Εξήλθε λίγα λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι από τις φυλακές Κορυδαλλού ο Δημήτρης Κουφοντίνας με 48ωρη άδεια.  


Στην αίτησή του προς το Συμβούλιο των Φυλακών, επικαλέστηκε τους δεσμούς με την οικογένεια και την επαγγελματική του αποκατάσταση(την επανασύσταση της μελισσουργικής του μονάδας)!

Τα μέλη του συμβουλίου δεν τον ρώτησαν σχετικά με τις κατηγορίες για τις οποίες καταδικάστηκε ως μέλος της 17Ν, καθώς αυτό δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία για τη χορήγηση των αδειών κρατουμένων.

Ο κρατούμενος δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις και αποχώρησε, ενώ η συνήγορός του, Ιωάννα Κούρτοβικ, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους υποστήριξε ότι «ένα δίκαιο συμβούλιο έκανε δίκαιη κρίση. Κρίνοντας με βάση το νόμο και τίποτα παραπάνω, χορήγησε την άδεια. Ευχαριστούμε και θα ήθελα να πω ότι περιμένουμε και από εσάς και από όλους, που αυτή τη στιγμή παρεμβαίνουν στο έργο το θεσμικό, στις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων, χωρίς να έχουν δικαίωμα, να σεβαστούν τον κρατούμενο για την άσκηση του δικαιώματός του, να πάψουν να φωνασκούν και να ασχημονούν στα κανάλια. Το κοινό περί δικαίου αίσθημα, που σήμερα παίζει από το πρωί στα κανάλια, στους δέκτες μας, δεν αποτελεί παράγοντα κρίσης για την άσκηση των δικαιωμάτων του κρατούμενου. Το κοινό περί δικαίου αίσθημα χειραγωγείται. Το κοινό περί δικαίου αίσθημα λιντσάρει ανθρώπους -όπως είδαμε χθες και στην Ευελπίδων- και ο νόμος δεν προβλέπει ότι μπορεί να συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία με οποιονδήποτε τρόπο».

Σε ερώτηση προς την κ. Κούρτοβικ, πόσες αρνήσεις για χορήγηση άδειας είχε μέχρι σήμερα ο Δ. Κουφοντίνας, απάντησε ότι αυτές στηρίχθηκαν σε κριτήρια που δεν προβλέπει ο νόμος. «Ο νόμος δεν προβλέπει ότι η μεταμέλεια του κρατούμενου μπορεί να είναι λόγος και κριτήριο για τη χορήγηση της άδειας. Ο νόμος προβλέπει ως κριτήρια την προσωπικότητα του κρατούμενου, την κρίση του συμβουλίου με μία πρόγνωση: ότι ο κρατούμενος δεν κάνει κακή χρήση της άδειας. Και η προσωπικότητα του συγκεκριμένου κρατούμενου, του Δημήτρη Κουφοντίνα, είναι μια προσωπικότητα που και εσείς και όλοι όσοι τον γνώρισαν μέσα από τις διαδικασίες είναι σεβαστή και εκτιμητέα σε πολλά επίπεδα και από πολύ μεγάλο μέρος».

Η κ. Κούρτοβικ είπε, ακόμη, ότι δεν έχει σημασία αν άλλαξε ιδέες ο κρατούμενος: «Ο λόγος άρνησης ήταν η μη δήλωση μετάνοιας, αλλά και ένα κριτήριο παράλογο, το ότι δεν είχε αλλάξει το συνειδησιακό του υπόβαθρο, δεν έχει αλλάξει τις φιλοσοφικές, ιδεολογικές και πολιτικές του πεποιθήσεις. Το συνειδησιακό υπόβαθρο, που είναι τα μύχια της ψυχής, προφανώς δεν είναι κάτι που έχει δικαίωμα να ερευνά η φυλακή, ο εισαγγελέας, ο δικαστής και ο νόμος. Τις πράξεις ερεύνησαν, οι πράξεις του κρίθηκαν από τη δικαιοσύνη. Καταδικάστηκε, εκτίει ποινή. Εκεί τελειώνει αυτό το κεφάλαιο. Θα εκτίσει την ποινή του, θα εκτίσει την κύρωση που του επιβλήθηκε για την παραβίαση του νόμου, τις παραβιάσεις του δικαίου», επιχειρηματολόγησε.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας αίτησης για άδεια (μετά από 60 ημέρες, όπως ο νόμος ορίζει) κι επικαλέστηκε το Συνήγορο του Πολίτη που έχει αποδεχτεί ότι η μεταμέλεια του κρατούμενου και οι δηλώσεις μετάνοιας, δεν αποτελούν κριτήριο για τη χορήγηση της άδειας.

