Εκδήλωση – αφιέρωμα για τον εορτασμό των 100 χρόνων λειτουργίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης οργανώνει η διοίκηση του Γ.Ν.Θ. "Γ. Παπανικολάου" - Ψ.Ν.Θ., στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, διοργανώνει την Τρίτη 10 Οκτωβρίου.


Το 1917 είναι μια χρονιά που σημαδεύει την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Η πυρκαγιά καίει πάνω από το ένα τρίτο της πόλης και βυθίζει στη φτώχεια και στη δυστυχία χιλιάδες κατοίκους της. Την ίδια χρονιά στο πολυκαιρισμένο και κιτρινισμένο από τα χρόνια μητρώο ασθενών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Σταυρούπολης, στο άσυλο "Λεμπέτ" συνώνυμο της τρέλας όπως ακόμη το θυμούνται παλιοί Θεσσαλονικείς, καταχωρείται η πρώτη εισαγωγή: 

Ειρήνη Π., 27 χρόνων με ημερομηνία εισαγωγής 17 Σεπτεμβρίου 1917. 

Η διάγνωση των γιατρών τότε είναι πρωτόγονος άνοια - κατατονική μορφή. Έξοδος 22 Μαίου 1932. Η έκβαση της ασθενούς θάνατος, αιτία θανάτου: πνευμονία".

Σε λίγες γραμμές όπως και σε αυτές των πρακτικών του δημοτικού συμβουλίου της πόλης την εποχή εκείνη αποτυπωμένη όλη η δυστυχία των "φρενοβλαβών της εποχής".

Από το 1917 στο 2017

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην ιστορική διαδρομή του νοσοκομείου. Με αφετηρία το
1917, που γίνεται η πρώτη εισαγωγή ασθενούς στο "Άσυλο Φρενοβλαβών Θεσσαλονίκης", θα παρουσιαστούν τα στάδια μετεξέλιξής του έως σήμερα, μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και
μαρτυρίες. Η παρουσίαση θα γίνει από τον ψυχίατρο Δημήτρη Σεβρή.

Θα ακολουθήσουν, τιμής ένεκεν, βραβεύσεις της αναγνώρισης και της προσφοράς τέως υπαλλήλων του νοσοκομείου, οι οποίοι - μέσα από τις θέσεις κλειδιά που κατείχαν - έβαλαν το
δικό τους λιθαράκι στην μετεξέλιξη του ψυχιατρικού νοσοκομείου. Επίσης θα τιμηθούν
αντιπροσωπευτικά ασθενείς, από τους παλιότερα νοσηλευόμενους στο Ψ.Ν.Θ. Παράλληλα, κατά μήκος του περιστυλίου του κτιρίου Διοίκησης, θα εκτεθεί αρχειακό φωτογραφικό υλικό και έκθεση έργων τέχνης ασθενών.

Τέλος, την εκδήλωση θα πλαισιώσει το μουσικό συγκρότημα "Εμείς κι Εσείς", το οποίο
αποτελείται από επανενταγμένους ασθενείς του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.