Αμείωτες οι τουρκικές προκλήσεις στα Ιμια, με ένα νέο, σοβαρό περιστατικό να σημειώνεται λίγο πριν τα μεσάνυχτα. 


Αυτή τη φορά οι Τούρκοι δεν έμειναν στην «περικύκλωση» των βραχονησίδων, αλλά λίγο πριν από τα μεσάνυχτα προκάλεσαν σοβαρό επεισόδιο.

Σύμφωνα με το militaire.gr, χθες τη νύχτα, ένα τέταρτο πριν τα μεσάνυχτα, το σκάφος UMUT της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού Σώματος, προκαλώντας του σημαντικές ζημιές.

Οπως αναφέρει η ίδια πηγή, το σκάφος του Λιμενικού ΛΣ 090, ήταν ακίνητο και απλώς παρακολουθούσε. Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 η τουρκική ακταιωρός εμβόλισε το σκάφος του Λιμενικού κατά τη διάρκεια ελιγμών γύρω από τις βραχονησίδες, αφού πρώτα τέσσερα συνολικά σκάφη της Τουρκίας περικύκλωσαν το σκάφος του Λιμενικού. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις πρώτες πληροφορίες, στο σκάφος του Λιμενικού προκλήθηκαν ρωγμές και ζημιές.

Σύμφωνα επίσης με το militaire.gr, αυτή δεν ήταν η μοναδική πρόκληση. Ολη τη νύχτα η Τουρκία έκανε παραβιάσεις με ελικόπτερα και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου ανατολικά της Ρόδου όπου διεξάγουν αεροναυτική άσκηση. 

Τζανακόπουλος: Μας προβληματίζει η συμπεριφορά της Τουρκίας


«Η ελληνική κυβέρνηση έχει πει πάρα πολλές φορές ότι με αποφασιστικότητα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989, αφερόμενος στο επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό στα Ίμια.

Μίλησε για εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα το τελευταίο διάστημα, η οποία απασχολεί πάρα πολύ σοβαρά την κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι «υπάρχει γενικά μια ένταση στην Τουρκία και εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμα προβλήματα για τον κ. Ερντογάν και την κυβέρνησή του και μια γενικευμένη αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Τουρκία, και η γειτονική χώρα δεν συμβάλλει, με τη συμπεριφορά της, για να ξεπεραστούν οι αναταράξεις, το αντίθετο».

«Εμείς», σημείωσε, «πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και την κατάσταση».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί η κυβέρνηση για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε: «Παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά την κατάσταση και τις εξελίξεις, μας προβληματίζει η συμπεριφορά της Τουρκίας, από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να ρίχνουμε περισσότερο λάδι στη φωτιά, αυτή τη στιγμή, χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα και σοβαρή διαχείριση της όλης κατάστασης».

Ο Ερντογάν απειλεί Ελλάδα και Κύπρο


Απειλές εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, κλιμακώνοντας την εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας, μετά το νεότερο επεισόδιο στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, αλλά και τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ το Σαββατοκύριακο.

Μιλώντας στην Κ.Ο. του κόμματός του στη βουλή ανέφερε: «Κανείς να μη νομίζει ότι μας διαφεύγουν οι ευκαιριακές πρωτοβουλίες σε σχέση με τις βραχονησίδες στο Αιγαίο και οι έρευνες φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου. Οι μαγκιές αυτών, είναι μέχρι να δουν τα πλοία μας, τα αεροπλάνα μας».

«Από εδώ», πρόσθεσε, «προειδοποιούμε όσους ξεπερνούν τα όριά τους στην Κύπρο και το Αιγαίο να μην κάνουν λάθος υπολογισμούς». Και είπε ότι για την Τουρκία είναι το ίδιο και στη Συρία και στην Κύπρο και στο Αιγαίο!

Αντιθέτως, σήμερα το πρωί, προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους: «Υπήρξε κάποιου είδους προσέγγιση, δεν ακούμπησαν τα σκάφη. Υπήρξε ένα επεισόδιο στα Ίμια», έσπευσε να προσθέσει!