Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση διατείνεται ότι οι βόρειοι γείτονές μας είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε αλλαγές για να βρεθεί λύση για το όνομα, ο πρόεδρος των Σκοπίων,  με δηλώσεις του από την Άγκυρα, δείχνει ακριβώς το αντίθετο.


«Ανεπίτρεπτο» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκε Ιβανόφ να αμφισβητείται, όπως είπε, «το κυριαρχικό δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού μίας χώρας, που είναι εγγυημένο από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», σε κοινές του δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα την Τρίτη.

Ο κ. Ιβανόφ ευχαρίστησε τον κ. Ερντογάν για τη στάση της Τουρκίας και σημείωσε ότι το ζήτημα της ονομασίας πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο που ορίζεται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΟΗΕ, της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης του 2011.

«Το να θίγονται θέματα όπως η ταυτότητα, η γλώσσα και το Σύνταγμα δεν συμβάλλει, αλλά αντίθετα δυσκολεύει τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης. Με χαροποιεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν  και σε αυτήν την επίσκεψη εξέφρασε πλήρη κατανόηση για τις απόψεις μας σε αυτό το θέμα», συμπλήρωσε ο κ. Ιβανόφ.

Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν, αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ, δήλωσε ότι «είμαστε οι πρώτοι που αναγνωρίσαμε το συνταγματικό της όνομα» και υπογράμμισε πως δεν θα αλλάξει αυτή η απόφαση.

Σημείωσε επίσης ότι πέραν της αναγνώρισης του συνταγματικού ονόματος και του ονόματος του έθνους, η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε πρέσβη στην ΠΓΔΜ, την οποία -φυσικά- αποκάλεσε «Μακεδονία».

Η στάση αυτή, τόσο του κ. Ιβάνοφ, όσο και του Τούρκου προέδρου, είναι το καλύτερο επιχείρημα όσων πιστεύουν ότι δεν είναι η κατάλληλη ώρα για λύση -ακόμη και με σύνθετη ονομασία- αφού η μετατόπιση των Σκοπίων από τις αλυτρωτικές τους θέσεις, δείχνει οπορτουνιστική.