20 χρόνια κομμάτια: Ολονύχτιος μαραθώνιος μουσικών ντοκιμαντέρ


Μια από τις καλύτερες αναμνήσεις του 1ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ήταν η βραδιά που η πόλη ξενύχτησε στο Ολύμπιον, βλέποντας μουσικά ντοκιμαντέρ. Είκοσι χρόνια μετά το event επαναλαμβάνεται με ντοκιμαντέρ για μουσικούς και μπάντες που όρισαν τη δεκαετία του ’90, τη δεκαετία που γέννησε το φεστιβάλ.

Ολύμπιον, σήμερα Παρασκευή 9/3, στις 23:59

00:00 - Ταξιδιάρα Ψυχή, Αγγελική Αριστομενοπούλου, 2010, 60'
Μια ταινία για τον Γιάννη Αγγελάκα, έναν μουσικό που με τους στίχους του σημάδεψε την εναλλακτική ροκ σκηνή της χώρας μας. Από τις Τρύπες, πίσω στη δεκαετία του ’80, μέχρι και σήμερα, η ποίησή του παραμένει το ίδιο επίκαιρη. Η ταινία τον ακολουθεί στην καθημερινότητά του και στις μουσικές συναντήσεις με τους συντρόφους του, αναδεικνύοντας την εξέλιξη των μουσικών διαδρομών τους.
01:05 - Pulp: A Film About Life, Death, and Supermarkets, Florian Habicht, 2014, 100'
Με αφορμή την τελευταία συναυλία της καριέρας τους, η ταινία κοιτάζει πίσω στη λαμπρή ιστορία ενός από τα πιο συναρπαστικά συγκροτήματα της brit pop, στον ρυθμό τραγουδιών που μοιάζουν το ίδιο φρέσκα όσο την πρώτη φορά που τα ακούσαμε. Ένα μουσικό ντοκιμαντέρ για όλους τους «common people» εκεί έξω.
02:50 - George Michael: Freedom, Ντέιβιντ Όστιν, Τζορτζ Μάικλ, 2017, 96'
Γυρισμένο και από τον ίδιο τον Τζορτζ Μάικλ λίγο πριν τον θάνατο του, το φιλμ κοιτάζει με ειλικρίνεια και ευθύτητα τη ζωή και την καριέρα ενός μουσικού, που ξεπέρασε τις προσδοκίες της μουσικής βιομηχανίας και έλαμψε με τη δύναμη του αληθινά σπουδαίου ταλέντου του, προτού χαθεί πρόωρα από τη ζωή...
04:35 - Strange Powers: Stephin Merrit and the Magnetic Fields, Kerthy Fix, Gail O’Hara, 2010, 85'
O Στίβεν Μέριτ έχει χαρακτηριστεί «o Κόουλ Πόρτερ της γενιάς του» και η μουσική παλέτα του χωρά κάθε μουσικό είδος που μπορείς να φανταστείς, από το goth μέχρι την όπερα. Ο δίσκος 69 Love Songs είναι αναγνωρισμένος ως ένας από τους καλύτερους της δεκαετίας του ’90 κι αυτό το ντοκιμαντέρ κοιτάζει με ιδιαίτερη ματιά τόσο τον άνθρωπο όσο και τη μουσική ιδιοφυία.
06:05 - Cobain: Montage of Heck, Μπρετ Μόργκεν, 2015, 145'
Με οδηγό το ημερολόγιο του Κερτ Κομπέιν, τις home movies του και, φυσικά, τη μουσική του, το φιλμ μιλά για τον άνθρωπο πίσω από τον μύθο και καταγράφει το ταξίδι του από την ανήσυχη νιότη του ως την ενθρόνιση του σε σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς.

Σχόλια