Μήνυμα προς τις επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, τόσο στις γειτονικές χώρες, όσο και στο σύνολο των 66 χωρών του ΟΑΣΑ, έστειλε, κατά την παρουσία της στη Θεσσαλονίκη, η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.


Όπως σημείωσε η κ. Παπανάτσιου, ακόμη και στην περίπτωση που, μία ελληνική επιχείρηση έχει μεταφέρει την καταστατική έδρα της σε άλλη χώρα, μπορεί να φορολογηθεί για το παγκόσμιο εισόδημα της στην Ελλάδα, με κριτήριο το εάν η άσκηση της διοίκησης της εταιρίας γίνεται από την Ελλάδα. Πρόσθεσε πως οι έλεγχοι μπορούν να γίνονται, πλέον, με αυτοματοποιημένο τρόπο, αφού έχουν υπογραφεί διεθνείς συμφωνίες.

Ποιο "στοχευμένος" στο θέμα των εταιριών της Βουλγαρίας, ήταν ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κ. Γ. Πιτσιλής: «Πολλοί Έλληνες ιδιοκτήτες εταιρειών εκδίδουν τιμολόγια από την χώρα της καταστατικής τους έδρας (λ.χ. Βουλγαρία) για υπηρεσίες που παρέχουν από την Ελλάδα. Θα αντιμετωπίσουμε αυτό το ιδιότυπο φορολογικό αρμπιτράζ. Υπάρχουν δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις, όπου φορολογούμενοι δημιουργούν κατά καταχρηστικό τρόπο συνθήκες καταστρατήγησης της ευρωπαικής νομοθεσίας», τόνισε. 

Ανακοίνωσε ότι, στα τέλη Οκτωβρίου θα έχει συνάντηση με τον Βούλγαρο ομόλογό του για το θέμα κι ότι από τα πέντε μηχανήματα ακτίνων Χ, που προμηθεύτηκε η ΑΑΔΕ, για τους μεθοριακούς σταθμούς, τα τέσσερα εγκαταστάθηκαν στην Βόρεια Ελλάδα(Κακκαβιά, Κήπους, Ευζώνους και  Ά Τελωνείο). Επίσης, έχει εγκριθεί η προμήθεια άλλων δώδεκα μηχανημάτων.

Όπως αναφέρει το thessnews.gr, στη Βουλγαρία δραστηριοποιούνται περίπου 20.000 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, εκ των οποίων μόνο οι 3.000 διαθέτουν φυσική παρουσία. Κάθε χρόνο δημιουργούνται 2.000 νέες ελληνικές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία, αλλά μόνο το 40% αυτών έχει κάποια δραστηριότητα και μόλις το 10% ανθρώπινο δυναμικό.

Όσον αφορά στη Ρουμανία, πλέον οι επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων ξεπερνούν τις 6.500.