Όπως κάθε χρόνο τα ελληνικά ντοκιμαντέρ έχουν πρωταγωνιστική θέση στο πρόγραμμα του 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Συνολικά στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται 53 μεγάλου μήκους και 25 μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, κάποια στο διεθνές πρόγραμμα, άλλα στο ελληνικό πανόραμα και ορισμένα στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα. Όλο το φάσμα της ανθρώπινης πραγματικότητας, πολιτική, κοινωνία, ανθρώπινα δικαιώματα, μνήμη, τέχνες, προσωπικότητες, βρίσεται φέτος στο επίκεντρο των ελληνικών ταινιών. Εμείς επιλέγουμε και προτείνουμε για σήμερα τέσσερα απ' αυτά.

Η οδύσσεια των Επτανήσων: Η γέννηση του Ιονίου Κράτους του Αλέξανδρου Ποταμιάνου (Φρίντα Λιάππα, 12.00)
Τα Επτάνησα γνώρισαν πολλούς κατακτητές μέχρι τη βενετική κυριαρχία. Αυτή τους επέτρεψε να διατηρήσουν τη βυζαντινή τους παράδοση και, μετά την πτώση της απολυταρχίας, να δημιουργήσουν το πρώτο ελληνικό κράτος: την Επτάνησο Πολιτεία, που εξελίσσεται στο Ιόνιο Κράτος υπό βρετανική προστασία. Οι αγώνες κατά της Αγγλοκρατίας θα οδηγήσουν στην Ένωση με την Ελλάδα.


Πόντος: «Μνήμες στην ομίχλη του παρελθόντος» του Γιώργου Δεμίρ (Τζον Κασσαβέτης, 17.30)
Σε σύγκριση με τη γενοκτονία των Αρμενίων, το Ποντιακό Ζήτημα δεν απασχόλησε τόσο πολύ τη διεθνή κοινότητα. Ακολουθώντας τα ίχνη ενός λαού που εκδιώχτηκε από τους γενέθλιους τόπους του, το ντοκιμαντέρ Πόντος στοχεύει να συνεισφέρει στην προσπάθεια της Τουρκίας να συμφιλιωθεί με το ιστορικό της παρελθόν. Υπό την καθοδήγηση δύο ακαδημαϊκών από την Τουρκία και την Ελλάδα ξεκινά ένα ταξίδι στο παρελθόν, όπου διασταυρώνονται επιστημονικές μελέτες με προσωπικές μαρτυρίες και το αντικειμενικό βλέμμα με τεκμήρια από επίσημα αρχεία. Καίρια ερωτήματα γύρω από τα γεγονότα στον Πόντο θα οδήγησουν έναν νεαρό από την Σμύρνη προς την αναζήτηση του παρελθόντος του και τη συνειδητοποίηση μια νέας ταυτότητας.



Ψυχές των συνόρων του Τάκη Μπαρδάκου (Τώνια Μαρκετάκη, 17.30)
Όταν η Ευρώπη κλείνει τα σύνορά της προς την Ελλάδα, εγκλωβίζοντας τους πρόσφυγες πρόσφυγες στον καταυλισμό της Ειδομένης και εμποδίζοντας τη σωτηρία τους, οι εξαθλιωμένοι αυτοί άνθρωποι γίνονται αόρατοι στον έξω κόσμο. Γίνονται «ψυχές των συνόρων». Η γενναιοδωρία, η αλληλεγγύη και η προσφορά προς τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες από το μοναστήρι «Παναγία η Φοβερά Προστασία», καθώς και από τα γύρω χωριά της Χαλκιδικής, φωτίζει την ικανότητα μιας ισοπεδωμένης από την κρίση κοινωνίας να αλλάξει τον κόσμο με λιγότερα λόγια και περισσότερη δράση. 


Αναζητώντας τον Ανδρέα: Πολιτική ηγεσία σε περίοδο κρίσης των Χάρη Μυλωνά - Θοδωρή Προδρομίδη (Φρίντα Λιάππα, 18.00)
Ενα ντοκιμαντέρ για τις επιπτώσεις της χαρισματικής ηγεσίας και τα όρια της δημοκρατικής διακυβέρνησης υπό συνθήκες οικονομικής παγκοσμιοποίησης. Η ζωή ενός από τους πιο αμφιλεγόμενους ηγέτες της Ευρώπης, του Ανδρέα Παπανδρέου. Ήταν ένας μεταρρυθμιστής με σοσιαλιστικά ιδεώδη ή ένας δημαγωγός και λαϊκιστής; Ανεξάρτητα από τι πιστεύει κανείς για την πολιτική διαδρομή του Ανδρέα, η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση εάν δεν αναμετρηθεί με την κληρονομιά του.