[ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ 2][bsummary]

Βασιλικά: Τσγαρίδις και ψήματα παρέα με κλαρίνα
Ο Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος Βασιλικών για μια ακόμη  χρονιά αναβιώνει το έθιμο της Γουρουνοχαράς.


Ένα έθιμο των Χριστουγέννων όπου στα Βασιλικά οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των χρόνων. Πέρα από τον ουσιαστικό χαρακτήρα που είχε το έθιμο αυτό δηλαδή  την εξασφάλιση κρέατος για μεγάλο χρονικό διάστημα [μέχρι την Κυριακή της Αποκριάς] είχε και θρησκευτικό αλλά και συμβολικό χαρακτήρα αφού η σφαγή των χοίρων γινότανε την 3η μέρα των Χριστουγέννων στις 27 Δεκεμβρίου όπου εορτάζεται η γιορτή του αγίου Στεφάνου του πρωτομάρτυρα συμβολίζοντας έτσι το αίμα του Αγίου που χύθηκε στο όνομα του Ιησού Χριστού.

Επικράτησε δε να λέγεται γουρουνοχαρά γιατί ήταν κάτι που όλοι περιμένανε με μεγάλη χαρά αφού εκτός από το κρέας και το λίπος που εξασφάλιζε η οικογένεια για το υπόλοιπο της χρονιάς εξασφάλιζε το παιχνίδι για τα παιδιά [κάνανε το στομάχι μπάλα] καθώς και τσαρούχια για όλους από το δέρμα του γουρουνιού. Μιλάμε για οικιακή οικονομία σε όλο της το μεγαλείο αφού τίποτα δεν πάει χαμένο.

Οι διοργανωτές μας προσκαλούν όλους την Τρίτη  26/12/2017  στον αύλειο χώρο του συλλόγου και ώρα 12: 00  το μεσημέρι  μέχρι όσο πάει. Να φάμε να πιούμε να διασκεδάσουμε για να διώξουμε το κακό και να υποδεχτούμε τη νέα χρονιά με ευχές χορό και τραγούδια.

H φωτογραφία είναι από το γλέντι του 2015.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[ΕΙΔΗΣΕΙΣ][bsummary]

SPORTS

[Αθλητικά][bleft]

ΤΕΧΝΕΣ

[ΤΕΧΝΕΣ][bleft]

SPORTS

[Αθλητικά][bsummary]