειακό Συνέδριο και η διάρκειά του είναι τρεις ημέρες, αντί για δύο που ήταν όλα τα προηγούμενα. Στόχος του είναι να γίνει καταγραφή των προτάσεων και απόψεων των εκπροσώπων παραγωγικών φορέων, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και άλλων κοινωνικών φορέων, που θα ληφθούν υπόψη για τη διαμόρφωση του στρατηγικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή, το οποίο θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2012».