Ομόφωνο ψήφισμα υιοθέτησε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κατά των επιθέσεων από κουκουλοφόρους.


H επίθεση έγινε χθες βράδυ, περίπου δύο ώρες μετά από την επίθεση των κουκουλοφόρων στο πάρκινγκ οχημάτων της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης. Οι δράστες, έσπασαν με βαριοπούλες και λοστούς πόρτες, τζαμαρίες, κομπιούτερ και γραφεία, πέταξαν κόκκινες μπογιές κι αποχώρησαν.

Τις αποκαλυπτικές φωτογραφίες δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Facebook, ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ Αχ. Ζαπράνης. Στην ίδια ανάρτηση, σχολίασε: "Η Δημοκρατία μας, ως πότε θα τους ανέχεται; Ανακαινισμένη η πρυτανεία του ΠΑΜΑΚ μετά την επίσκεψη των δημοκρατικών δυνάμεων. Η Δημοκρατία έχει πολλούς τρόπους για να επιλυόνται οι διαφορές, όπως διδακτικά μου επεσήμανε ο κ. Γαβρόγλου. Μόνο που εγώ διαφωνώ με τους τρόπους στους οποίους επιδεικνύει ανεξήγητη ανοχή..."



Το ομόφωνο ψήφισμα έχει ως εξής:

"Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα αναδείχθηκε σε πρότυπο ΑΕΙ, όσον αφορά τη λειτουργία των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών του προγραμμάτων, την ανάδειξη διαδικασιών ακαδημαϊκής αξιολόγησης, την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του ως κέντρου έρευνας και καινοτομίας, καθώς και ως προς τη διοικητική λειτουργία του, με πλήρη σεβασμό στη διαχείριση των οικονομικών του πόρων.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στην υπ’ αριθμ. 16/21.12.2017 έκτακτη συνεδρίασή της και έπειτα από τη χθεσινή νυκτερινή επιδρομή «τάγματος εφόδου», αποτελούμενου από κουκουλοφόρους «φορείς» δήθεν αγωνιστικών ιδεών του φοιτητικού κινήματος στα κλειστά γραφεία του Πρύτανη, των Αντιπρυτάνεων και της Γραμματείας, τις καταστροφές που προκάλεσαν και το αποτύπωμα κλιμακούμενης τρομοκρατίας εις βάρος της συνολικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου που επιχειρούν να μονιμοποιήσουν, εξέτασε την άκρως επικίνδυνη κατάσταση που δημιουργήθηκε και ομόφωνα ψήφισε τα εξής:



1.      Διαπιστώνει ότι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έχει ήδη ειδικά και σχεδιασμένα στοχοποιηθεί, ώστε  να πάψει να αποτελεί όαση κανονικής κι εύρυθμης λειτουργίας στην ανώτατη εκπαίδευση.

2.      Τεκμήριο του σχεδιασμού αποτελεί το γεγονός ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από σημείο που μόνον εσωτερική πληροφόρηση μπορούσε να καθοδηγήσει τους επιδρομείς.

3.      Οι περιστάσεις και η ένταση της επιδρομής οδηγούν στη διαπίστωση επικίνδυνης κλιμάκωσης της βίας στα ΑΕΙ.

4.      Οι συνέπειες της εξέλιξης αυτής είναι από επικίνδυνα απρόβλεπτες μέχρι σίγουρα προβλέψιμες όσον αφορά την υπαγωγή της πραγματικής εξουσίας στα Πανεπιστήμια, αλλά και ευρύτερα στον δημόσιο βίο, στις θελήσεις μιας θολής αλλά αδίστακτης και βίαιης μειοψηφίας.

5.      Οι διαστάσεις που έλαβαν τα γεγονότα και οι κίνδυνοι που διαγράφονται καθιστούν επιβεβλημένο και υποχρεωτικό για τους αρμόδιους να ξεφύγουν από το πλαίσιο της φραστικής καταδίκης και να προχωρήσουν σε μέτρα αποκατάστασης του ασύλου των ιδεών και όχι των κουκουλοφόρων στα πανεπιστήμια. Επιβάλλουν δε στην Πρυτανεία και τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας να προχωρήσει σε διεθνοποίηση του ζητήματος, ενημερώνοντας σχετικώς την Ευρωπαϊκή Ένωση Πανεπιστημίων (European Universities Association – EUA) και  ζητώντας τη συμπαράστασή της".