«Λυπάμαι πολύ που ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης δεν λέει στον κόσμο “βάλτε μια σημαία στο μπαλκόνι”, εγώ το λέω με την καρδιά μου», είπε με αφορμή τον διπλό εορτασμό της 25ης Μαρτίου, ο Μητροπολίτης Άνθιμος μιλώντας

στον δημοσιογράφο Στέργιο Καλόγηρο και στην εκπομπή της «Βεργίνα Τηλεόραση» «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα».


Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης αναφερόμενος στο θέμα των ημερών , στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε χαρακτηριστικά: «ο Θεός να μας φυλάει, αλλά αν χρειαστεί οι Έλληνες και ειδικά οι κάτοικοι των νησιών και της Βόρειας Ελλάδας, πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα». Μάλιστα , δήλωσε παρών στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η «Βεργίνα Τηλεόραση» στις 15 Απριλίου 2018, κατά της προκλητικότητας της Τουρκίας και υπέρ της απελευθέρωσης των δύο ελλήνων αιχμαλώτων .


«Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις να δοθεί αυτό το διάστημα λύση στο θέμα των Σκοπίων», είπε ο μητροπολίτης Άνθιμος, ενώ εξήγησε πως «το εκκλησιαστικό πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών, που δημιουργήθηκε μετά τη δημιουργία της αυτόνομης ορθόδοξης εκκλησίας των Σκοπίων, είναι περίπλοκο και δυσεπίλυτο» και ότι «η προστασία της ελληνικής μειονότητας στα Σκόπια είναι ζήτημα διακρατικής συμφωνίας». Είπε ακόμη πως σε περίπτωση καντονοποίησης των Σκοπίων (διαμελισμού τους σε μικρότερα τμήματα) και δημιουργίας ελληνικού καντονίου, τότε οι ορθόδοξοι κάτοικοι του θα προσχωρήσουν στην Εκκλησία της Ελλάδας.


Σ’ ότι αφορά τις πρόσφατες δηλώσεις του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη για την ονομασία του αεροδρομίου Μακεδονία, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης τις χαρακτήρισε «μια δυσάρεστη έκπληξη».