Μεταναστευτικό, ασφάλεια των συνόρων, διάλογος μέσω ΟΗΕ για το Κυπριακό, αλλά και τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα, περιλαμβάνονται στην ατζέντα των συνομιλιών του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.


Με συνέντευξη του στο πρακτορείο Αnadolu, o πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ουσιαστικά προσδιόρισε τις η ατζέντα των επαφών του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρατζέπ Ερντογάν, θα περιλαμβάνει το μεταναστευτικό, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τη μετανάστευση, καθώς και το διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής να συνεχίσουν να εφαρμόζονται όσο πιο αποτελεσματικά είναι δυνατόν.

Υψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών θα είναι και το θέμα της ασφάλειας με πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης.«Χρειάζεται να διασφαλιστεί ότι το Αιγαίο και η Μεσόγειος θα είναι θάλασσες ειρήνης και διαλόγου», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας τάσσεται υπέρ της επανέναρξης του διαλόγου στον ΟΗΕ, για βιώσιμη λύση του Κυπριακού, ενώ ερωτηθείς για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς και το τουρκικό αίτημα για έκδοση τους, ο πρωθυπουργός αν και δηλώνει ότι πραξικοπηματίες δεν είναι επιθυμητοί στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζει ότι η Δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα χωρίς παρεμβάσεις.

Σε οικονομικά ζητήματα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον Τούρκων αν επενδύσουν στην Ελλάδα και εξέφρασε την πρόταση για την δημιουργία ενός κοινού επιχειρηματικού φόρουμ.