Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης φροντίζει πάντα να έχει το βλέμμα του στραμμένο τόσο προς το μέλλον όσο και προς το παρελθόν με ενότητες και αφιερώματα στο πρόγραμμά του όπως ο «Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος» αλλά και η ενότητα «Μνήμη/Ιστορία», που προσφέρουν ενδιαφέρουσες επιλογές για τη σημερινή, δεύτερη ημέρα του 20ού ΦΝΘ.

Είναι θαυμαστός αυτός ο καινούργιος κόσμος;  
Τα ντοκιμαντέρ του «Θαυμαστού Καινούργιού Κόσμου» παρουσιάζουν τη διαπεραστική δύναμη της ανθρώπινης σκέψης, την αεικίνητη διαδικασία της επιστημονικής έρευνας, τον τρόπο που η καινοτομία γίνεται ταχύτατα στοιχείο της καθημερινότητας. Το αφιέρωμα αυτό, που ερευνά πώς επιδρούν στην υγεία και την ευημερία του ανθρώπου οι τεχνολογικές ανακαλύψεις και η επιστήμη, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, πραγματοποιείτα στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Από το σημερινό πρόγραμμα μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο ταινίες του «Θαυμαστού Καινούργιου Κόσμου»: Στις 15.00, στην αίθουσα «Τζον Κασσαβέτης» προβάλλεται το ντοκιμαντέρ των Μίλα Ονγκ-Τουίν και Βαν Ρόικο «Κι εγένετο φως»: Κάπου στη νότια Γαλλία, επιστήμονες από 37 χώρες κατασκευάζουν την πιο σύνθετη μηχανή στην ιστορία της τεχνολογίας: έναν τεχνητό ήλιο. Αν τα καταφέρουν, θα ρίξουν φως στην υπόθεση της παραγωγής φθηνής και άφθονης ενέργειας για εκατομμύρια χρόνια. Αν αποτύχουν, θα γίνουν μέρος του μεγαλύτερου φιάσκου όλων των εποχών. Η συζήτηση για το ρίσκο και την πρόκληση του να δουλεύεις στην αιχμή της τεχνολογίας ποτέ δεν ήταν πιο διαφωτιστική. 


Στις 15.30 στην αίθουσα «Φρίντα Λιάππα» προβάλλεται το ντοκιμαντέρ «Science Reactors: Επικοινωνώντας την επιστήμη αλλιώς» της Λίλας Μώκου: Μπορεί η επιστήμη να γίνει απλή και κατανοητή για το ευρύ κοινό; Μπορούμε να απενοχοποιήσουμε τη «σοβαρότητα» της επιστήμης; Σε αυτά τα ερωτήματα απαντά η ομάδα των Science Reactors, που απαρτίζεται από επιστήμονες από διαφορετικά πεδία – φυσική, αστροφυσική, χημεία, βιολογία, μαθηματικά. Όλα τα μέλη μοιράζονται εκτός από την αγάπη για την επιστήμη τους και το πάθος να «ανοίξουν» το έργο τους στο κοινό με τρόπο απλό, κατανοητό και ταυτοχρόνως διασκεδαστικό.

Μνήμη/Ιστορία: Παρτιζάνοι και Κουβανοί
Τα ντοκιμαντέρ της ενότητας «Μνήμη/Ιστορία» δεν αρχειοθετούν τις προσωπικές ή συλλογικές μνήμες, αλλά επιθυμούν να ζωντανέψουν τις ιστορίες, μεγάλες και μικρές, που μας καθορίζουν. Τρεις οι επιλογές μας για σήμερα από την ενότητα αυτή, οι δύο με έντονα ελληνικό χρώμα.

Αρχικά, στις 17.30 στον «Παύλο Ζάννα» θα προβληθεί ο «Τελευταίος παρτιζάνος» του Ανδρέα Χατζηπατέρα, ένα ντοκιμαντέρ για τον Μανώλη Γλέζο. Παρτιζάνους συναντούμε και στο ντοκιμαντέρ «Οι παρτιζάνοι των Αθηνών», ένα ντοκιμαντέρ για την εαμική Αντίσταση την περίοδο της Κατοχής στην Αθήνα (’41-’44), που υπογράφουν οι Ξενοφώντας Βαρδαρός και Γιάννης Ξυδάς, και θα προβληθεί στην αίθουσα «Τώνια Μαρκετάκη» στις 20.00.

Τέλος, στις 23.00 στο Ολύμπιον προβάλλεται το ντοκιμαντέρ «Η Κούβα και ο οπερατέρ» του πολυβραβευμένου σκηνοθέτης Τζον Άλπερτ, που χρονογραφεί τη μοίρα τριών οικογενειών στην Κούβα για τέσσερις ταραχώδεις δεκαετίες στην ιστορία του έθνους, από τη συγκρατημένη αισιοδοξία των αρχών της δεκαετίας του ’70 έως την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο. Χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο, ένας Αμερικανός στο τελευταίο προπύργιο του κομμουνισμού κάνει τον εαυτό του κομμάτι της ιστορίας, τονίζοντας τη σημασία του υποκειμενικού βλέμματος στην ανάγνωση των μεγάλων αφηγήσεων.