Σε πολιτικό θρίλερ εξελίσσεται η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου στην Ολομέλεια της Βουλής.


Οι πιέσεις για αλλαγές, ειδικά σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για τα 15 έτη, συνεχίζονται τόσο από την πλευρά των ΑΝΕΛ, όσο και από την πλευρά της ΝΔ. Προς το παρόν, πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής δεν έχει ανακοινώσει σχετική αλλαγή.

Υπό τις πιέσεις των «ανταρτών» βουλευτών και υπό τον φόβο να διαρραγεί η κυβερνητική συνοχή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής φέρεται έτοιμος να υπαναχωρήσει στο επίμαχο άρθρο και να καταθέσει νομοτεχνικές βελτιώσεις στο επίμαχο άρθρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νομοτεχνικές βελτιώσεις θα δίνουν το δικαίωμα της διόρθωσης ταυτότητας φύλου με την ενηλικίωση κι όχι από τα 15 έτη.

Η πρόταση της ΝΔ


Πρόταση νόμου για τη «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου» κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, όπου μεταξύ άλλων, τίθενται μια σειρά προϋποθέσεις, μια εκ των οποίων είναι το πρόσωπο που αιτείται τη διόρθωση να είναι ενήλικο.

Επίσης, θα πρέπει να μην είναι έγγαμο, να υπάρχει ιατρική βεβαίωση ότι η δήλωση του προσώπου που αιτείται τη διόρθωση είναι ενσυνείδητη και ότι προηγουμένως έχει λάβει όλη την απαραίτητη πληροφόρηση σχετικά με τις επιπτώσεις της αποδοχής της αίτησης του για διόρθωση.

Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει βεβαίωση του γιατρού, ότι από τη διόρθωση δεν επάγονται αρνητικές συνέπειες για ανήλικα τέκνα του αιτούντος, εφόσον υπάρχουν. Ακόμα προβλέπεται, ότι μεταξύ της πρώτης και δεύτερης συζήτησης ενώπιον του δικαστηρίου, θα πρέπει να παρακολουθεί τον αιτούντα γιατρός και να βεβαιώνει ότι εξακολουθούν να συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την διόρθωση.

Αντιδρούν επιστήμονες και Εκκλησία


Η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία σημειώνει πως το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου κινείται σε σωστή κατεύθυνση, ωστόσο σημειώνουν πως ο νόμος δίνει τη δυνατότητα ο ενδιαφερόμενος να ξαναζητήσει αλλαγή των στοιχείων του, στο προηγούμενο φύλο του έως μια φορά.

«Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο Πρόεδρός της Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμος απηύθυναν ύστατη έκκληση προς το σύνολο του πολιτικού κόσμου να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων,της ευθύνης και της αποστολής του και να αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο,επιδεικνύοντας τουλάχιστον ανάλογο ενδιαφέρον για τα κρίσιμα προβλήματα που μαστίζουν την κοινωνία,τον λαό και το Έθνος μας».

Τη θέση της Εκκλησίας επί του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου που ψηφίζεται την Τρίτη στη Βουλή, εξέθεσε ο Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ, τονίζοντας ότι οι βουλευτές που θα ψηφίσουν το σχέδιο νόμο «δεν θα πρέπει να ξαναέρθουν στο ναό διότι θα εμφανιστούν ως δίψυχοι» και συμπλήρωσε ότι «θα το κάνουν αυτό μόνο για την ψηφοθηρία, γεγονός που δεν τους τιμά ούτε ως πολιτικούς, αλλά ούτε και ως ανθρώπους».

Επιμένει ο Ραγκούσης


Μήνυμα προς την ιεραρχία ότι η αντίδρασή της για τις δηλώσεις του περί ομοφυλόφιλων μητροπολιτών είναι ανάξια του κύρους της Εκκλησίας έστειλε σήμερα ο Γιάννης Ραγκούσης. Ο υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς τόνισε ότι δεν αλλάζει αυτά που είπε, πως δεν είναι μεμπτό αν κάποιος είναι ομοφυλόφιλος και ότι είναι έτοιμος να υποστηρίξει τη θέση του ενώπιον της Δικαιοσύνης.


Ενώ η συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά την αλλαγή φύλου έχει ξεκινήσει και οι διαφωνίες στελεχών της συγκυβέρνησης είναι πολλές ο Σύνδεσμος Υποστήριξης Διεμφυλικών καλεί σε συγκέντρωση εξώ από την Βουλή σήμερα στις 5 το απόγευμα.