Παρουσία πολλών ξενοδόχων της Θεσσαλονίκης, έγινε η εκδήλωση της κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας από το νεοσύστατο διοικητικό συμβούλιο της ΕΞΘ. Το φλουρί εντοπίστηκε στο κομμάτι της πίτας που ήταν αφιερωμένο στην ΕΞΘ, γεγονός που προκάλεσε το χειροκρότημα των παρευρισκόμενων.
Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος, ευχήθηκε σε όλους τους συναδέρφους ξενοδόχους καλή και δημιουργική χρονιά με υγεία και επιτυχίες.
Την ευχή ότι η Θεσσαλονίκη θα ξεδιπλώσει όλο το φάσμα των δυνατοτήτων της με τη βοήθεια της πολιτείας εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της ΕΞΘ Κωνσταντίνος Τορνιβούκας και επεσήμανε ότι χρειάζεται συλλογική προσπάθεια για να λυθούν ζητήματα όπως η καθαριότητα της Θεσσαλονίκης και το κυκλοφοριακό ώστε όσοι επισκέπτονται την πόλη να μένουν ευχαριστημένοι από την εικόνα της.
Την ανάγκη της συνεχούς υποστήριξης της τοπικής αυτοδιοίκησης για την στοχευμένη προβολή της Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της ΕΞΘ Σωκράτης Κίρτσιος.

Ο Σταύρος Καλαφάτης βουλευτής της ΝΔ στην Α΄ Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει», υπογράμμισε την ανάγκη να κερδηθούν μια σειρά από στοιχήματα μέσα από τη συνεργασία όλων των φορέων της πόλης και να δρομολογηθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση μορφές θεματικού τουρισμού, οι οποίες θα δώσουν έμφαση και τόνωση στην τουριστική αγορά της Θεσσαλονίκης. «Είναι μια ευκαιρία τώρα που ο τουρισμός ανθεί και βλέπουμε ότι υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης, να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε», τόνισε ο κ Καλαφάτης.


 «Είναι μια χρονιά που φαίνεται ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα επαναπαυθούμε» διαμήνυσε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος τονίζοντας ότι «η ανθεκτικότητα του τουριστικού προϊόντος δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε ευνοϊκές συγκυρίες τουριστικά και να δώσουμε βαρύτητα στην ευκαιρία που διαφαίνεται καθώς οι γύρω χώρες επανακάμπτουν και προσπαθούν να προσελκύσουν τουρίστες. Οι φόροι βέβαια που είναι απίστευτα αυξημένοι μειώνουν το συγκριτικό μας πλεονέκτημα σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Θα πρέπει να κτίσουμε, δεδομένης της ευνοϊκής συγκυρίας, μια αειφόρο ανάπτυξη βασισμένη τον τουρισμό και οι ξενοδόχοι είναι η προμετωπίδα αυτής της προσπάθειας», υπογράμμισε ο κ Θάνος.

Κάλεσμα προς τους ξενοδόχους να συνεχίσουν να επενδύουν στις υποδομές απηύθυνε στους ξενοδόχους ο Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας, ξεκαθαρίζοντας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα συνεχίσει να δουλεύει το κομμάτι της τουριστικής ανάπτυξης. «Θεωρούμε ότι είναι ένα μοντέλο που ταιριάζει στη Θεσσαλονίκη είναι παραδειγματική η ανάπτυξη που έχει έρθει το τελευταίο διάστημα και στόχος μας αυτής της διοίκησης και της επόμενης διοίκησης είναι να διαχυθούν αυτές οι αλλαγές σε άλλους τομείς» τόνισε ο κ Πέγκας εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν θα επιβαρυνθούν οι επιχειρηματίες με νέους φόρους.



Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους επίσης εκπρόσωποι φορέων της πόλης.
Η κα Περσεφόνη Τρίχα Προϊσταμένη της ΠΥΤ Κεντρικής Μακεδονίας, η κα Αικατερίνη Ματθαίου Διοικητής της Τουριστικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, ο κος Γρηγόρης Τάσιος Πρόεδρος της ΠΟΞ, ο κος Γιάννης Ασλάνης Πρόεδρος του TCB, ο κος Βύρων Θεολόγης Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης η κα Ξένη Γερνά Διευθύντρια του ΙΕΚ Θεσσαλονίκης του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, ο κ Ιωάννης Κιουρτσόγλου μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης, η κα Ελίζα Σαλπιστή εκπρόσωπος του Περιφερειακού Γραφείου ΣΕΤΕ - Marketing Greece – ΙΝΣΕΤΕ, η κα Κική Κολάτσκου εκπρόσωπος της Air Serbia, η κα Κατερίνα Τραπτσιώνη εκπρόσωπος της ΔΕΘ-HELEXPO, η κα Χρύσα Ζαρκαλή υπεύθυνη του τμήματος δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και ο κ. Θωμάς Γκουντάντσης πρώην προϊστάμενος του ΕΟΤ Κεντρικής Μακεδονίας.

Η ΕΞΘ επιθυμεί να ευχαριστήσει θερμά τη διεύθυνση του ξενοδοχείου Makedonia Palace για την εξαιρετική φιλοξενία.