Ένα πανέμορφο ακέφαλο γυναικείο άγαλμα, που πήρε την ονομασία «Αφροδίτη του Μετρό Θεσσαλονίκης» αποκάλυψε, μέσω του λογαριασμού του στο Facebook, της «Αττικό Μετρό» Γιάννης Μυλόπουλος. 


Πρόκειται  το πιο πρόσφατο εύρημα ανάμεσα στα 300.000 που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια των αρχαιολογικών ανασκαφών του Μετρό Θεσσαλονίκης. 

Όπως ανέφερε ο κ. Μυλόπουλος, η ακέφαλη Αφροδίτη βρέθηκε στο εργοτάξιο της Αγ. Σοφίας, πολύ κοντά στο εντυπωσιακό Κρηναίο οικοδόμημα. Το άγαλμα αποσπάστηκε από το σημείο όπου βρέθηκε και μεταφέρθηκε για καθαρισμό και συντήρηση.

Στον -υπό κατασκευή- σταθμό του μετρό "Αγία Σοφία" έχει βρεθεί τμήμα της αρχαίας Εγνατίας αλλά και το Κρηναίο Οικοδόμημα, που αποτελούσε το κεντρικό υδραγωγείο της Ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης. Επίσης βρέθηκαν υπέροχα ψηφιδωτά του 4ου μ.Χ. αιώνα κι άλλα οικοδομήματα. Αντίθετα με όσα συμβαίνουν με τα αρχαία της Βενιζέλου, τα συγκεκριμένα οικοδομήματα αποσπάστηκαν από τη θέση τους και θα επανατοποθετηθούν μετά την κατασκευή του σταθμού. Μάλιστα, ένα από τα οικοδομήματα θα ξαναστηθεί στο... Συντριβάνι! 

Σημειώνεται ότι, την Παρασκευή, η «Αττικό Μετρό» και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης διοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Και αρχαία και μετρό» στο Μουσείο Αρχαίας Αγοράς.