[ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ 2][bsummary]

Μεγάλος Αδελφός και στα... απορρίμματα


Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κάθε νοικοκυριού και όχι τα τετραγωνικά μέτρα της κάθε κατοικίας θα καθορίζουν το ύψος των τελών καθαριότητας, που θα πληρώνουν οι δημότες.


Πώς θα γίνεται αυτό; Κομψά αποκαλείται "επέκταση και επικείμενη νομοθέτηση του οικονομικού εργαλείου «πληρώνω όσο πετάω» σε επίπεδο πολίτη".  Τι κρύβεται πίσω από αυτήν την -καθόλου φειδωλή στις λέξεις- ονομασία; Σύνδεση κατοικιών και των κάδων τους μέσω κωδικών με τα απορριμματοφόρα και τα δρομολόγιά τους για τη μέτρηση της ποσότητας των απορριμμάτων σε επίπεδο νοικοκυριού! Δηλαδή μέσω τηλεματικής θα καταμετράται η ποσότητα των σκουπιδιών και των ανακυκλώσιμων υλικών του κάθε νοικοκυριού!

Ακούγεται υπέροχα φιλοπεριβαλλοντικό. Είναι όμως;

Για τον αναπληρωτή υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, που μίλησε σήμερα σε  ενημερωτική ημερίδα για τις νέες τεχνολογίες τηλεματικής στις συγκοινωνίες, που διοργάνωσε χθες στο ΚΕΔΕΑ η εταιρεία Link Technologies σε συνεργασία με το τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, είναι και παραείναι!

«Η νέα περίοδος της ανακύκλωσης με τον πρόσφατο ν. 4496/2017 σηματοδοτεί κάτι καινούργιο στο περιβάλλον. Συνδέει τα τέλη καθαριότητας των Δήμων με την απόδοση των ρευμάτων ανακύκλωσης και θέτει στην καρδιά του συστήματος νέες "οικονομικές" εφαρμογές της τηλεματικής, όπως την εξ αποστάσεως μέτρηση του ποσοστού πληρότητας των κάδων και ζύγισή τους on-line για τη βελτιστοποίηση της συλλογής και μεταφοράς των απορριμμάτων», σημείωσε ο κ. Φάμμελος και εξήγησε: 

«Η σύνδεση κατοικιών και των κάδων τους μέσω κωδικών με τα απορριμματοφόρα και τα δρομολόγιά τους για τη μέτρηση της ποσότητας των απορριμμάτων σε επίπεδο νοικοκυριού, όπως σχεδιάζεται σήμερα πιλοτικά σε ορισμένους δήμους της Θεσσαλονίκης, θα συνδέει την πληρωμή των τελών καθαριότητας όχι πια με τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας, κάτι τραγικό και άδικο, αλλά με την περιβαλλοντική απόδοση και το αποτύπωμα του κάθε νοικοκυριού. Και αυτό αφορά και τις επιχειρήσεις και όλες τις δραστηριότητες της πόλης». 

«Επιπλέον», συνέχισε ο αν. υπουργός, «η θεσμοθέτηση το 2018 της χωριστής διαλογής του οργανικού υλικού υποχρεωτικά στους χώρους εστίασης επιβάλλει ειδικό σύστημα αποκομιδής, το οποίο επίσης θα ελέγχεται τηλεματικά, γιατί αυτά τα φορτία θα απαλλάσσονται του ειδικού τέλους υγειονομικής ταφής». 

Και περιβαλλοντικό ακούγεται και δίκαιο: Όποιος δεν ανακυκλώνει και παράγει πολλά απορρίμματα, να πληρώνει λιγότερα τέλη από όποιον προσέχει το περιβάλλον. Κι ας ζει ο πρώτος σε ένα παλιό σπίτι 40 τετραγωνικών κι ο τελευταίος σε μεζονέτα άνω των 180 τετραγωνικών! Το κοινωνικό πρόσημο της μείωσης των απορριμμάτων ταυτίζεται, πλέον, με την πρακτική κι όχι με την κοινωνική θέση.

Το πώς θα εφαρμοστεί αυτό στην πράξη, σε μία πόλη όπως η Θεσσαλονίκη, όπου για 50 διαμερίσματα αντιστοιχεί ένας κάδος απορριμμάτων και 1/4 μπλε κάδου ανακύκλωσης, όπου αυτήν τη στιγμή η ανακύκλωση δε γίνεται ανά είδος αλλά μόνον για συσκευασίες (χάρτινες, αλουμινίου και πλαστικές) -και σε ελάχιστα σημεία της πόλης για γυαλί- είναι το ζητούμενο.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στη συνδρομή της τηλεματικής στο εγχείρημα του Κτηματολογίου σημείωσε: «Το πιο μεγάλο εγχείρημα που έχουμε ξεκινήσει είναι το εγχείρημα του Κτηματολογίου. Ουσιαστικά είναι η αποτύπωση σε μία ενιαία βάση δεδομένων όλων των γεωχωρικών δεδομένων της χώρας μας, που είναι οι δασικοί χάρτες, τα σχέδια οικισμών, οι ιδιοκτησίες, σε ένα υπόβαθρο, σε μια database ανοιχτή στον πολίτη, ανοιχτή και στον επιχειρηματία, η οποία δίνει ταυτόχρονα τη δυνατότητα να διαβάσουμε πάνω σε ένα υπόβαθρο την κωδικοποίηση της περιβαλλοντικής και δασικής νομοθεσίας, ώστε να σταματήσει μια πολύ μεγάλη αντιδικία που υπάρχει στην Ελλάδα για τις επενδύσεις και τις χρήσεις γης. Πια και για πρώτη φορά θα είναι ξεκάθαρο πού μπορεί να κάνει ο καθένας τι. Και αυτό είναι μια ξεκάθαρη αναπτυξιακή επένδυση».
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[ΕΙΔΗΣΕΙΣ][bsummary]

SPORTS

[Αθλητικά][bleft]

ΤΕΧΝΕΣ

[ΤΕΧΝΕΣ][bleft]

SPORTS

[Αθλητικά][bsummary]