Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησε η Δ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα κρούσματα λεπτοσπείρωσης σε ειδικό σχολείο.


Οι καταγγελίες αφορούν το  σχολικό κτίριο του 2ου Εργαστηρίου Ειδικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Πυλαίας Θεσσαλονίκης. Κάνουν λόγο για εμφάνιση ποντικών και για ασθενείς καθηγητές. Μάλιστα τις καταγγελίες έκανε εγγράφως η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κι ακολούθησε εντολή του εισαγγελέα για έρευνα.

Εκπρόσωποι της Δ' ΕΛΜΕ συναντήθηκαν με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ανανιάδη, και έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι από αύριο θα κλείσει το σχολείο και θα δρομολογηθεί η διαδικασία υγειονομικού ελέγχου από την αρμόδια υπηρεσία.

Η Δ? ΕΛΜΕ κατήγγειλε πως παρά τις διαβεβαιώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Γιώργου Αγγελόπουλου - ο οποίος επισκέφτηκε το σχολείο, μαζί με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης - για μία σειρά ενεργειών, που θα διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του, δεν έχει γίνει ακόμη καμία ενέργεια και το σχολείο εξακολουθεί να παραμένει σε λειτουργία.

Μαζί με τον Σύλλογο Γονέων του Σχολείου, το εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, ζητούν να σταματήσει η μετάθεση ευθυνών μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών και να δοθεί άμεση και οριστική λύση στο πρόβλημα. Επιπλέον, ζητούν τη δημιουργία σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων, καθώς τα ειδικά σχολεία φιλοξενούν μαθητές με ειδικές ανάγκες και θα πρέπει, εκτός από τις συνθήκες υγιεινής, να είναι κατασκευασμένα και εξοπλισμένα βάσει των ειδικών προδιαγραφών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δ ΕΛΜΕ Μανώλη Αρίδα, το συγκεκριμένο σχολείο στεγάζεται σε παλιά βιοτεχνία, ενώ και άλλα ειδικά σχολεία της περιοχής (π.χ. ΕΕΕΕΚ Θέρμης, Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο -ΙΝΑΑ- Πεύκων) στεγάζονται, επίσης, σε ακατάλληλα κτίρια.

Πριν λίγες μέρες, ο Σύλλογος Γονέων του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας πραγματοποίησε διαμαρτυρία στο σχολείο, καταγγέλλοντας ότι 14 άτομα διαγνώστηκαν με λεπτοσπείρωση και ότι το πρόβλημα με την παρουσία τρωκτικών σε χώρους του κτιρίου παραμένει από το Νοέμβριο, παρά τις προσπάθειες μυοκτονίας και απολύμανσης με πρωτοβουλία και δαπάνες του σχολείου, μετά τις οποίες μάλιστα παρατηρήθηκαν και προβλήματα υγείας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Περιφέρειας εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, κατά την επίσκεψη του γ.γ. του υπουργείου Παιδείας στους χώρους του σχολείου (20/1/2018), υπήρξε δέσμευση για δωρεάν πρόσβαση μαθητών και εκπαιδευτικών στα μικροβιολογικά εργαστήρια των δομών υγείας για να προβούν σε όλες τις προβλεπόμενες εξετάσεις, όπως και έκτακτη επιχορήγηση 30.000 ευρώ, ως δαπάνη για τη συντήρηση του εσωτερικού χώρου. Σε ό,τι αφορά την σχολική στέγη των σχολείων ειδικής αγωγής, συζητήθηκε η προοπτική λύσης σε μεσοπρόθεσμο στάδιο.