Συνεχίζεται η... μάχη κυβέρνησης - αντιπολίτευσης, για το θέμα της έκδοσης, στην Τουρκία, των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που κατηγορούνται από το καθεστώς Ερντογάν για συμμετοχή στο πραξικόπημα.


Σήμερα, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, προσπάθησε να αμβλύνει τις εντιυπώσεις μετά την αίτηση ακύρωσης εκ μέρους της κυβέρνησης κατά της απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών για τον έναν εκ των 8 Τούρκων αξιωματικών.

«Η αντιπολίτευση σε αυτό το θέμα είτε δεν ξέρει τι της γίνεται είτε σκοπίμως επιμένει να λέει ανακρίβειες και να κατηγορεί την κυβέρνηση. Δεν υπάρχει καμία παρέμβαση στη δικαιοσύνη», υποστήριξε και μπέρδεψε τα πράγματα λέγοντας ότι η δικαιοσύνη θα είναι ο τελικός κριτής σε όλες αυτές τις υποθέσεις.

Όπως είπε,  το ζήτημα της επιστροφής των οκτώ Τούρκων αξιωματικών στην Τουρκία έχει κλείσει μετά τη σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου που απαγόρευσε την έκδοσή τους μετά από το σχετικό αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι αυτό το ζήτημα έχει ολοκληρωθεί ως νομική διαδικασία, «επομένως δεν επίκειται ούτε επιτρέπεται η έκδοση των οκτώ, ανεξαρτήτως της έκβασης των αιτήσεων ασύλου τους».

Διαχώρισε το θέμα της μη έκδοσης από αυτό της χορήγησης πολιτικού ασύλου και δικαιολόγησε την πράξη της ελληνικής κυβέρνησης να ακυρώσει την απόφαση παροχής ασύλου στον έναν από τους "οκτώ", λέγοντας ότι  θα πρέπει η συγκεκριμένη υπόθεση εξαιτίας των λεπτών νομικών ζητημάτων που αφορά, να φτάσει μέχρι και τον τελευταίο βαθμό, δηλαδή να κριθεί από το διοικητικό εφετείο που θα κρίνει επί της προσφυγής που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση. «Άρα εδώ δεν υπάρχει τίποτα που να είναι κρυφό και σκοτεινό», ισχυρίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κι απέρριψε τα περί επέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης.

Σπυράκη: Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται τυχοδιωκτικά

«Η κυβέρνηση, εδώ και εβδομάδες, δεν διαψεύδει τους ισχυρισμούς του κ. Ερντογάν, ότι ο κ.Τσίπρας υποσχέθηκε να δρομολογήσει την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών. Οι οκτώ αξιωματικοί που κατέφυγαν στην Ελλάδα δεν μπορούν να εκδοθούν στην Τουρκία υπό τις παρούσες συνθήκες. Το αποφάσισε αμετάκλητα ο 'Αρειος Πάγος», δήλωσε η Μαρία Σπυράκη, λίγο αργότερα.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ είπε ότι η διαδικασία για την παροχή ασύλου στους αξιωματικούς δεν έχει τελεσιδικήσει, αλλά η κυβέρνηση δίνει δείγμα γραφής των διαθέσεών της.


«Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται τυχοδιωκτικά σε μια πολύ ευαίσθητη υπόθεση, παραβλέποντας ότι η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και μέλος της Ε.Ε.», καταλήγει στη δήλωσή της η κ. Σπυράκη.

Απάντηση Τζανακόπουλου και νέα απάντηση Σπυράκη

Ως απάντηση, ο κ. Τζανακόπουλος, δήλωσε: 

«Η κ. Σπυράκη δεν άκουσε την τοποθέτηση της κυβέρνησης. Η κ. Σπυράκη να ακούσει την τοποθέτηση της κυβέρνησης. Η κ. Σπυράκη αφού ακούσει την τοποθέτηση της κυβέρνησης να ξαναγράψει τη δήλωσή της».

Αυτό... ξαναφούντωσε τη φλόγα της αντιπαράθεσης. Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, ανταπάντησε:

«Ο κ. Τζανακόπουλος θα ήθελε προφανώς να γράφει και να εγκρίνει ο ίδιος τις ανακοινώσεις της Αντιπολίτευσης. Του συστήνουμε να κάνει λίγη ακόμη υπομονή...»