Με ανοιχτές ξεναγήσεις και θεατρική δράση από το ΚΘΒΕ πλαισιώνεται η μεγάλη  έκθεση «Πάρις Πρέκας και Μερόπη Πρέκα. Δύο δημιουργοί, δύο κόσμοι», που εγκαινιάστηκε πριν από μερικές ημέρες στο Τελλόγλειο Ίδρυμα.


Οι ξεναγήσεις θα γίνουν την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017 στις 18.00 και την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017, στις 12.00 το μεσημέρι από την επιμελήτρια της έκθεσης Χριστίνα Τσαγκάλια.

Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει περισσότερα από εκατό έργα του Πάρι Πρέκα, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μεταπολεμικής γενιάς Ελλήνων ζωγράφων (ελαιογρα-φίες, ακουαρέλες, γλυπτά, κοσμήματα και έπιπλα), αντιπροσωπευτικά των βασικών σταθ-μών της καλλιτεχνικής του διαδρομής (Ίκαροι, Άλογα, Ήρωες του Ριάτσε, τάνκερ, αιγαιοπε-λαγίτικα νησιά).  

Κάποια από αυτά παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό: έργα ε-μπνευσμένα από το Τείχος του Βερολίνου, καθώς και τα γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου 1973, που απεικονίζουν την είσοδο του τανκ στο Πολυτεχνείο.

Παράλληλα, στον πρώτο όροφο του Τελλογλείου παρουσιάζεται η  πορεία της συζύγου του, ζωγράφου Μερόπης Πρέκα με περισσότερες από 40 δημιουργίες της:  υαλογραφίες (βιτρό) και ζωγραφικά έργα.  

Για τη συμμετοχή στην ξενάγηση αρκεί το εισιτήριο (5 ευρώ).

«Πίσω από τους Πίνακες. Μία συνομιλία με τη ζωγραφική του Πάρι Πρέκα» είναι ο τίτλος της θεατρικής δράσης που θα παρουσιαστεί από το ΚΘΒΕ σε σκηνοθετική επιμέλεια Μάρας Τσικάρα, την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου και την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου, στις 19.30, στο Τελλόγλειο. 

Με αφορμή τα άλογα, τα τάνκερ, το φως και το σκοτάδι του Πάρι Πρέκα, τέσσερις ηθοποιοί συνειρμικά  οδηγούν τους θεατές σε κείμενα και τραγούδια του Νίκου Καββαδία, στίχους των Γιώργου Σεφέρη, Νικηφόρου Βρεττάκου, Τάσου Λειβαδίτη, Νίκου Γκάτσου καθώς και κείμενα από τον κατάλογο της έκθεσης του Τελλογλείου. Ιστορίες για αγκυροβόλια, «φευ-γιά» και μακρινούς ορίζοντες.

Πληροφορίες

Σκηνοθετική επιμέλεια: Μάρα Tσικάρα
Επιλογή κειμένων και τραγουδιών: Μάρα Τσικάρα
Οργάνωση παραγωγής: Εύα Κουμανδράκη
Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Μαριάννα Πουρέγκα, Μάρα Τσι-κάρα, Πολύκαρπος Φιλιππίδης
Τετάρτη 13 & Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου, 19:30
Γενική είσοδος: 5 ευρώ.
Προπώληση εισιτηρίων: Τελλόγλειο Ίδρυμα, Αγίου Δημητρίου 159Α, τηλ.: 2310-247111