Στο δεύτερο μισό του Οκτωβρίου αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών, όπως έκανε γνωστό ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ(στη φωτογραφία με τον Ευκλ. Τσακαλώτο).


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ υπάρχει ισχυρή θέληση από όλες τις πλευράς η τρίτη αξιολόγηση να τελειώσει πριν το τέλος του 2017.

Είναι «ισχυρή και κοινή η αντίληψη» ότι η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2017, δήλωσε σήμερα από το Λουξεμβούργο ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ. «Η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα που έχει επιστρέψει, πρόσθεσε στη συνέχεια ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά τα μέσα Οκτωβρίου, ενώ πιο συγκεκριμένος ήταν ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος ανέφερε ότι οι επικεφαλής των θεσμών πρέπει να έχουν πάει στην Αθήνα ως τις 23 Οκτωβρίου.



Όπως έγινε γνωστό, ο Ντέισελμπλουμ θα παραμείνει στην προεδρία έως τα μέσα Ιανουαρίου, οπότε λήγει η θητεία του.

Σε σχέση με τις αλλαγές στην Ευρωζώνη, η χθεσινή συζήτηση για το ρόλο του ΕΜΣ σηματοδότησε και την επίσημη έναρξη της διαδικασίας για την εμβάθυνση της ΟΝΕ, η οποία θα επιταχυνθεί τους επόμενες μήνες, ενώ στόχος είναι η λήψη των αποφάσεων μέχρι τον Ιούνιο του 2018.Ο Ντεϊσελμπλουμ κατέγραψε μια ευρεία συναίνεση να παίξει ο ΕΜΣ ένα ρόλο εγγυητή στο πλαίσιο της Τραπεζικής Ένωσης και ειδικότερα για το ταμείο εκκαθάρισης τραπεζών, κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο και για την εγγύηση των καταθέσεων.



Από την πλευρά του ο Επίτροπος Μοσκοβισί, αφού ανέφερε ότι η Επιτροπή στηρίζει τη μετατροπή του ΕΜΣ σε ΕΝΤ, ωστόσο τον θέλει εντός του κοινοτικού θεσμικού πλαισίου και όχι διακυβερνητικό όργανο, προκειμένου να λογοδοτεί στην Ευρωβουλή και να λειτουργεί με διαφάνεια. Πρόσθεσε επίσης ότι η Κομισιόν έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες σε σχέση με την εποπτεία των οικονομιών των χωρών, τις οποίες δεν πρόκειται να απεμπολήσει ανεξάρτητα από τις αποφάσεις που θα ληφθούν για το ρόλο του ΕΜΣ.

Ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε πολύ θετικό που όλοι ανέφεραν πως έχει γίνει καλή δουλειά, γιατί, όπως είπε, περάσαμε δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, ενώ τώρα ήρθε η στιγμή για την εμβάθυνση της ΟΝΕ και πρέπει να δούμε το ρόλο του ΕΜΣ. Ηδη ο ρόλος του έχει εξελιχθεί από δανειστή σε ελεγκτή προγραμμάτων, ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας ασχολείται και με την ανάλυση του χρέους.



Σόιμπλε: Πετύχαμε σε μια δύσκολη περίοδο

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποχαιρέτισαν σήμερα τον Γερμανό ομόλογό τους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που συμμετείχε για τελευταία φορά στη συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς έπειτα από 8 χρόνια αποχωρεί από τον υπουργικό θώκο.

Ο 75χρονος Σόιμπλε θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου στο γερμανικό κοινοβούλιο.

«Νομίζω ότι θα μας λείψει λόγω της σοφίας του, επίσης σε πολιτικό επίπεδο και το γεγονός ότι, αν αυτό δεν του αναγνωρίζεται συχνά, πάντοτε αναζητούσε τον συμβιβασμό», δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Φαν Όφερτφελντ.

Ο ομόλογός του από τη Σλοβακία Πίτερ Κάζιμιρ έδωσε στον Σόιμπλε ένα χαρτονόμισμα των 100 ευρώ όπου δέσποζε το πρόσωπο του Γερμανού υπουργού αντί των συνηθισμένων γεφυρών και αψιδωτών πυλών.



Οι υπουργοί επίσης υπέγραψαν τα αυτόγραφά τους σε μια μεγάλη σημαία της ΕΕ για να την προσφέρουν ως αποχαιρετιστήριο δώρο στον βετεράνο πολιτικό.

Μιλώντας στη γερμανική γλώσσα, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρινό Λε Μερ ευχαρίστησε τον «φίλο» του καθώς «διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στο Eurogroup, όπως επίσης έναν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη γαλλογερμανική φιλία».

Ο Λεμέρ χαιρέτισε «έναν σπουδαίο υπουργό Οικονομικών» και «έναν σπουδαίο Ευρωπαίο» και του προσέφερε ένα μπουκάλι κρασί Bordeaux του 2004.

Από την πλευρά του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέλεξε να μην απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με την κληρονομιά που αφήνει στο Eurogroup, ωστόσο μίλησε για θετικό απολογισμό επαναλαμβάνοντας την πεποίθησή του ότι οι πολιτικές του βοήθησαν στο να μην καταρρεύσει το ευρώ όταν οι αγορές διατύπωναν αμφιβολίες.

«Πετύχαμε κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης περιόδου» δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση. «Η Ευρωζώνη βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση (...). Καταφέραμε τα οκτώ χρόνια της κρίσης να κρατήσουμε σταθερό το ευρώ ενάντια σε πολλές προσδοκίες. Επομένως, όσον αφορά εμένα πρόκειται για ένα αρκετά καλό τέλος» τόνισε ο ίδιος.