Τι ισχύει με τις άδειες

Σύμφωνα με κύκλους των φυλακών, τους οποίους επικαλείται το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο θεσμός των αδειών είναι ιδιαίτερα επιτυχημένος στη χώρα μας, καθώς το ποσοστό «αστοχίας» είναι περίπου στο 2%(ως «αστοχία» ορίζεται η μη επιστροφή του κρατουμένου ή η διάπραξη νέου αδικήματος κατά τον χρόνο της άδειάς του).

Ο σχετικός νόμος δεν θέτει διακρίσεις για το ποιοι κρατούμενοι θα πάρουν άδεια με βάση το αδίκημα που καταδικάστηκαν, αλλά μόνο με βάση τη συμπεριφορά τους στις φυλακές και «την καλή χρήση της».

Σύμφωνα με έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη του 2013, για τις τακτικές άδειες κρατουμένων, η ερώτηση από το συμβούλιο των φυλακών προς τον αιτούντα άδεια «για το αδίκημα που καταδικάστηκε και η απαίτηση για δήλωση μετάνοιας είναι παράνομη». Κατά συνέπεια, κάθε κρατούμενος δικαιούται να ζητήσει άδεια. Οι ισοβίτες όταν συμπληρώσουν 8 χρόνια πραγματικής κράτησης.

Η αντίδραση της ΝΔ

Το θέμα της 48ωρης άδειας του Κουφοντίνα, ανέδειξε στη σημερινή της ενημέρωση στους πολιτικούς συντάκτες, η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη.

«Οι Έλληνες παρακολουθούν σοκαρισμένοι την άδεια που δόθηκε στον αρχιδολοφόνο της 17 Νοέμβρη, Δημήτρη Κουφοντίνα» ανέφερε η κ. Σπυράκη και πρόσθεσε: «Ο αρχιτρομοκράτης, που δεν έχει ψελλίσει μία λέξη συγγνώμης στους συγγενείς των 11 θυμάτων της τρομοκρατικής του δράσης, θα κυκλοφορεί ελεύθερος για δύο ημέρες. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας όχι μόνο δεν έχει δείξει μεταμέλεια, αλλά σε όλες τις δηλώσεις του αναφέρει ότι θα ξανασηκώσει το όπλο όταν του δοθεί η ευκαιρία. Δύο μέλη του δικαστικού συμβουλίου των Φυλακών υπάγονται στον υπουργό Δικαιοσύνης. Η ΝΔ καλεί τον υπουργό κ. Κοντονή και τον πρωθυπουργό να πουν την άποψή τους για την απαράδεκτη αυτή απόφαση». 

Σε ερώτηση για το αν ο Κουφοντίνας θα πρέπει να εξαιρεθεί από τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου, η Μαρία Σπυράκη απάντησε διαβάζοντας απόσπασμα από το βιβλίο του Κουφοντίνα που αναφέρεται στην διαρκή επικαιρότητα του ένοπλου αγώνα. 

Πώς ο Καμμένος δικαιολόγησε... διαφωνώντας την κυβέρνηση

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Πάνος Καμένος παίρνει θέση στο θέμα που ανέκυψε με την 48ωρη άδεια του ηγετικού στελέχους της «17Ν» Δημήτρη Κουφοντίνα.

«Η άδεια σε Κουφοντίνα αποτελεί απόφαση της δικαιοσύνης και όχι της κυβέρνησης βεβαίως και σε πολιτικό επίπεδο διαφωνώ απόλυτα», υπογραμμίζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Και προσθέτει, «να θυμίσω στη ΝΔ ότι επί κυβέρνησης Σαμαρά πάλι από τη δικαιοσύνη έλαβε άδεια ο Ξηρός και δεν επέστρεψε».