Ιδιαίτερες απαιτήσεις έχει το νέο ηλεκτρονικό σύστημα στάθμευσης, το οποίο θα εφαρμοστεί σε όλη τη Θεσσαλονίκη (πιλοτικά από 13 Νοεμβρίου στο σύνολο της Γ’ Δημοτικής Κοινότητας καθώς και σε τμήματα της Α΄ Δημοτικής Κοινότητας και συγκεκριμένα στις οδούς, όπου υπάρχει η ειδική πινακίδα σήμανσης THESi).
Το σύστημα είναι, μεν, ιδιαίτερα σύγχρονο, αλλά για να αποδώσει τα μέγιστα προϋποθέτει σωστή και συνεχή αστυνόμευση, την οποία αναλαμβάνει, με τη Δημοτική Αστυνομία, ο Δήμος Θεσσαλονίκης.


Πλέον, όποιος προσεγγίζει τις τρεις περιοχές όπου θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα, θα πρέπει να χρησιμοποιεί την εφαρμογή ParkPal για smartphones. να τηλεφωνεί σε ειδικό αριθμό (το 15102 ή το 2312315404) ή να στέλνει sms στο 6980255555. Ο εγγεγραμμένος χρήστης έχει τη δυνατότητα πληρωμής ανά λεπτό στάθμευσης καθώς και τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε διαφορετικούς τρόπους πληρωμής: με φωνητική κλήση, με sms, μέσω smartphone ή tablet.

Λεπτομερείς πληροφορίες και οδηγίες μπορεί να πάρει κάποιος από το www.thesi.gr ή στο σταθερό τηλέφωνο 231-231-54-04, με αστική χρέωση. Για την ολοκληρωμένη διευκόλυνση των χρηστών, θα λειτουργεί τηλεφωνικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Κοινού, παρέχοντας όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες υποστήριξης του συστήματος και των οδηγών, ενώ ταυτόχρονα θα λειτουργήσει και Γραφείο Υποστήριξης στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Στον σχεδιασμό έχουν μπει 8000 θέσεις στάθμευσης, εκ των οποίων οι 6000 για μόνιμους κατοίκους (2500 στην Α', 500 στην Γ' και 3000 στην Ε') και οι 2.000 για τους επισκέπτες, ενώ 1400 είναι οι θέσεις για τις φορτοεκφορτώσεις.

Το κόμιστρο για όσους παρκάρουν στις θέσεις επισκεπτών είναι 1,70 ευρώ την ώρα ενώ υπάρχει και δυνατότητα χρέωσης ανά λεπτό. Επίσης, υπάρχει ειδική μέριμνα για ΑΜΕΑ και όσους φροντίζουν ΑΜΕΑ καθώς όσοι διαθέτουν δελτίο στάθμευσης σε ισχύ, δικαιούνται άδεια δωρεάν στάθμευσης ΑΜΕΑ κοντά στην είσοδο της οικίας τους ή της εργασίας τους.

«Η αλλαγή θα φανεί σε ένα εξάμηνο. Η ζωή θα γίνει ποδήλατο για τους μόνιμα παραβάτες. Θα πληρώνουν πρόστιμο. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα υπάρχουν προβλήματα. Ότι θα μας βρίζει ο κόσμος αλλά πρέπει να μπει μια τάξη» σημείωσε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Γ. Μπουτάρης.

Για ένα «σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης καινοτόμο, φιλικό προς τον πολίτη που αποσκοπεί κυρίως να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής στην πόλη και θα έχει επιπτώσεις θετικές και στο περιβάλλον» έκανε λόγο η αντιδήμαρχος Οικονομικών, Άννα Αγγελίδου.

Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία Ιntrakat.