«Λόμπι των ζόμπι» χαρακτήρισε τους επιχειρηματίες που έβγαλαν εκτός χώρας χρήμα, ενώ δεν πληρώνουν τα τραπεζικά τους χρέη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης.


Τη δήλωση έκανε έκανε από το βήμα του Thessaloniki Summit. Όπως είπε, το «λόμπι των ζόμπι» διάγει τρυφηλή ζωή, κρατάει έξω τα λεφτά του και δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του εντός χώρας, ενώ κάλεσε τις τράπεζες να δημοσιοποιήσουν τα ονόματα των επιχειρηματιών αυτών.

Πρόσθεσε ότι, ενώ αυτά τα «ζόμπι» θέλουν να λεηλατήσουν και τους τελευταίους εναπομείναντες πόρους της χώρας, την ίδια στιγμή δεν χαρίζονται στεγαστικά δάνεια σε φτωχά νοικοκυριά, που βρίσκονται σε μεγάλη οικονομική αδυναμία. «Τα λεφτά έξω και δικά μας, οι ζημιές μέσα και δικές σας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων, δήλωσε ότι χρειάζονται 100-120 δις. ευρώ για να καταφέρουμε να επανέλθουμε στα επίπεδα προ της κρίσης.

Σημείωσε πως όσο περισσότερο προχωρά μία επένδυση στη χώρα, τόσο αυξάνονται τα ευγενή κίνητρα κάποιων για να την μπλοκάρουν.

Για το θέμα των επενδύσεων, ο διευθύνων σύμβουλος της Σάνη ΑΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, υποστήριξε πως η αδειοδότηση επενδύσεων στην Ελλάδα έχει γίνει δυσκολότερη από ποτέ. 



Νωρίτερα, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) κ. Αθανάσιος Σαββάκης μίλησε για πολλές χιλιάδες «λουκέτα» βορειοελλαδικών επιχειρήσεων μεταποίησης. Όπως είπε, από το 2000 και έπειτα έκλεισε το 63% των μεταποιητικών επιχειρήσεων στον Έβρο, στο Κιλκίς λειτουργεί το 50%, στη ΒΙ.ΠΕ Σίνδου εξακολουθεί να λειτουργεί το 70% των επιχειρήσεων, στη Ροδόπη τα λουκέτα φθάνουν το 34%, στην Καστοριά το 21% -χωρίς να υπολογίζεται η γουνοποιία- και στα Γιάννινα στο 22%.

Δε χαρίστηκε ούτε στη Νέα Δημοκρατία, αφού είπε ότι στην επιχειρηματική κοινότητα δεν είναι κατανοητή η δήθεν διαφορά στην οπτική της ανάπτυξης από τα δύο μεγάλα κόμματα.



Πριν τον κ. Σαββάκη, πάντως, η η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, έβρισκε τα πάντα υπέροχα: Στην ομιλία της στο πλαίσιο του 2ου Thessaloniki Summit, το στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», τόνιζε ότι "τα αποτελέσματα των προσπαθειών που έγιναν τα τελευταία χρόνια είναι ορατά. Μέσα σε δυόμιση χρόνια: Έχουμε ολοκληρώσει μεγάλα έργα υποδομής σε όλη τη χώρα, που ήταν σταματημένα. Κατακτήσαμε την πρώτη θέση στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Συνεχίσαμε τα ρεκόρ ανόδου στον Τουρισμό. Μειώσαμε δραστικά την ανεργία από το 28% στο 21,2 περίπου, με προοπτική για το επόμενο έτος να πέσει κάτω από το 20%, σύμφωνα με τη Eurostat. Πετύχαμε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για το 80% και πλέον των ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, και το ίδιο ισχύει για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους". 

Και συνέχιζε: "Κάναμε πραγματικότητα την ασφαλιστική κάλυψη δυόμιση εκατομμυρίων ανασφάλιστων και ελεύθερων επαγγελματιών. Μειώσαμε το ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια. Εξασφαλίσαμε 19 δισεκατομμύρια ευρώ, για τον νευραλγικό αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, για τα επόμενα εφτά χρόνια".