Τελείωσε έπειτα από τρεις ώρες η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός. Οι δύο άνδρες ανέλυσαν το Σκοπιανό για τρεις ώρες και μάλιστα στην συνάντησή τους από κάποια στιγμή και έπειτα συνεχίστηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών να είναι παρόντες.


Ο κ. Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά από την συνάντηση, έχοντας στο πλευρό του τον Σκοπιανό Πρωθυπουργό, ουσιαστικά ανακοίνωσε ότι αν βρεθεί λύση θα είναι σύνθετη ονομασία έναντι όλων:

«Οι δύο χώρες θα πρέπει να πάνε μπροστά. Αυτή είναι η θέση της Ελλάδας ως μια δύναμη ευθύνης και σταθερότητας στην περιοχή. Γνωρίζω ότι και τους δυο μας παρακολουθούν πολλοί και από τις δύο χώρες. Αλλοι με αγωνία και σκεπτικισμό και άλλοι με ελπίδα. Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος αλλά θέλουμε να βάλουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε στέρεα θεμέλια. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε μία σύνθετη ονομασία έναντι όλων. Σε αυτό το πλαίσιο συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε τις συνομιλίες μας όπως θα εντατικοποιηθούν και μέτρα που έχουν να κάνουν με την συνεργασία των δύο χωρών και σε άλλα επίπεδα», είπε ο ΈΛληνας πρωθυπουργός.

Ούτε κουβέντα για τις αλυτρωτικές αναφορές στο Σύνταγμα!

Από την πλευρά του, πάντως, ο Ζόραν Ζάεφ, έδωσε ελάχιστα! Δεν έκανε κουβέντα για το θέμα που ανεγείρεται με βάση τις αλυτρωτικές τάσεις που διατυπώνονται στο σύνταγμα της χώρας του και περιορίστηκε να πει ότι θα αλλάξει το όνομα του... αεροδρομίου των Σκοπίων και κάποιων δρόμων στην πρωτεύουσα της χώρας!

Φυσικά, δεν έκανε λόγο για το θέμα της γλώσσας, της εθνότητας και της σχισματικής Σκοπιανής εκκλησίας!

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός έκανε την εξής δήλωση: «Είμαστε αποφασισμένοι και δεσμευμένοι να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και να συμβάλλουμε να ξεπεραστούν τα προβλήματα των δύο χωρών». 

Στην συνέχεια των δηλώσεων του ανέφερε πως: «Είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε μία γειτονιά στα Βαλκάνια που θα είναι ευημερίας.  Η πλειοψηφία των πολιτών και στις δύο χώρες θέλουν να είμαστε κοντά. Θέλουμε να είμαστε εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ για να ανταμετωπίσουμε τις δυσκολίες. Η λύση πρεπει να λαμβάνει υπόψη της την εθνική αξιοπρέπεια των λαών μας. Θέλουμα να βρούμε λύση μετά από 25 χρόνια. Η χώρα μου θα αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο και τις λεωφόρους. Αυτό δείχνει όι δεν έχουμε αλυτρωτικές σκέψεις έναντι του γειτονά μας. Με τον Τσίρπα συζητήσαμε ήδη για αυτό. Θα παραμείνουμε δεσμευμένοι υπό τον ΟΗΕ, οι υπουργοί εξωτερικών θα είναι υπεύθυνοι για την διαδικασία υπό την δική μας επίβλεψη».