Κάθε είδους αντίδραση ξεσηκώθηκε για την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ -ειδικά για την παραγγελία των μεταποιημένων F16. Οι περισσότερες ήταν πολιτικές. Υπήρξαν, όμως και αντιδράσεις για το... στιλιστικό ύφος της συζύγου του πρωθυπουργού!


Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε συντάκτες κορυφαίων αμερικανικών ΜΜΕ και εκπροσώπους επιχειρηματικών funds. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- την απόλυτη προτεραιότητα στο κομμάτι των επενδύσεων. Ανέφερε την προσωπική του επίβλεψη στην task force για τις μεγάλες επενδύσεις, τον αναπτυξιακό νόμο και τα κίνητρα που δίνει, καθώς και για τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα καταφέρνει και αξιοποιεί τους σημαντικούς πόρους από τα κοινοτικά κονδύλια.

Ακόμη, τόνισε τον κρίσιμο γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας, αναλύοντας τη στρατηγική για την εμπέδωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, στη στενή συνεργασία ειδικά με Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο.

Ερωτώμενος επίσης σχετικά, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για την ανάσχεση του «brain drain», καθώς και συνολικά για την αντιμετώπιση της ανεργίας στους νέους. Τόνισε ότι ο πραγματικός πλούτος της Ελλάδας είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο, οι άρτια καταρτισμένοι επιστήμονες και ερευνητές της.

Πόσα θα δώσουμε για F16;



Πολλές ήταν οι αντιδράσεις για τη συμφωνία για τα πολεμικά αεροσκάφη τύπου F16, που θα προμηθευτεί η χώρα μας. 

Ύψους 1,1 δισ. ευρώ και σε βάθος 10-15 ετών θα είναι η πραγματική επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό από τη συμφωνία των 2,4 δισ. με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των F-16, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: "Η συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16, στην οποία χαίρομαι που επιμένουν όλοι τόσο πολύ, αποτελεί καταρχήν μία αναγκαία συμφωνία για να μην απαξιωθεί ένας πολύ μεγάλος στόλος αεροπλάνων για τον οποίο Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ με τις συμφωνίες που έκλειναν όλες τις προηγούμενες δεκαετίες έχουν δαπανήσει δεκάδες δισ.

Σε ό,τι αφορά το κόστος αυτής της αναβάθμισης, σε ότι αφορά τον ελληνικό προϋπολογισμό θα είναι ύψους 1,1 δισ., το σύνολο βεβαίως της συμφωνίας είναι 2,4 δισ. αλλά αυτά δεν επιβαρύνουν τον ελληνικό προϋπολογισμό, είναι το σύνολο του προϋπολογισμού του έργου. Το 1,1 δισ. θα επιβαρύνει τον ελληνικό προϋπολογισμό σε ένα βάθος 10ετίας, 15ετίας.

Και ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε: "Νομίζω, λοιπόν, ότι πρόκειται για μία συμφωνία η οποία είναι επωφελής, στο βαθμό βεβαίως που την εντάσσουμε στο συγκεκριμένο πλαίσιο, δηλαδή στο πλαίσιο της αεράμυνας της χώρας και εκτιμώ ότι όλη η φασαρία που έχει γίνει είναι ολίγον υπερβολική".

Η αντίδραση της Ν.Δ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ, σχολίαζε ότι «το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ αφορά μια συμφωνία υψηλότατου κόστους για την αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F16, που θα κοστίσει στην ελληνική οικονομία 2,4 δισ δολάρια, προσφέροντας θέσεις εργασίας όχι στην Ελλάδα, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ

«Όπως ήδη τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, η επίσκεψη του κ. Αλέξη Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες γίνεται σε μια άκρως ευνοϊκή γεωπολιτική συγκυρία για την χώρα μας, λόγω της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή μας και των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Και γι? αυτό επισήμανε την ελπίδα του να υπάρξουν συγκεκριμένα, απτά και κυρίως επωφελή για την Ελλάδα αποτελέσματα σε ένα σύνολο ζητημάτων ελληνικού ενδιαφέροντος.

Δυστυχώς, από τις δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης, φαίνεται μέχρι στιγμής ότι το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα της επίσκεψης αφορά μια συμφωνία υψηλότατου κόστους για την αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F -16. Συμφωνία που θα κοστίσει στην ελληνική οικονομία 2,4 δις δολάρια, προσφέροντας θέσεις εργασίας όχι στην Ελλάδα, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ελπίζουμε, ειλικρινά, να μην έχει χαθεί για τη χώρα μας μια τόσο σημαντική ευκαιρία».

Πανηγύρια από τον Πολάκη, προβληματισμός από τους... 14!



Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να «πάγωσε» από την αποκάλυψη Τραμπ για το ύψος των εξοπλιστικών προγραμμάτων που συμφώνησε με τον Τσίπρα, αλλά ο Παύλος Πολάκης... πανηγυρίζει. Με μια χαρακτηριστική σε ύφος ανάρτηση, στο facebook ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έσπευσε να εκφράσει τον ενθουσιασμό του για τις θερμές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου: 

«Ε ρε γλέντια !!!!! Τραμπ στον Τσίπρα: "Ελπίζω να σας έχουμε πολλά χρόνια ακόμη ...! Στηρίζουμε τη μείωση χρέους... Και πολλαπλά εγκεφαλικά σε Μοσχάτο και Υμηττό .....» έγραψε κι ανήρτησε κολάζ φωτογραφιών μεταξύ των οποίων μία του Κυριάκου Μητσοτάκη με πικέτα που αναφέρει: «Φονιάδες των Λαών, Αμερικάνοι»!

Εδώ και μήνες δημοσιεύματα περιέγραφαν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχαν στα «σκαριά» συμφωνία με τις ΗΠΑ για αναβάθμιση των συγκεκριμένων μαχητικών αλλά και για προμήθεια αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35. Μάλιστα, μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, μια ομάδα 14 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, προεξάρχοντος του Νίκου Φίλη και ανάμεσά τους μέλη της ομάδας των 53+ είχαν ετοιμάσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για το θέμα. Τελικά, το Μαξίμου έσφιξε τα λουριά, οι 13 μαζεύτηκαν κι ο Φίλης έμεινε... μόνος του.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

«Η αναβάθμιση της επιχειρησιακής δυνατότητας των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 είναι επιβεβλημένη. Ωστόσο, οι μέχρι σήμερα χειρισμοί της Κυβέρνησης, όπως επιβεβαιώνουν η χθεσινή παρουσία του κ. Τσίπρα και οι αντιφατικές διαρροές του κ. Καμμένου, δείχνουν έλλειμμα προετοιμασίας, μεγάλη προχειρότητα και γεννούν εύλογα ερωτήματα στους Έλληνες πολίτες», δήλωσε ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας.

Σε διαφορετική γραμμή από τις επίσημες θέσεις της Νέας Δημοκρατίας ο Κώστας Τζαβάρας μιλώντας από το βήμα της Βουλής δεν είδε τίποτα θετικό στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον.

«Πήρε ανέξοδα καλά λόγια και υπέγραψε γραμμάτια ύψους 2,4 δις ευρώ» δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

Σε συνέντευξή του στο ρ/σ Real FM, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι «η δήθεν στήριξη Τραμπ, των ΗΠΑ δηλαδή προς την Ελλάδα είχε τον χαρακτήρα ενός καλού στριπτίζ ή ενός ανατολίτικου οριεντάλ που το πολύ-πολύ κάποιος δίνει ένα φιλοδώρημα στον χορευτή ή στην χορεύτρια».

Και οι... Βρυξέλλες στον χορό

Απορίες για την ανακοίνωση της αναβάθμισης των F-16 δια στόματος Ντόναλντ Τραμπ και το «τιμολόγιο» των 2,4 δισ. δολαρίων που γνωστοποιήθηκαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού εκφράζουν από το πρωί κύκλοι των Βρυξελλών.«Ο Τραμπ προανήγγειλε συμφωνία 2,4 δισ. δολαρίων για πώληση F-16 σε μια καταχρεωμένη Ελλάδα», σχολιάζει ο Guardian, κάνοντας τον απολογισμό της συνάντησης του Αμερικανού προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό στον Λευκό Οίκο.


Οι γόβες της Περιστέρας!



Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είχε την πολυθρύλητη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ συνάπτοντας συμφωνίες δισεκατομμυρίων για εξοπλιστικά, με αντάλλαγμα μια υποσχετική για αμερικανικές επενδύσεις και τη στήριξη του Αμερικανού προέδρου για το χρέος, η σύντροφός του, Περιστέρα Μπαζιάνα, έκανε τη δική της ξενάγηση στην οικία του Αμερικανού αντιπροέδρου. 

Δημοσιεύτηκαν πολλά για το ταγιεράκι της, γνωστού οίκου μόδας αλλά και για τις γόβες των 590 ευρώ που φορούσε. 

Ο Gianvito Rossi, του οποίου την υπογραφή φέρει το παπούτσι της συντρόφου του πρωθυπουργού, είναι γιος του περίφημου Ιταλού σχεδιαστή παπουτσιών Sergio Rossi. Ο Gianvito Rossi, αφού εργάστηκε παρέα με τον πατέρα του, το 2006 δημιούργησε το δικό του brand παπουτσιών πηγαίνοντας την οικογενειακή παράδοση ένα βήμα παραπέρα.